Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ στην ημερήσια διάταξη

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η Ρωσία θα μπορούσε να ενταχθεί μια μέρα στο ΝΑΤΟ «ως ισότιμος εταίρος», δήλωσε ο ασκών χρέη Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας την Κυριακή, 5 Μάρτη, στην τηλεόραση του BBC. Στην πρώτη του εμφάνιση σε δυτικό τηλεοπτικό δίκτυο από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του μετά την παραίτηση του Μπορίς Γιέλτσιν και μόλις τρεις βδομάδες από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές, ο Πούτιν είπε μεταξύ άλλων ότι, παρά τις πρόσφατες εντάσεις που γνώρισαν οι σχέσεις της χώρας του με το ΝΑΤο, του είναι δύσκολο να δει την Ατλαντική Συμμαχία σαν εχθρό. Σε ερώτηση, αν η Ρωσία θα μπορούσε να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν είπε: «Δε βλέπω γιατί δε θα μπορούσε. Δε θα απέκλεια μια τέτοια πιθανότητα, όμως επαναλαμβάνω: αν και όταν οι απόψεις της Ρωσίας ληφθούν υπόψη ως απόψεις ισότιμου εταίρου».

Η ξαφνική δήλωση του Πούτιν προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στη Δύση και τη Ρωσία. Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή του Πούτιν, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον επισήμανε ότι η ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι «στην ημερήσια διάταξη». To NATO αναγνωρίζει την αναγκαιότητα μιας σύμπραξης μεταξύ της Συμμαχίας και της Ρωσίας και θα εργαστεί σκληρά για την ενίσχυση των δεσμών που ήδη υπάρχουν», πρόσθεσε ο Ρόμπερτσον.

Με ικανοποίηση δέχτηκε χτες τη δήλωση του Πούτιν ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Μπρονίσλαβ Γκερέμεκ. «Η δήλωση του Πούτιν είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ με τα νέα μέλη του παύει σταδιακά να αποτελεί έναν κίνδυνο για τη Ρωσία και ότι η εικόνα του ΝΑΤΟ βελτιώνεται», τόνισε ο Γκερέμεκ.

«Απολύτως απερίσκεπτη και αστοιχείωτη», αποκάλεσε τη δήλωση του Πούτιν ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και κύριος αντίπαλος του Πούτιν στις προεδρικές εκλογές. «Κανείς δε αμφιβάλλει για τον αντιρωσικό προσανατολισμό της πολιτικής του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Ζιουγκάνοφ και πρόσθεσε ότι «οι τελευταίες αυταπάτες σχετικά μ' αυτό χάθηκαν κάτω από τις ΝΑΤΟικές βόμβες στη Γιουγκοσλαβία», τη μακραίωνη σύμμαχο της Ρωσίας.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ επέκρινε τον Πούτιν, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η πιθανότητα ένταξης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Δεν καταλαβαίνω με ποιον όρο θα μπορούσαμε να ενταχθούμε στη Συμμαχία, καθώς δύσκολα θα μπορούσε να περιμένει κανείς μια ίση μεταχείριση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ», μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Ωστόσο, «θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για προοπτική ένταξης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ», εφόσον το ΝΑΤΟ «εξελισσόταν σε έναν πολιτικό οργανισμό», κατέληξε ο πρόεδρος της Δούμας.

Ο υποψήφιος πρόεδρος Αμάν Τουλέγεφ (κυβερνήτης του Κέμεροβο- Σιβηρία) θεωρεί ότι οποιαδήποτε συνεργασία με το ΝΑΤΟ θα είναι δυνατή μόνο, αν πάψουν να υπαγορεύουν στη Ρωσία τους όρους τους, αλλά αμφιβάλλει αν αυτό συμβεί κάποτε: «Εχουμε πάρα πολύ διαφορετικά γεωπολιτικά συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ