Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Τα παζάρια των ληστών»...

Στρατιώτες του κατοχικού στρατού αναζητούν στοιχεία στα υπολείμματα του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση αυτοκτονίας

Associated Press

Στρατιώτες του κατοχικού στρατού αναζητούν στοιχεία στα υπολείμματα του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση αυτοκτονίας
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μάχες, επιθέσεις, νεκροί κατακτητές αλλά και Ιρακινοί. Οι αριθμοί που δίνουν οι Αμερικανοί στη δημοσιότητα κρύβουν την αλήθεια, αποκάλυψε πρόσφατα η Washington Post, η οποία κατέγραψε «κενό» 6.000 ανδρών, που επαναπατρίστηκαν από το Ιράκ για λόγους υγείας. Η ανθρώπινη ζωή, ακόμη και αυτών των μελών των κατοχικών στρατευμάτων είναι πολύ φθηνή για να καταμετρηθεί... εξάλλου, η συζήτηση για τη νομή της λείας έχει ανάψει, μια συμφωνία είναι «προ των πυλών», ενώ στο ίδιο το Ιράκ, που αιμορραγεί, ο λόγος επικεντρώνεται φυσικά στο πετρέλαιο και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις!

Χτες, στόχος και πάλι τα γραφεία του ΟΗΕ, όταν παγιδευμένο αμάξι εξερράγη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένα άτομο έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον δέκα τραυματίστηκαν, ενώ νεκρός είναι και ο δράστης. Οπως μετέδωσαν οι ανταποκριτές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η επίθεση σημειώθηκε στο χώρο στάθμευσης των γραφείων του ΟΗΕ, στο ξενοδοχείο Κανάλ, ενώ λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη, Τζορτζ Κρίβο, ανακοίνωσε ότι τις έρευνες θα αναλάβει το FBI.

Στο μεταξύ, δύο στρατιώτες της 205ης Ταξιαρχίας Πληροφοριών σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν, κατά την επίθεση που δέχτηκαν στη φυλακή Αμπού Γκραΐμπ, το βράδυ του Σαββάτου. Λίγο νωρίτερα, ένας στρατιώτης του 3ου Συντάγματος Τεθωρακισμένων των ΗΠΑ σκοτώθηκε, όταν το όχημα τύπου Humvee, στο οποίο επέβαινε έπεσε σε ενέδρα κοντά στο Ραμαντί, περίπου 100χλμ. Δυτικά της πρωτεύουσας Βαγδάτης. Παράλληλα, σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται η Ακίλα αλ Χασιμί, μέλος του Συμβουλίου Διακυβέρνησης του Ιράκ, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά, το Σάββατο, στη διάρκεια επίθεσης ενόπλων ανταρτών εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε, στο κέντρο της Βαγδάτης. Τέλος, ισχυρή έκρηξη -τα αίτια της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά- σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Φαλούζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

Παζάρια...

Σε διπλωματικό επίπεδο τώρα, επικρατεί πραγματικά πυρετός. Τη συνάντηση, που θα έχουν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα ακολουθήσει μια τριμερής συνάντηση μεταξύ του τελευταίου και των Προέδρων της Ρωσίας και της Γαλλίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ζακ Σιράκ, ανακοινώθηκε χτες από κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. Αυτή η δεύτερη συνάντηση δε θα αποτελέσει επ' ουδενί «άξονα» εναντίον των ΗΠΑ, αφού οι διάφοροι εταίροι, που διαπραγματεύονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ είναι «όλοι εταίροι», που εργάζονται για το ίδιο θέμα, υπογράμμισε η ίδια πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η συνάντηση του Προέδρου Μπους και του καγκελαρίου Σρέντερ θα χρησιμεύσει, για να χαραχτεί μια «πολιτική προοπτική» και ένα «κοινό όραμα» για το μέλλον του Ιράκ, συνέχισε η πηγή και πρόσθεσε ότι η Γερμανία ζητεί, όσον αφορά στο Ιράκ, την υιοθέτηση «μιας στρατηγικής, που να συμπεριλαμβάνει και όχι να αποκλείει».

Τόσο ο Ζακ Σιράκ, όσο και ο Γερμανός καγκελάριος υποστηρίζουν ότι το προτεινόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο ψηφίσματος για το μεταπολεμικό Ιράκ δεν προβλέπει την όσο το δυνατόν συντομότερη μεταβίβαση εξουσίας στους Ιρακινούς. Πάντως, ο Γάλλος Πρόεδρος διευκρίνισε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα New York Times, πως η χώρα του δεν πρόκειται να προβάλει «βέτο» στο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ που θα υποβάλουν οι ΗΠΑ, εφόσον υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς και αναφορά στο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.

Συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, καθώς συνεχίζονται οι εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη συναίνεσης στο θέμα του μεταπολεμικού Ιράκ.

Τέλος, η διορισμένη από τους Αμερικανούς προσωρινή κυβέρνηση στο Ιράκ ανακοίνωσε, ότι ο Ρόμπερτ Μακί αντιπρόεδρος της ConocoPhillips Ιnc τοποθετήθηκε ανώτατος σύμβουλος του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίων. Σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων με βασικότερη τη δυνατότητα των ξένων επενδυτών να ελέγχουν σε ποσοστό 100% μια ιρακινή επιχείρηση με εξαίρεση τον πετρελαϊκό τομέα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών του Ιράκ, Κάμελ αλ Κίλανι στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ντουμπάι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο στόχαστρο συνεργάτες των κατοχικών (2008-01-09 00:00:00.0)
Συλλήψεις μισθοφόρων (2007-11-21 00:00:00.0)
Στόχος η «πράσινη ζώνη» (2004-10-15 00:00:00.0)
«Ολα βαίνουν καλώς» κατά τον Ράμσφελντ... (2004-10-12 00:00:00.0)
Τα κατοχικά στρατεύματα παραμένουν στόχος (2003-12-17 00:00:00.0)
Επείγουσα ανάκληση Μπρέμερ σε καταιγισμό εκρήξεων (2003-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ