Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αγνοούν τον ΟΗΕ, συνεχίζουν τα φονικά

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζει άλλη μια κατεδάφιση σπιτιού στη Χεβρώνα

Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζει άλλη μια κατεδάφιση σπιτιού στη Χεβρώνα
ΧΕΒΡΩΝΑ, ΝΑΜΠΛΟΥΣ, ΤΕΛ ΑΒΙΒ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εχοντας κάνει σαφές ότι δεν επρόκειτο να δώσει καμία σημασία στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως το συνηθίζει, η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν συνέχιζε χτες απερίσπαστη την «πολιτική» δολοφονιών Παλαιστινίων. Τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος έχασε χτες τη ζωή του στη Χεβρώνα, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες ανατίναξαν την οικία όπου είχε καταφύγει.

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ -και ο ίδιος στο στόχαστρο της «εκστρατείας στοχευμένων δολοφονιών»- επανέλαβε την Κυριακή και χτες, για άλλη μια φορά, την πρόσκληση στην κυβέρνηση του Ισραήλ για «εκεχειρία», που φυσικά αγνοήθηκε μετά της συνήθους περιφρόνησης. Ο Σαέμπ Ερεκάτ, ο διαπραγματευτής του Αραφάτ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετέφερε την άποψη που ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος εξέθεσε στους απεσταλμένους του «κουαρτέτου» (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία): ο Αραφάτ ζήτησε πρωτίστως την αποστολή «παρατηρητών της διεθνούς κοινότητας», πράγμα που απορρίπτει η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Σαρόν παραμέρισε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (που πέρασε με 133 ψήφους υπέρ, 4 κατά -από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τα... νησιά Μάρσαλ και την Πολυνησία- και 15 αποχές το βράδυ της Παρασκευής) και κάλεσε τους Παλαιστινίους να «επικεντρώσουν την ενέργειά τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Επέμεινε ότι η νέα κυβέρνηση που σχηματίζει ο Αχμέντ Κορέι«οφείλει να μην έχει δεσμούς με τον Αραφάτ».

Η μόνη ελπιδοφόρα είδηση από πλευράς Τελ Αβίβ ήταν, το Σαββατοκύριακο, οι διαδηλώσεις και οι πορείες χιλιάδων ειρηνιστών Ισραηλινών προς το υπουργείο Αμυνας του φλογερού υποστηρικτή της «άμεσης "απομάκρυνσης"» (της δολοφονίας, δηλαδή) του Αραφάτ, του Σαούλ Μοφάζ.

Το θέμα έθιξε και ο Σιμόν Πέρες, που είχε λάβει μαζί με τον Αραφάτ και τον εκλιπόντα πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν το Νομπέλ ειρήνης το 1994. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) έκανε και πάλι σαφές ότι αντιτίθεται στην απόφαση «απομάκρυνσης» του Αραφάτ. «Φοβάμαι πως υπάρχει μία αίσθηση στη χώρα ότι εάν απαλλαγούμε από τον Αραφάτ θα επιλυθεί το πρόβλημα. Αυτό είναι λάθος», πρόσθεσε ο Πέρες.

Το Σάββατο, υπήρξε σύγκρουση μεταξύ Παλαιστίνιων ενόπλων, με δύο νεκρούς. Πληροφορίες δυτικών πρακτορείων ανέφεραν ότι επρόκειτο για εκδήλωση συγκρούσεων για την ηγεσία των «Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ-Ακτσα», πράγμα που μάλλον χαροποίησε το ισραηλινό επιτελείο που προσβλέπει σε έναν ενδοπαλαιστινιακό εμφύλιο.

Επίσης το Σάββατο, ένα 15χρονο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά από ισραηλινές σφαίρες και άλλος ένας 12χρονος χτυπήθηκε από λαστιχένιες σφαίρες. Ο λόγος: ισραηλινή περίπολος «δέχτηκε πέτρες» και άνοιξε πυρ!..

Χτες, στο μεταξύ, υπήρχε εν εξελίξει διαπραγμάτευση μεταξύ Ισραηλινών και «Χεζμπολάχ», με αντικείμενο την πιθανή απελευθέρωση του Μαρουάν Μπαργούτι, καθώς και άλλων Παλαιστινίων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από τη «Χεζμπολάχ» ενός Ισραηλινού επιχειρηματία, την επιστροφή των σορών τριών στρατιωτών, που πιστεύεται ότι πέθαναν μετά τη σύλληψή τους, καθώς και πληροφορίες για την τύχη ενός Ισραηλινού αεροπόρου, το αεροπλάνο του οποίου καταρρίφθηκε πάνω από το Λίβανο το 1986.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εξέλιξη νέο «Προστατευτικό Τείχος» (2002-06-21 00:00:00.0)
Οξύνεται, εντός και εκτός, η ένταση (2002-01-29 00:00:00.0)
Το Ισραήλ ρίχνει «στάχτη» με «αποχωρήσεις» και επιδρομές... (2002-01-04 00:00:00.0)
Σαρόν προς ΗΠΑ: «Πιέστε τον Αραφάτ» (2001-12-01 00:00:00.0)
Η «λογική» της βαρβαρότητας (2001-08-26 00:00:00.0)
Βομβιστικές επιθέσεις και ισραηλινές εισβολές πυροδοτούν περαιτέρω ένταση (2001-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ