ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΖΩΝΗ
Διήμερο θανάτου!

Δυο ναυτεργάτες και ένας εργάτης της Ζώνης νεκροί, μάχη με τη ζωή δίνει ένας ακόμη εργάτης της Ζώνης. Εφοπλιστές και εργολάβοι, οι κύριοι υπεύθυνοι

Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999

Το πλοίο «ΑΣΦΑΛΤ ΤΡΕΪΝΤΕΡ»
Δύο ναυτεργάτες «θέρισε» χτες η εφοπλιστική ασυδοσία, ενώ την Κυριακή «το φονικό δίδυμο», εφοπλιστές - εργολάβοι, σκότωνε έναν ακόμη εργάτη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος! Ο χτεσινός, σοβαρός τραυματισμός εργάτη της Ζώνης, συμπλήρωσε την τραγική εικόνα.

Χτες, στις 6.45 το πρωί, δύο αλλοδαποί ναυτεργάτες, ο Ινδός Pyarc Lal Rawat και ο Ρουμάνος Cornel Rusu, βρήκαν τραγικό θάνατο από έκρηξη που έγινε στο πρυμναίο αριστερό αμπάρι του δεξαμενόπλοιου «ATHOS» με σημαία Μάλτας, αγκυροβολημένο στη ράδα της Καλαμάτας. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που ο Ρουμάνος ναυτεργάτης βρέθηκε στις 2.20 το μεσημέρι ένα μίλι μακριά από το πλοίο! Ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΝΤΑΪΝΑΚΟΠ, κ. Μοχάμ, αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι οι δύο ναυτεργάτες εκτελούσαν στο αμπάρι επισκευαστικές εργασίες!

Να καταδικάσουν το τραγικό ατύχημα και τους υπεύθυνους, να απαιτήσουν την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, καλεί με ανακοίνωσή της τους εργαζόμενους, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Τους καλεί επίσης να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να αντιπαλέψουν την αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για την τελική νίκη της εργατικής τάξης.

Το τραγικό δυστύχημα στο πλοίο «ATHOS» ήρθε να προστεθεί σε αυτό που έγινε 21 ώρες πριν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Ο 45χρονος καθαριστής από την Αλβανία Τσέο Λευτέρη, έχασε τη ζωή του, όταν, λίγο πριν τις 9 το πρωί της Κυριακής, άρπαξε φωτιά η πίσσα που προσπαθούσε να καθαρίσει από τον πάτο της αριστερής Νο 3 δεξαμενής του δεξαμενόπλοιου «ΑΣΦΑΛΤ ΤΡΕΪΝΤΕΡ». Το πλοίο βρίσκεται στην πλωτή δεξαμενή του ΟΛΠ. Ο άτυχος εργάτης από τους πυκνούς καπνούς και τις αναθυμιάσεις έπεσε αναίσθητος μέσα στην πίσσα. Την τελευταία του πνοή την άφησε μέσα στο ασθενοφόρο κατά τη μεταφορά του στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Τα στοιχεία δείχνουν έγκλημα

Τα πρώτα στοιχεία για το δυστύχημα στη Ζώνη φανερώνουν έγκλημα. Στη δεξαμενή του πλοίου - μεταφέρει πίσσα ασφάλτου - μαζί με το θύμα βρίσκονταν ακόμα άλλοι 7 συνάδελφοί του, δύο Ρουμάνοι και 5 Αλβανοί, ανάμεσα στους οποίους ο 17χρονος γιος του. Ολοι μέλη του συνεργείου καθαρισμών ΚΟΡΑΛ, με υπεύθυνο τον Βασίλη Κανακάκη. Τη στιγμή που οι 8 βρίσκονταν μέσα στη δεξαμενή, στην οποία υπήρχαν τα πετρελαιοειδή, στο ίδιο σημείο, αλλά από την εξωτερική πλευρά της δεξαμενής, ο εργολάβος Μιχάλης Παλαιούδης είχε αναγκάσει δύο μεταλλεργάτες του συνεργείου του να ανάψουν τα φλογοβόλα για να κόψουν ένα κομμάτι λαμαρίνα από τη δεξαμενή! Τα πετρελαιοειδή αρπάζουν φωτιά. Οι 7 προλαβαίνουν και βγαίνουν από τη δεξαμενή, όμως ο Τσέο χάνει τις αισθήσεις του και πέφτει με το πρόσωπο μέσα στην πίσσα. «Οταν τον βγάλαμε έξω, ήταν γεμάτος πίσσα. Είχε γεμίσει η μύτη και το στόμα του», λέει ο μεταλλεργάτης Γ. Ιωαννίδης.

Οι δύο εργολάβοι είχαν στα χέρια τους το πιστοποιητικό ελέγχου, που ορίζει ποιοι χώροι είναι κατάλληλοι για διάφορες εργασίες (γκαζ φρι), το οποίο απαγόρευε εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο! Ομως, η πλοιοκτήτρια εταιρία ΕΥΡΟΤΑΝΚΕΡ απαιτούσε ταχύτητα... Επιπλέον, ο τεχνικός ασφαλείας, Α. Τζούνας, ενώ έπρεπε να επιβλέπει τις εργασίες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε να φανεί τρεις μέρες στο πλοίο!

Χτες το πρωί οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα τέσσερις κατηγορούμενοι για το τραγικό ατύχημα, οι : Μ. Παλαιούδης, υπεύθυνος του συνεργείου ηλεκτροσυγκόλλησης, Ν. Γιαννακόπουλος, εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας, Γ. Βλάσης, υπεύθυνος του συνεργείου ΚΟΡΑΛ και Ρίτσαρντ Αλεχ καπετάνιος. Τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και παράβαση του νόμου περί προστασίας των εργαζομένων. Η ανακρίτρια κ. Φραγκιαδάκη διέταξε την κράτησή τους μέχρι την Τετάρτη το πρωί, οπότε και θα εξεταστούν.

Στο μεταξύ, διακοπή όλων των εργασιών έδωσε και η πενταμελής Επιτροπή Ελέγχου για την Υγιεινή και Ασφάλεια, η οποία απαιτεί τον επανέλεγχο όλων των χώρων, όπου έχει δοθεί άδεια για χρήση φλόγας!

«Ηταν έγκλημα!»

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του γιου του άτυχου εργάτη στο «Ρ». «Εκείνη την ώρα, ο πατέρας μου με έναν άλλο ήταν κάτω και έφτιαχναν τις μπαλαντέζες. Εμείς ήμασταν πάνω για να βάλουμε τα φώτα να δουλέψουμε. Ξαφνικά βλέπω φωτιά και καπνούς. Φωνάζω, ελάτε έξω γρήγορα. Ο ένας συνάδελφος ήταν κοντά στη σκάλα, πρόλαβε να βγει. Ο πατέρας μου δεν πρόλαβε», μας λέει βουρκωμένος και συνεχίζει: «Δεν ήταν ατύχημα, ήταν έγκλημα. Δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας και δουλεύουμε για έξι χιλιάδες μεροκάματο».

«Ηταν η πρώτη μέρα στη δουλιά. Ημασταν τέσσερις πάνω και δυο κάτω. Ο ένας συνάδελφος ήταν πιο κοντά στη σκάλα και πρόλαβε να βγει, ο Λευτέρης δεν πρόλαβε. Αν είναι δυνατόν την ώρα που δουλεύουμε να γίνεται χρήση φλόγας», μας είπε συγκλονισμένος ένας από τους συναδέλφους του άτυχου εργάτη.

Και ατύχημα!

Χθες, τραυματίστηκε σοβαρά και ο 42χρονος καθαριστής Αντώνης Νταής, ο οποίος εκτελούσε εργασίες υδροβολής στο κατάστρωμα του υπό σημαία Μάλτας φορτηγού πλοίου «Ινβάντερ Ι», το οποίο είναι πρυμνοδετημένο στον προβλήτα ΔΕΗ Κερατσινίου. Ηταν μέλος του συνεργείου Σέρβις Σέντερ ΕΠΕ και τραυματίστηκε, όταν η σωλήνα υψηλής πίεσης του μηχανήματος υδροβολής έσπασε, με αποτέλεσμα η μάνικα να τον χτυπήσει σοβαρά στην κοιλιακή χώρα. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Προανάκριση διενεργεί το Β` Λιμενικό Τμήμα Πειραιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απανθρακώθηκε ναυτεργάτης από φωτιά σε επισκευαζόμενο πλοίο (2015-03-24 00:00:00.0)
Αρχισε η διαρροή πετρελαιοειδών στη θάλασσα (2012-03-10 00:00:00.0)
Η λίστα του ...θανάτου (2007-07-22 00:00:00.0)
«Δεν έχω ξαναδεί βαπόρι σε τέτοιο χάλι»! (2000-12-23 00:00:00.0)
Εργατικό ατύχημα στο Σκαραμαγκά (1998-09-17 00:00:00.0)
Κι άλλος θάνατος στη Ζώνη (1996-05-09 00:00:00.0)