ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Νέο» σχέδιο, «μικρές» οικονομικές προσφορές

Με στόχο να εγκριθεί μέχρι τα τέλη της βδομάδας, Βρετανία - Ισπανία - ΗΠΑ κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας μια «βελτιωμένη» εκδοχή του αμερικανικού σχεδίου απόφασης για την ιρακινή ανοικοδόμηση

Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003

Associated Press

Εξω από το ξενοδοχείο «Βαγδάτη» λίγο μετά την έκρηξη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μια νέα «βελτιωμένη», όπως υποστηρίζουν, εκδοχή του αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας Βρετανία, Ισπανία και ΗΠΑ, με τις τελευταίες να επιδιώκουν ψήφισή του μέχρι τα τέλη της βδομάδας. Την ίδια στιγμή, από οικονομικής άποψης, το μέλλον δε διαγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνο για τους κατακτητές και τα σχέδια ανοικοδόμησής τους, καθώς οι ΥΠΕΞ της ΕΕ, μετά από συνεδρίασή τους, κατέληξαν στην παροχή ενός συγκεκριμένου ποσού κοινοτικής βοήθειας αλλά δεν προχώρησαν σε καμία κρατική συνεισφορά, όπως η Ουάσιγκτον θα επιθυμούσε. Παράλληλα, στο Ιράκ, οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίζονται.

Προθεσμία μέχρι τις 15 Δεκέμβρη δίνει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο, το νέο σχέδιο ψηφίσματος, προκειμένου να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής εκλογών και παρουσίασης ενός νέου Συντάγματος. Στο νέο κείμενο ενισχύεται λεκτικά η σημασία του Κυβερνητικού Συμβουλίου, αλλά δεν εμπεριέχεται κανένα χρονοδιάγραμμα παράδοσης της εξουσίας στους Ιρακινούς, ούτε προβλέπεται ανάληψη κεντρικού ρόλου στη διακυβέρνηση από τον ΟΗΕ, όπως είχαν ζητήσει επιμόνως οι Γερμανία, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα και πολλά άλλα μέλη του Συμβουλίου, μη εξαιρουμένου του ίδιου του ΓΓ, Κόφι Ανάν.

Η Ουάσιγκτον φέρεται αποφασισμένη να θέσει σε ψηφοφορία το σχέδιο μέχρι τα τέλη της βδομάδας, έτσι ώστε στη σύνοδο των δωρητών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ στις 22 Οκτώβρη στη Μαδρίτη, να έχει ένα επιπλέον μέσο άσκησης πίεσης για στρατιωτική και οικονομική συμμετοχή και άλλων χωρών στην κατοχή του Ιράκ. Αν και μέχρι χτες βράδυ δεν είχαν διατυπωθεί επισήμως τυχόν διαφωνίες, διπλωμάτες επέμεναν ότι το «σχέδιο χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση».

Γαλλία, Γερμανία απέφυγαν να σχολιάσουν το νέο σχέδιο ψηφίσματος ζητώντας «χρόνο για μελέτη». Εντούτοις, η στάση τους δε φαίνεται να αλλάζει θεαματικά καθώς στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, χτες, στο Λουξεμβούργο, οι δύο χώρες, όπως και αρκετές άλλες, αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε επιπλέον κρατικές συνεισφορές για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ και αρκέστηκαν στην έγκριση του ποσού των 234,5 εκατομμυρίων δολαρίων που πρότεινε ως κοινοτική βοήθεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Βρετανία, δεσμευόμενη για βοήθεια 913 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2006, δεν κατάφερε να «συμπαρασύρει» άλλες προσφορές. Μία ημέρα νωρίτερα, το διορισμένο ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο δημοσιοποιούσε τον προϋπολογισμό για το 2004, εκτιμώντας σε 13,5 δισ. δολάρια τα έξοδα και καταγράφοντας το έλλειμμα στα 600 εκατομμύρια δολάρια, και όλα αυτά με προϋπόθεση ότι τα έσοδα από το ιρακινό πετρέλαιο θα φθάσουν τα 13 δισ. δολάρια μέσα στον επόμενο χρόνο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, εκτιμούσε ότι η κατάσταση «επιδεινώνεται στο Ιράκ, όσο δεν αναλαμβάνουν την εξουσία οι Ιρακινοί και ο ΟΗΕ δεν έχει κεντρικό ηγετικό ρόλο», απηχώντας την πλειοψηφία των απόψεων που ακούστηκαν στο Λουξεμβούργο.

Επιθέσεων συνέχεια

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε όταν δέχτηκαν επίθεση με βομβίδες ενώ περιπολούσαν σε περιοχή κοντά στο Τικρίτ. Στη Νατζάφ χτες ένας πρώην αξιωματούχος του Μπάαθ δολοφονήθηκε από αγνώστους, ενώ τα ξημερώματα χτες στην κωμόπολη Μπαϊτζί, στο βόρειο Ιράκ, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε όταν το όχημά τους έπεσε σε νάρκη. Στην Μπαακούμπα, 1 Ιρακινός σκοτώθηκε και 3 τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών με κατοχικές δυνάμεις, ενώ στη Βασόρα 4 Βρετανοί τραυματίστηκαν σε δύο διαφορετικές εκρήξεις.

Στη Βαγδάτη χτες, έγινε γνωστό ότι έχουν συλληφθεί δεκάδες ύποπτοι για την επίθεση αυτοκτονίας της Κυριακής, κατά του ξενοδοχείου «Βαγδάτη», όπου διαμένουν μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου και θεωρείται έδρα της CIA. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 8 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 32. Λίγο αργότερα, από θαύμα γλίτωσε ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου και μέλος του Συμβουλίου από δολοφονική απόπειρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πληθαίνουν επιθέσεις και πιέσεις (2005-10-12 00:00:00.0)
«Ολα βαίνουν καλώς» κατά τον Ράμσφελντ... (2004-10-12 00:00:00.0)
Επείγουσα ανάκληση Μπρέμερ σε καταιγισμό εκρήξεων (2003-11-12 00:00:00.0)
Μπαράζ επιθέσεων (2003-10-10 00:00:00.0)
Επιθέσεις, διαδηλώσεις και διπλωματικά αδιέξοδα (2003-10-08 00:00:00.0)
«Τα παζάρια των ληστών»... (2003-09-23 00:00:00.0)