Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Φιλολαϊκές μάσκες ψηφοθηρίας

Η επίδειξη ενός φιλολαϊκού προσωπείου, που «φιλοτεχνεί», με διαρκείς υποκριτικές αναφορές στα λαϊκά προβλήματα και σκληρή φραστική επίθεση στην κυβέρνηση, αποτελεί την προεκλογική γραμμή πλεύσης της ηγεσίας της ΝΔ, με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου των λαϊκών μαζών.

Η ηγεσία της ΝΔ πασχίζει να πείσει ότι δεν υστερεί σε «κοινωνική ευαισθησία» από την κυβέρνηση, ώστε «να μη χάσει έδαφος» στις δημοσκοπήσεις μετά το «πακέτο Σημίτη». Αν και, όπως λένε στελέχη της, δε θα μπει στη λογική της «πλειοδοσίας παροχών», ωστόσο θα επιχειρήσει να καλύψει το κενό «κοινωνικής ευαισθησίας» με καπηλεία των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων. Στη γραμμή αυτή, θα κινηθεί ο Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, όπου, μεταξύ άλλων, θα δεσμευτεί προσωπικά - αλλά γενικόλογα και αόριστα - για την «προστασία» των πλέον εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι και άνεργοι.

Χθες, από τις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον Ρ. Πρόντι, δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση για την «ολιγωρία» της να υπερασπιστεί τα μεσογειακά προϊόντα κατά την πρόσφατη αναθεώρηση της ΚΑΠ, ξεχνώντας, όμως, την κάτι παραπάνω από «υποτονική» αντίδραση του κόμματός του, καθώς και τη διαχρονική ευλάβεια που δείχνει στις (όποιες) αποφάσεις των Βρυξελλών. Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία του για τις «πιέσεις» που αναμένεται να ασκηθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, «ώστε να σταματήσουν οι επιδοτήσεις και, γενικά, η στήριξη των αγροτικών προϊόντων». Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρουσίασε κάποια «εναλλακτική λύση», αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να εκστομίσει τα συνήθη παχιά λόγια, όπως ότι «η κυβέρνηση και όλοι μας πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μεγάλες μάχες, για να διασφαλίσουμε την προστασία των αγροτικών μας προϊόντων και των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών».

Κατά τ' άλλα, στη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες για να ολοκληρωθεί το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα εντός της Ιταλικής Προεδρίας, χωρίς, όμως, τούτο να αποκλείεται, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των χωρών - μελών. Καραμανλής και Πρόντι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τάχθηκαν υπέρ τού να έχει κάθε χώρα - μέλος δικό της επίτροπο, ενώ εκτίμησαν ότι η πρωτοβουλία των τεσσάρων για την ενισχυμένη αμυντική συνεργασία δεν προχωρά γρήγορα, χωρίς τούτο, όμως, να σημαίνει ότι έχει σταματήσει. Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε αργότερα ότι το σχέδιο για το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αλλά μένουν να γίνουν πολλά ακόμα. «Στο δίλημμα, μεταξύ διακυβερνητικής συνεργασίας και κοινοτικής προσέγγισης, εμείς σαφώς τασσόμαστε υπέρ της κοινοτικής προσέγγισης», τόνισε, αποσαφηνίζοντας τη θέση του κόμματός του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ