Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Διαβίβασαν το «μυστικό» ένταλμα Μιλόσεβιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τελικά διαβιβάστηκε χτες απ' τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση στις αρχές του δικαστηρίου της Χάγης το λεγόμενο «μυστικό» διάταγμα του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σχετικά με τη διοίκηση και τον έλεγχο των σερβικών κρατικών αρχών ασφαλείας.

Σύμφωνα με το σερβικό Τύπο, το συγκεκριμένο διάταγμα βρέθηκε προ ημερών και στη διάρκεια έρευνας και κατάσχεσης που έκαναν οι δικαστικές σερβικές αρχές στην κατοικία του πρώην αρχηγού της μυστικής αστυνομίας (επί προεδρίας Μιλόσεβιτς) Γιόβιτσα Στάνισιτς. Σύμφωνα με το διάταγμα, οι δυνάμεις της μυστικής αστυνομίας αλλά και ειδικές «παραστρατιωτικές μονάδες» τελούσαν τότε υπό τις διαταγές του ίδιου του Μιλόσεβιτς ή της σερβικής κυβέρνησης. Ωστόσο, πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν την όλη υπόθεση πολύ κακό για το τίποτε, σχολιάζοντας πως στο συγκεκριμένο διάταγμα του '97 δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό και πως εάν φανεί κάτι τέτοιο θα είναι μάλλον αποτέλεσμα χάλκευσης...

Πάντως, όλα αυτά δε φαίνεται να εντυπωσιάζουν την επικεφαλής γενική εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από την ΕΕ και τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα να ξαναρχίσει την «πλήρη άσκηση πολιτικής και οικονομικής πίεσης» έναντι του Βελιγραδίου προκειμένου να «εξασφαλιστεί» η... απόλυτη συνεργασία της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με την Ντελ Πόντε, ενώ αυτή ζήτησε από το Βελιγράδι τις συλλήψεις φυγόδικων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου, την πρόσβαση σε κρατικά αρχεία και τη δυνατότητα πλήρους ανάκρισης όλων των μαρτύρων, οι γιουγκοσλαβικές αρχές ανταποκρίθηκαν προβάλλοντας διάφορα εμπόδια.... Αυτά βέβαια είναι η εκδοχή της Ντελ Πόντε, γιατί οι εξελίξεις των τελευταίων λίγων μηνών καταδεικνύουν την πλήρη συμμόρφωση του Βελιγραδίου με τις απαιτήσεις της Εισαγγελίας της Χάγης...

Ο Σβιλάνοβιτς επαινεί τον Στάινερ...

Μόνον επαίνους επιφύλασσε χτες ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς για τον ύπατο διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μίκαελ Στάινερ. Αφορμή; Οι συλλήψεις σε βάρος έξι Κοσσοβάρων Αλβανών στελεχών του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ και των σημερινών «Σωμάτων Προστασίας Κοσσόβου».

«Νομίζω πως ήταν πολύ θαρραλέο αυτό που έγινε χτες από την αποστολή του ΟΗΕ και δίνω εύσημα στον κ. Στάινερ για τις συλλήψεις αρκετών εξ αυτών που εμπλέκονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες σε περιοχές του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Σβιλάνοβιτς, προσθέτοντας ωστόσο πως στην περιοχή εξακολουθούν να είναι «καταστροφικές» οι συνθήκες για τη διαβίωση των Σέρβων, κάτι που «αποτρέπει την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων άλλων προσφύγων στην περιοχή».

Πάντως, παρά τα εύσημα του γιουγκοσλάβου υπουργού Εξωτερικών στον ύπατο διοικητή του ΟΗΕ στην περιοχή, οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθούν να αποκρύπτουν τους λόγους και τις κατηγορίες υπό τις οποίες έγιναν οι συλλήψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ