Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το κυνηγητό κατά ανταρτών συνεχίζεται...

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- Εξι αριστερούς αντάρτες σκότωσαν την Κυριακή οι κυβερνητικές δυνάμεις σε μάχες στα βουνά της ανατολικής Τουρκίας, μετέδωσε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο στρατός κυνηγούσε τους άνδρες του Κομμουνιστικού Απελευθερωτικού Στρατού των Τούρκων Εργατών (TIKKO) από την 9η Ιανουαρίου, όταν «συνεργάστηκαν» με Κούρδους αντάρτες σε επίθεση κατά ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου, στην οποία έξι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν.

Οι αντάρτες, τόσο του ΤΙΚΚΟ, όσο και του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) τυγχάνουν ευρείας υποστήριξης στο Τούντσελι, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους και μέλη της σέχτας των Αλαουϊτών.

Σε μια άλλη εξέλιξη από την Τουρκία, το κρατικό Στατιστικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε χθες «μείωση» του ετήσιου πληθωρισμού τον Φεβρουάριο: Το μήνα αυτό, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,7%, «μειώνοντας» τον ετήσιο πληθωρισμό στο 65,8% σε σχέση με τον ετήσιο πληθωρισμό του περασμένου Ιανουαρίου που ήταν 68,9%. Ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να σημειώσει ραγδαία πτώση μέχρι τα μέσα του τρέχοντος χρόνου, σχολίασε σχετικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δε θα αναθεωρήσει την οικονομική της πολιτική παρά τη μικρή πτώση του πληθωρισμού κατά τους πρώτους μήνες του 2000.

Η Αγκυρα έχει θέσει στόχο τη μείωση του πληθωρισμού στο 20% μέχρι το τέλος του 2000, στο 10% μέχρι το τέλος του 2001 και στο 5% μέχρι το τέλος του 2002. Το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων της τουρκικής κυβέρνησης στηρίζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τη χορήγηση, τον περασμένο Δεκέμβριο, δανείου, συνολικού ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τρία χρόνια.

Νέα σεισμική δραστηριότητα

Τέσσερις σεισμικές δονήσεις μετρίου μεγέθους σημειώθηκαν χθες στην Τουρκία. Η ισχυρότερη ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο το Ικόνιο, στην κεντρική Τουρκία, και τα Αδανα, στη νότια Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο του Καντιλί στην Κωνσταντινούπολη. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ