Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Διακήρυξη

Το κείμενο της «Διακήρυξης Υπέρ Της Απλής Αναλογικής», που υιοθετήθηκε από τους παρευρισκόμενους στη χτεσινή σύσκεψη - συγκέντρωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι το παρακάτω:

«Ενα από τα σοβαρότερα ζητήματα δημοκρατίας, που απασχολούν επί δεκαετίες την πολιτική ζωή του τόπου, βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα αυτήν την περίοδο. Το ζήτημα της καθιέρωσης ενός δίκαιου εκλογικού συστήματος, που θα εξασφαλίζει την ισότητα της ψήφου των Ελλήνων πολιτών και τη γνήσια καταγραφή της λαϊκής θέλησης στην εκλογή των βουλευτών, που θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο δικομματισμό και θα αποτελέσει ένα βήμα εκδημοκρατισμού του πολιτικού μας συστήματος.

Εμείς που υπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη, πιστεύουμε ότι όλα αυτά υπηρετούνται με την απλή αναλογική και ζητάμε την καθιέρωσή της ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

Η απάντηση της κυβέρνησης στη δημοκρατική αυτή απαίτηση είναι ένα ακόμη καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, που κλέβει ψήφους και έδρες από τα μικρότερα κόμματα, διατηρεί το απαράδεκτο "πλαφόν" για είσοδό τους στη Βουλή και "πριμοδοτεί" με τα "κλεμμένα" κύρια το πρώτο κόμμα, που από μειοψηφία στο λαό θα μετατρέπεται σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι μία πρόταση, που στην ουσία της κινείται στην ίδια λογική που έχει και η ΝΔ για τα εκλογικά συστήματα. Πρόταση με την οποία επιδιώκεται μία γενικότερη παρέμβαση στο πολιτικό σύστημα για την παραπέρα στερέωση του δικομματισμού στην πολιτική ζωή της χώρας και για την περιθωριοποίηση των κομμάτων που δε θέλουν να συμμετέχουν στο δικομματικό - διπολικό "παιχνίδι".

Στην ίδια λογική κινείται και η εξαγγελθείσα νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, η κατάτμηση και επαναχάραξη των εκλογικών περιφερειών, η εκλογή βουλευτών δύο ταχυτήτων, η "διπλή κάλπη" κ.ά.

Οι αντίπαλοι της απλής αναλογικής και ιδιαίτερα οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επικαλούνται σαν βασικό επιχείρημα ότι το συμφέρον του τόπου απαιτεί να εκλέγονται σταθερές κυβερνήσεις, επισείοντας τον κίνδυνο της ακυβερνησίας. Ομως, σε μια σειρά χώρες όπου εφαρμόστηκε η απλή αναλογική, ούτε έλλειψη σταθερότητας, ούτε ακυβερνησία υπήρξε και η Ελλάδα, φυσικά, δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Εξάλλου, σταθερές κυβερνήσεις μπορούν να υπάρξουν, μόνο αν εκπροσωπούν την πλειοψηφία του λαού και, βέβαια, αν η πολιτική τους είναι φιλολαϊκή, αν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και στους πόθους του λαού.

Μπροστά στην επικείμενη κατάθεση στη Βουλή ενός αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να συντονίσουμε τη δράση μας, για να δημιουργηθεί ένα πλατύ δημοκρατικό κίνημα μέσα στο λαό για διεκδίκηση της απλής αναλογικής, που πρέπει να καθιερωθεί ως πάγιο εκλογικό σύστημα στις βουλευτικές εκλογές, αλλά και σε όλες τις διαδικασίες ανάδειξης αιρετών οργάνων, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις συνδικαλιστικές και σε όλες τις κοινωνικές οργανώσεις.

Καλούμε κάθε πολιτικό και κοινωνικό φορέα, κάθε Ελληνα πολίτη, ανεξάρτητα από τις επιμέρους απόψεις του, να συστρατευτεί σε αυτό το δημοκρατικό κίνημα υπέρ της απλής αναλογικής και να απαιτήσει με κάθε δυνατό τρόπο την καθιέρωσή της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ