Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Αποκλείστηκε το 1/3 του λαού από το δημοψήφισμα

Το 32,4% των ψηφοφόρων άντεξε στην «ευρω-πλύση» εγκεφάλου

Το Σάββατο 20 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Λετονία το δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ. Η συμμετοχή όσων είχαν δικαίωμα ψήφου ήταν ιδιαίτερα υψηλή, για τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα. Ετσι στα εκλογικά τμήματα προσήλθε το 72,5% (1.007.351 άνθρωποι) από αυτούς που έχουν δικαίωμα ψήφου. Υπέρ της ένταξης στην ΕΕ τάχθηκε το 67%, ενώ κατά εκφράστηκε το 32,4% των ψηφοφόρων, το υπόλοιπο 0,6% έριξε άκυρο.

Στο δημοψήφισμα λήφθηκαν μέτρα, ώστε να συμμετέχουν και οι λίγοι άντρες που έστειλε η ηγεσία της χώρας ως «βοήθεια» στους αγγλο-αμερικανούς κατακτητές στο Ιράκ. Την ίδια ώρα οι Ρωσόφονοι, που δεν έχουν τη λετονική υπηκοότητα και είναι περίπου 500.000 άνθρωποι, έχουν στερηθεί όλα τα πολιτικά τους δικαιώματα στη Λετονία, αν κι αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού της χώρας. Ετσι μια μεγάλη μερίδα του λαού δεν μπόρεσε να εκφράσει τη γνώμη της. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ρωσόφωνων που έχει καταφέρει να πάρει τη λετονική υπηκοότητα τάχθηκε ενάντια στην ένταξη στην ΕΕ. Ετσι, στις ανατολικές περιοχές της χώρας πλειοψήφησε το «ΟΧΙ» στην ΕΕ. Χαρακτηριστικά στο Δαυγκάβπιλς, στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Λετονίας, όπου το 85% των κατοίκων δεν είναι Λετονοί, το 67% των ψηφοφόρων είπε «ΟΧΙ» στην ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Λετονίας, το μόνο πολιτικό κόμμα της χώρας που είχε ταχθεί ενάντια στην ένταξη στην ΕΕ, με ανακοίνωσή του σημείωσε τον αποκλεισμό μιας μεγάλης μερίδας του λαού από τη λήψη αυτής της πολύ σημαντικής απόφασης για το μέλλον της χώρας. Ετσι το ΣΚΛ, άσχετα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είχε δηλώσει πως προτίθεται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενάντια στους παραπάνω περιορισμούς των πολιτικών δικαιωμάτων σε βάρος μισού εκατομμυρίου ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ