Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004

Γιατί θα ψηφίσω ΚΚΕ - Σε απλά ελληνικά

Να, λοιπόν, που φτάσαμε σε πρόωρες εκλογές, μιας και ο Σημίτης έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επικαλούμενος το Κυπριακό.

Να, λοιπόν, που φτάσαμε σε διλήμματα πάλι! Να μας απασχολεί αν ο ένας μας θυμίζει τον μπαμπά του στη φωνή ή στους λόγους, ή ο άλλος το θείο του. Πάλι η κληρονομικότητα. Η αρετή της ελληνικής πολιτικής, του να ασκείς εξουσία κληρονομικά, με επαγγελματίες μάνατζερς, με λαϊκιστές, με ψευτοαγωνιστές και όχι μέσω της δουλιάς, του δικαίου και του προσωπικού αγώνα του καθ' ενός για προκοπή και ευημερία. Λέγοντας δίκαιο, εννοώ να υποστηρίζεις τα αυτονόητα. Απλά πράγματα: ισοτιμία, ισότητα, ισηγορία και, το κυριότερο, απλή αναλογική.

- Ισοτιμία σημαίνει για μένα άρση του βουλευτικού ασύλου. «Πόθεν έσχες» σε όλους εδώ και τώρα.

- Ισότητα σημαίνει να κλείσει η ψαλίδα πλουσίων και φτωχών, που ολοένα ανοίγει.

- Ισηγορία σημαίνει να δίνεις τις ίδιες ευκαιρίες λόγου, σ' αυτούς που ασκούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, σε χρόνο στα μέσα ενημέρωσης. Είναι σα να σηκώνεσαι να μιλήσεις και να σου λένε «Σκάσε εσύ, κάτσε κάτω».

- Απλή αναλογική, ο θεμελιώδης θεσμός για να κάνεις Δημοκρατία. Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, με αποτέλεσμα τα μικρά κόμματα να μην εκπροσωπούνται επαρκώς, έως καθόλου, στη ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Στο σύστημα της απλής αναλογικής αρκεί το ποσοστό του 0,3% για να βγάλεις βουλευτή. Απλά μαθηματικά. Πόσο πήρες κύριε; 40%; Πολύ ωραία στους τριακόσιους βουλευτές, βγάζεις 120. Τι τους θες τους 180; Θες να αποφασίζεις και να διατάζεις μόνος σου ότι ο γάιδαρος πετάει; Τους θες για τις τροπολογίες;

Δε θα μιλήσω για τη ΝΔ, γιατί τη θεωρώ φυσικό ιδεολογικά αντίπαλο του ΚΚΕ και γενικότερα της Αριστεράς. Αν, όμως, είσαι αριστερός, και είσαι ακόμα μες στο ΠΑΣΟΚ, και θέλεις να λέγεσαι σοσιαλιστής, οι μάσκες έπεσαν κι είσαι σε λάθος χώρο. Γιατί ξεκίνησε σαν κίνημα, αλλά πλέον είναι «σύστημα». Σύστημα για να πάρουμε την εξουσία. Βλέπε: διαδοχή, μεταγραφές.

Ψήφισε ένα κόμμα που να έχει ξεκάθαρα στις θέσεις του και πρόγραμμά του αυτές τις παραπάνω αξίες κι άσ' τους άλλους να φλερτάρουν με τη δεξιά πολιτική. Ετσι κι αλλιώς, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πρέπει να ενωθούν και να υπάρχει μόνο ο σταυρός προτίμησης, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Θα αναρωτιέστε γιατί είμαι επιθετικός.

Βαρέθηκα πια τα συνθήματα του στιλ «Οχι στο δικομματισμό» και «καμία ψήφος χαμένη». Καιρός να πάρουμε πίσω τις ψήφους μας, που τόσα χρόνια μας κλέβουν, φοβερίζοντας τον κόσμο με τον «μπαμπούλα» της δεξιάς. Βαρέθηκα την αλαζονεία τους. ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΜΑΣ.

Αριστεροί του ΠΑΣΟΚ ψηφίστε αριστερά, ΨΗΦΙΣΤΕ το ΚΚΕ.

Μη μείνεις για όλη σου τη ζωή πρόβατο. Γίνε για μία μέρα λύκος.

Είναι το μόνο που μπορώ να φωνάξω σε απλά Ελληνικά.


Του
Παντελή ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ*
* Ο Παντελής Θαλλασινός είναι τραγουδοποιός

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατατέθηκε στη Βουλή ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος (2003-12-23 00:00:00.0)
Δεν έχει κανένα νόημα η παρουσία μας (2003-09-25 00:00:00.0)
Το μόνο τίμιο εκλογικό σύστημα (2003-09-10 00:00:00.0)
Η Διακήρυξη (2003-09-10 00:00:00.0)
Χρειαζόμαστε απλή και ανόθευτη αναλογική (2003-07-19 00:00:00.0)
Κοινό μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κατά της απλής αναλογικής (1997-05-21 00:00:00.0)