Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε εξέλιξη νέο «Προστατευτικό Τείχος»

Στις περισσότερες παλαιστινιακές πόλεις εισέβαλε ο ισραηλινός στρατός με τανκς και ελικόπτερα, υλοποιώντας την απόφαση ανακατάληψης της Δ. Οχθης

Οίκημα που χτυπήθηκε από ρουκέτα ελικοπτέρου

Associated Press

Οίκημα που χτυπήθηκε από ρουκέτα ελικοπτέρου
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε ανακατάληψη παλαιστινιακών εδαφών προχώρησαν, χτες, τα ισραηλινά στρατεύματα εφαρμόζοντας το σχέδιο, που εξήγγειλε ο Αριέλ Σαρόν. Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε, πάλι, εφέδρους προκειμένου να αντεπεξέλθει στην ευρείας κλίμακας, νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Δ. Οχθη. Ο Γιάσερ Αραφάτ, την ίδια στιγμή, απηύθυνε νέα έκκληση για άμεσο τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να ζητήσει πράξεις και όχι λόγια, ενώ αναβλήθηκε για «καταλληλότερη» στιγμή το όραμα Μπους, που αρκέστηκε να εκφράσει συλλυπητήρια στον Σαρόν, ενώ ο Πάουελ ζητούσε τη «βοήθεια» των Αράβων συμμάχων για να «πετύχει» το αμερικανικό σχέδιο.

Σκηνές νωπές, ακόμη, στη μνήμη από το «Προστατευτικό Τείχος», άρχισαν να επαναλαμβάνονται στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο ισραηλινός στρατός, με τανκς, ελικόπτερα, και ισχυρές δυνάμεις, επανακατέλαβε τη Βηθλεέμ, το γειτονικό της καταυλισμό Ντεχάισε, το προάστιο Μπεϊτούνια της Ραμάλα, τα περίχωρα της Νάμπλους, μέρος της Χεβρώνα, την Ντούρα, την Τουλκαρέμ, ενώ υπό κατοχή παραμένουν από την Τετάρτη, η Τζενίν, το ομώνυμο προσφυγικό στρατόπεδο, και η Καλκίλια. Η λιτή στρατιωτική ανακοίνωση γνωστοποιούσε ότι γίνονται «έρευνες, συλλήψεις, έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας» και ότι «ο στρατός θα παραμείνει μέχρι να ολοκληρώσει το έργο του».

Διαδήλωση των Παλαιστινίων, που ονομάστηκε «πορεία της πείνας», έγινε χτες στη Δυτική Οχθη

Associated Press

Διαδήλωση των Παλαιστινίων, που ονομάστηκε «πορεία της πείνας», έγινε χτες στη Δυτική Οχθη
Στο Ντεχάισε τραυματίστηκαν δύο μικρά παιδιά. Στην Καλκίλια σημειώθηκε σφοδρή μάχη ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και σε ενόπλους Παλαιστινίους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ισραηλινοί, να τραυματιστούν 4 άλλοι και να σκοτωθεί ένας Παλαιστίνιος, που φέρεται να ήταν ο τοπικός επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών. Μία Παλαιστίνια έγκυος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, στην ίδια περιοχή. Στην Τζενίν, ισραηλινή ανακοίνωση αναφέρει τη σύλληψη δύο υψηλόβαθμων στελεχών της «Τζιχάντ», ενώ ανατινάχτηκαν με δυναμίτη τα τοπικά γραφεία του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Παλαιστινιακές πηγές υποστηρίζουν ότι το τελευταίο 24ωρο, έχουν συλληφθεί 1.500 Παλαιστίνιοι. Αυτοί οι αιχμάλωτοι προστίθενται στους 628 συλληφθέντες του τελευταίου μήνα. Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε, χθες, 1.200 εφέδρους και ανακοίνωσε ότι θα καλέσει και άλλους μέσα στις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, 150 εποικισμοί κηρύχτηκαν «στρατιωτικές ζώνες» προκειμένου να απαγορευτεί κάθε είσοδος «υπόπτων». Τέλος, 13 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν ισραηλινά ελικόπτερα, το βράδυ της Τετάρτης, στην πόλη της Γάζας και σε μεταλλουργείο της Κχαν Γιούνις.

Ο γνωστός Σαρόν, έκκληση Αραφάτ

Ισραηλινό τανκ σε δράση

Associated Press

Ισραηλινό τανκ σε δράση
«Δε θα υπάρξει καμία συνομιλία όσο συνεχίζεται η τρομοκρατία» επαναλάμβανε ο Σαρόν, μιλώντας στο Παγκόσμιο Σιωνιστικό Συνέδριο στην Ιερουσαλήμ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε, ακολουθώντας τα βήματα Μπους, για «τρομοκρατικό άξονα από την Παλαιστινιακή Αρχή, το Ιράν, τη Συρία μέχρι τον μπιν Λάντεν». Τα σχέδια ανακατάληψης, όμως, του Σαρόν προκαλούν αντιδράσεις πολιτικές και στρατιωτικές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, του Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες και Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, δηλώνουν αντίθετοι σε αυτήν την προοπτική, με το δεύτερο να επικαλείται «πρακτικούς λόγους». Με τα λόγια του, φαίνεται να συμφωνεί μέρος της ισραηλινής στρατιωτικής ηγεσίας που προειδοποιεί ότι «δεν υπάρχει η αριθμητική δυνατότητα και η υποδομή για τον ισραηλινό στρατό να παραμείνει ως δύναμη κατοχής στα Αυτόνομα και να αναλάβει τη διοίκησή τους».

Ο Γιάσερ Αραφάτ, με γραπτή του ανακοίνωση που μεταδόθηκε από όλα τα παλαιστινιακά ΜΜΕ και τις εφημερίδες, ζητά «τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών», υπογραμμίζοντας ότι βλάπτουν τον παλαιστινιακό αγώνα, δίνουν άλλοθι στο Σαρόν να προχωρήσει σε ανακατάληψη και δεν είναι νόμιμη αντίσταση κατά του κατακτητή. Ο Αραφάτ απείλησε με διώξεις όσους επιμείνουν σε αυτές και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι με τις εισβολές του έχει εκμηδενίσει τις δυνατότητες δράσης των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Την έκκληση Αραφάτ απέρριψαν, αμέσως, οι «Τζιχάντ» και «Χαμάς», των οποίων εκπρόσωποι υπογράμμιζαν ότι «όσο το Ισραήλ συνεχίζει να σκοτώνει αθώους Παλαιστινίους και να κατέχει τη γη μας, όσο έχει δικαίωμα να επιτίθεται στη Νάμπλους και στην Τζενίν, έχουμε και εμείς δικαίωμα να χτυπάμε τη Χάιφα και το Τελ Αβίβ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ