Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προς δικαστική αυθαιρεσία;

Στις 18 του Ιούνη στο δικαστήριο της Μόσχας παίχτηκε η πρώτη πράξη της αγωγής του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας-Επαναστατικό Κόμμα Κομμουνιστών (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) κατά της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης να αρνηθεί την επανακαταγραφή του κόμματος. Ο «Ρ», που παρακολουθεί την υπόθεση σε σχέση με την αγωγή, παρακάλεσε δυο στελέχη του κόμματος να πουν τις εντυπώσεις τους από τη συνάντηση με την ομοσπονδιακή δικαστή.

Ανατόλι Κριουτσκόφ, συμπρόεδρος της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ:

«Μας κάλεσε στο δικαστήριο η ομοσπονδιακή δικαστής Σβετλάνα Γκενάντιεβνα Κουπριένκο, η οποία έπρεπε στην προκαταρκτική φάση να ξεκαθαρίσει τα ασαφή ζητήματα ενόψει της επικείμενης ακροαματικής διαδικασίας. Στην πραγματικότητα όμως δεν έγινε καμιά συζήτηση. Η δικαστής απλώς είπε: "Μου είναι όλα σαφή. Ενημερώθηκα για την υπόθεση και δεν προέκυψε κανένα ερώτημα. Σας ανακοινώνω ότι η συνεδρίαση του δικαστηρίου θα γίνει στις 24 του Ιούλη". Μάθαμε ότι σε απάντηση της αγωγής μας το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε γραπτές αντιρρήσεις. "Μπορείτε να ενημερωθείτε γι' αυτές την επόμενη βδομάδα", είπε η δικαστής. "Δεν μπορούμε να τις δούμε τώρα;", ρώτησα. "Οχι, δεν έχω καιρό, γιατί τώρα βιάζομαι για εκδίκαση άλλης υπόθεσης", απάντησε. Η "συζήτηση" διήρκεσε μόνο 5 λεπτά. Η στάση της ομοσπονδιακής δικαστή απέναντι στην υπόθεση και η εμπειρία μας από άλλες υποθέσεις, όταν, παρόλο που ήταν ολοφάνερο το δίκιο, έβγαζαν απόφαση σε βάρος μας, μας οδηγούν στο να έχουμε κάθε λόγο να συμπεράνουμε ότι τα πάντα έχουν προαποφασιστεί».

Γιούρι Τερέντιεφ, γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ:

«Σύμφωνα με τον πρόσφατο ομοσπονδιακό νόμο για τα πολιτικά κόμματα, η δικαστική διαδικασία δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από έναν μήνα. Ωστόσο, ο κανόνας αυτός εξαρχής παραβιάζεται. Βλέπουμε ποια είναι η στάση απέναντι στην ισχύουσα νομοθεσία ακόμα και της δικαστικής εξουσίας, η οποία με τόση ελαφρότητα παραβαίνει τους κανόνες δικαίου. Τι να πούμε τότε για την υπόλοιπη κοινωνία, για τις άλλες δομές της εξουσίας;! Η τακτική της καθυστέρησης της εξέτασης της υπόθεσης της αγωγής του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματά μας. Αν συμπεριφέρονται σήμερα έτσι απέναντι σ' ένα κόμμα, που έχει δεκάδες χιλιάδες μέλη, τότε τι μπορεί να περιμένει ένας πολίτης απ' αυτό το δικαστήριο; Οχι προστασία, αλλά έναν νέο δικαστικό εμπαιγμό μπορεί μόνο να περιμένει ο πολίτης της χώρας μας σήμερα. Αυτό όμως αφορά σε ολόκληρο το σύστημα. Διότι, ασφαλώς, αν οι ίδιοι οι βουλευτές ενδιαφέρονταν για την εφαρμογή των νόμων, κάποιος απ' αυτούς θα έπαιρνε θέση σε σχέση μ' αυτή την υπόθεση. Αυτοί όμως σιωπούν, ενώ οι νόμοι εξευτελίζονται. Είναι, τέλος, η εισαγγελία, που οφείλει να ελέγχει την τήρηση της νομοθεσίας, αλλά και αυτή σιωπά. Και τότε έχουμε το δικαίωμα να ρωτήσουμε: Τι "κράτος δικαίου" είναι αυτό, αφού οι άνθρωποι χάνουν οποιεσδήποτε ελπίδες για δίκαια εφαρμογή των νόμων, άρα χάνεται και κάθε νόημα ύπαρξης αυτού του συστήματος;».


Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ