Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Με αίμα βάφτηκαν οι δρόμοι

ΛΑ ΛΑΣ.--

Στο αίμα βάφτηκαν οι πολυήμερες διαδηλώσεις κατά των κυβερνητικών σχεδίων για εξαγωγή του φυσικού αερίου, μέσω της Χιλής ή του Περού και των πολυεθνικών κονσόρτσιουμ.

Τουλάχιστον πέντε είναι νεκροί, 12 τραυματίες και δεκάδες συλλήψεις είναι ο τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ των αγροτών και κοκαλέρος και των Ενοπλων Δυνάμεων που είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με το βρετανικό BBC. Οι δηλώσεις των αξιωματούχων της κυβέρνησης, φυσικά, αποδίδουν τις ευθύνες στους αγρότες που «είχαν στήσει ενέδρα» στην περιοχή Ουαρισάτα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λα Παζ. Αντιθέτως, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και οι οργανώσεις των αγροτών καταγγέλλουν ότι ο στρατός τούς επιτέθηκε απροκάλυπτα, προσπαθώντας να διαλύσει το μπλόκο που είχαν στήσει. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά την έκτη μέρα διαδηλώσεων κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να εξάγει το αέριο, αλλά και τα σχέδια του Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα να παραχωρήσει την εκμετάλλευση και των εξαγωγή του φυσικού αερίου της χώρας, σε κονσόρτσιουμ, όπως η αμερικανικών συμφερόντων Pacific LNG, η ισπανική Repsol-YPF, η επίσης αμερικανική Panamerican Gas και η βρετανική BP.

Κατά την κορύφωση των εβδομαδιαίων κινητοποιήσεων, εκατοντάδες χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους, της Λα Πας, τη Σάλτα, της Σάντα Κρους, της Κοτσαμπάμπα, και άλλων μικρότερων πόλεων. Οι κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν από το «Κίνημα για το Σοσιαλισμό», αλλά και οργανώσεις αγροτών και εργατικά συνδικάτα, κατόρθωσαν όχι μόνο να στείλουν ηχηρό και αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά και να συσπειρώσουν, αγρότες, κοκαλέρος, εργάτες, φοιτητές, δασκάλους, δημοσίους υπαλλήλους, μικροεπαγγελματίες, ανέργους και μεσαία στρώματα. Οσο για το μήνυμα, σαφές: Οχι στην εξαγωγή του φυσικού αερίου, αλλά να διατεθεί για τις ανάγκες των φτωχών Βολιβιανών καθώς και ενάντια στη Συμφωνία για τη Ζώνη Παναμερικανικού Εμπορίου, ALCA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ