Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟΥ «ΑΛΦΑ Ι»
Αρχισε η διαρροή πετρελαιοειδών στη θάλασσα

Σε απειλή για οικολογική καταστροφή έχει μετατραπεί τώρα το ανεφοδιαστικό δεξαμενόπλοιο «ΑΛΦΑ Ι» της εταιρείας ΒΙΑΜΑΡ, το οποίο την περασμένη Δευτέρα ναυάγησε στον Κόλπο Ελευσίνας σε λιγότερο από μισό μίλι από τη στεριά με τραγικό απολογισμό τον άδικο θάνατο του καπετάνιου του.

Συγκεκριμένα, το πλοίο έφερε στις δεξαμενές του 1.800 τόνους μαζούτ (φιούελ) και 235 τόνους πετρελαίου κίνησης. Από το πλοίο έχει αρχίσει η διαρροή πετρελαιοειδών στη θαλάσσια περιοχή, καθώς, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Λιμενικού που εκδόθηκε αργά προχτές το βράδυ, έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα «η ύπαρξη εντός του φράγματος που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πλοίο και περιμετρικά αυτού ποσότητες διάσπαρτων μαύρων πετρελαιοειδών και ιριδισμών εκτάσεως περίπου 800 τ.μ., ενώ στη θαλάσσια περιοχή ναυστάθμου Σαλαμίνας η ύπαρξη διάσπαρτων μαύρων πετρελαιοειδών και ιριδισμοί εκτάσεως 1.000 τ. μ.» και βέβαια έπεται συνέχεια καθώς έχει δοθεί μεν εντολή στην εταιρεία να καταθέσει σχέδιο απάντλησης των πετρελαιοειδών από το «ΑΛΦΑ Ι» όμως μέχρι και χτες δεν είχε κατατεθεί τίποτα.

Να σημειωθεί ότι το «ΑΛΦΑ Ι», ήταν χαρακτηρισμένο πλοίο διπλού τοιχώματος, όμως διπλό τοίχωμα είχαν μόνο οι κεντρικές δεξαμενές επειδή εκεί φορτώνεται το μαζούτ. Οι πλαϊνές δεξαμενές χαρακτηρισμένες ως δεξαμενές φόρτωσης ντίζελ ήταν μονού τοιχώματος. Οι δεξιές πλαϊνές δεξαμενές ήταν που «άνοιξαν» όταν το πλοίο προσέκρουσε σε παλιό ναυάγιο - ένα από τα πολλά που υπάρχουν στην περιοχή απειλώντας την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας - με αποτέλεσμα να ανατραπεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Στο μεταξύ, χτες, κηδεύτηκε ο 48χρονος ναυτεργάτης, πατέρας τριών παιδιών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ