Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ
Ηχηρό ράπισμα για Σρέντερ

ΜΟΝΑΧΟ.--

Μια ακόμη ήττα σε τοπικό επίπεδο και μάλιστα από τις χειρότερες από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπέστη το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις εκλογές της Κυριακής στη Βαυαρία.

Το κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) του Εντμουντ Στόιμπερ συγκεντρώνει το 62% των ψήφων, αυξάνοντας κατά 10 μονάδες το ποσοστό του από τις εκλογές του 1998 και φτάνοντας στο ποσοστό - ρεκόρ των εκλογών του 1974. Είναι η δέκατη τρίτη συνεχόμενη φορά που το SPD χάνει τις εκλογές στη Βαυαρία. Εντούτοις, τόσο αυτή η ήττα (που ακολούθησε εκείνη στην Εσση και στην Κάτω Σαξωνία το Φλεβάρη και τονίζει την αδυναμία του κόμματος του Σρέντερ να επικρατήσει σε πανεθνικό επίπεδο μετά από τρία χρόνια οικονομικής στενότητας), όσο και το εύρος της νίκης του CSU αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο και για τα σχέδια του Εντμουντ Στόιμπερ να διεκδικήσει και πάλι την καγκελαρία στις εκλογές του 2006 από το σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, από τον οποίο είχε ηττηθεί το 2002.

Στο «φόβο της αλλαγής», που προκαλούν οι κοινωνικο-οικονομικές του μεταρρυθμίσεις, απέδωσε την ήττα του κόμματός του στις προχτεσινές εκλογές στη Βαυαρία ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ τονίζοντας ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων δε θα αλλάξει. «Οι τοπικές εκλογές έγιναν στη χειρότερη δυνατή στιγμή» για το SPD, δήλωσε από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος στη Βαυαρία, Φραντς Μάγκετ, στην έδρα του SPD στο Βερολίνο, για να προσθέσει: «Ο καγκελάριος έχει δίκιο. Οι μεταρρυθμίσεις ανησύχησαν τους ανθρώπους. Πολλοί ψηφοφόροι του SPD αυτή τη φορά έμειναν στο σπίτι. Χάσαμε ψηφοφόρους διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων: εργάτες και ανέργους για παράδειγμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ