Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός πλήρωσε ακριβά τις «ισχυρές» κυβερνήσεις

Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από εκπροσώπους της εργατικής τάξης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στη χτεσινή εκδήλωση ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ανάμεσα στις πολλές παρεμβάσεις που έγιναν, παρουσίασαν ορισμένες όπως του Ανδρέα Ζαζόπουλου. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων υπενθύμισε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα εδώ και πολλά χρόνια παλεύει ενάντια στα καλπονοθευτικά συστήματα και υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και στα σωματεία. Πρόσθεσε ότι ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος αφορά σαφέστατα στο μαζικό κίνημα και ότι οι πρωτοβουλίες του πρέπει να κινηθούν ενάντια στα σχέδια του δικομματισμού. Ο λαός πρέπει να κινηθεί με βάση τα συμφέροντά του, πρόσθεσε, και πρέπει να πάρουν ηχηρή απάντηση όσοι επιδιώξουν να στηρίξουν την αντιλαϊκή τους πολιτική στη νόθευση της λαϊκής βούλησης.

Ο Γιώργος Σκιαδιώτης, συνδικαλιστής στην Ελληνική Βιομηχανία Οπλων, επισήμανε ότι τις ισχυρές κυβερνήσεις, που επικαλείται ως αναγκαιότητα ο δικομματισμός, ο λαός τις πλήρωσε ακριβά με εκατοντάδες αποφάσεις που πάρθηκαν ενάντια στα συμφέροντά του. Από αυτή την άποψη ο λαός χρειάζεται αδύναμες αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Τόνισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να εντείνει την πάλη του για την καθιέρωση της απλής αναλογικής καθώς εγγυάται την πληρέστερη αποτύπωση της λαϊκής βούλησης. Ομως, συμπλήρωσε ότι χρειάζεται συνολική ρήξη και αγώνας ενάντια στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα. Οτι αν η πάλη κατευθύνεται από κάποιους φορείς και κινήσεις ενάντια σε ένα μόνο πρόβλημα από αυτά που γεννά η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, τότε δρουν αποπροσανατολιστικά για τα λαϊκά στρώματα.

Ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, επισήμανε ότι η απλή αναλογική πρέπει να καθιερωθεί ως πάγιο εκλογικό σύστημα φυσικά και για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οτι η χτεσινοβραδινή πρωτοβουλία πρέπει να απλωθεί σε όλη την ελληνική κοινωνία και να υπάρξει πλατύ κίνημα για τη στήριξή της. Στα δε όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να τεθεί άμεσα το ζήτημα και να παρθούν αποφάσεις που να υποστηρίζουν την εφαρμογή του αιτήματος.

Ο Γιώργος Τούσσας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, αναφέρθηκε στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το χώρο των ναυτεργατών αναδεικνύοντας την ανάγκη η απλή αναλογική να εφαρμοστεί παντού, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους μαζικούς φορείς έως την κεντρική πολιτική σκηνή. Σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση έρχεται σήμερα με ένα νέο καλπονοθευτικό νόμο, καθώς αυτό αποτελεί τη συνέχεια σοβαρών πληγμάτων που υπέστησαν τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού τα τελευταία χρόνια. Καταλήγοντας υπογράμμισε πως το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα συμβάλει όχι μόνο στον αγώνα για απλή αναλογική αλλά και στον αγώνα για τη συγκρότηση του μετώπου ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στα μονοπώλια, για να ανοίξει ο δρόμος προς μια φιλολαϊκή πολιτική αφού αυτό προσδοκούν οι εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ