Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Ζήτημα δημοκρατίας η ισοτιμία της ψήφου

Εκατοντάδες εκπρόσωποι φορέων και προσωπικότητες παραβρέθηκαν στη χτεσινή συγκέντρωση

Το αμφιθέατρο «Σάκης Καράγιωργας» του Παντείου Πανεπιστημίου αποδείχτηκε πολύ μικρό για να φιλοξενήσει τις εκατοντάδες των ανθρώπων, που συγκεντρώθηκαν εκεί χτες το βράδυ, για να διεκδικήσουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος για όλες τις αναμετρήσεις. Μπροστά στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή που να επιβάλει νέο καλπονοθευτικό σύστημα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου, του ομολόγου του στο Συνασπισμό Φώτη Κουβέλη και του ευρωβουλευτή του ΔΗΚΚΙ Μανώλη Μπακόπουλου κατ' αρχάς να συζητήσουν για το ζήτημα και ακολούθως να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για να καταπολεμήσουν τα νέα σχέδια του δικομματισμού για ενίσχυσή του.

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή σύσκεψη κατέληξαν σε κείμενο διακήρυξης που να ζητά ακριβώς αυτό, δηλαδή την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Αυτή η διακήρυξη να διακινηθεί σε όλους τους μαζικούς χώρους, στους χώρους δουλιάς, τα πανεπιστήμια, τα συνδικάτα και να συγκεντρωθούν υπογραφές στήριξης του αιτήματος. Να επανακατατεθεί στη Βουλή η πρόταση νόμου που είχε κατατεθεί και παλαιότερα από ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, για καθιέρωση της απλής αναλογικής. Και, τέλος, τη μέρα που θα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για νέο καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο απ' έξω να διοργανωθεί συλλαλητήριο.

Ανοίγοντας τη χτεσινή συζήτηση ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννης Βαβούρας τόνισε ότι η απλή αναλογική είναι το πιο δημοκρατικό αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα, καθώς μόνο έτσι υπάρχει αντιστοιχία ψήφων και εκπροσώπων στο Κοινοβούλιο. Αλλιώς, πρόσθεσε, το Κοινοβούλιο αντιπροσωπεύει στρεβλή πραγματικότητα και δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα παίρνονται σωστές αποφάσεις για τον τόπο. Συμπλήρωσε ότι η απλή αναλογική δε συνεπάγεται απαραίτητα ασταθείς κυβερνήσεις, αλλά ακόμα κι αν συμβεί αυτό, είναι καλύτερη μια ασταθής κυβέρνηση, παρά μια αλαζονική και μη αντιπροσωπευτική.

Ο Αντώνης Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι ο εκλογικός νόμος μπορεί να μην είναι το άπαν, αλλά αποτελεί μοχλό για να επηρεαστούν οι παραπέρα πολιτικές εξελίξεις. Παρατήρησε τη μαζικότητα της χτεσινής εκδήλωσης, αλλά και την ποιοτική σύνθεση του ακροατηρίου, καθώς συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων, κινήσεων, φορέων, αλλά και προσωπικότητες. Επισήμανε ότι χρειάζεται άμεσα να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση και στο νέο καλπονοθευτικό σύστημα που προτείνει. Σύστημα που κλέβει έδρες από τα μικρότερα κόμματα, εμποδίζει άλλα να μπουν στη Βουλή, προκειμένου να στηθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ολα αυτά υπηρετούν το δικομματισμό, σημείωσε και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ ζητά την απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα και ως το μόνο δημοκρατικό, καθώς δεν μπορεί μειοψηφίες τεχνικά να αποκτούν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Συνέχισε ότι το ΚΚΕ θέλει την ενότητα δυνάμεων ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή στην απλή αναλογική, μπορούν πολιτικές δυνάμεις να τη διεκδικήσουν από κοινού, διατηρώντας η κάθε μία τις ιδιαίτερες στοχεύσεις της.

Ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης παγιώνει το δικομματισμό, ενώ η απλή αναλογική υπηρετεί τη λαϊκή κυριαρχία. Στην άποψη που εκφράζεται ότι η Αριστερά θέλει την πολιτική αστάθεια, έδωσε μια απάντηση ότι οι με γνήσιο τρόπο καταγεγραμμένες δυνάμεις μπορούν και ψήφο εμπιστοσύνης και ψήφο ανοχής να δίνουν. Ακόμα ότι η απλή αναλογική είναι δυνατόν να οδηγήσει σε νέες συνθέσεις.

Ο Μανώλης Μπακόπουλος υπογράμμισε ότι η απουσία της απλής αναλογικής οδηγεί σε αναγκαστική συμπόρευση πολιτικά ετερόκλητων δυνάμεων. Οτι τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα είναι συνασπισμοί κομμάτων με συγκολλητική ύλη τη νομή της εξουσίας και με το δέος απέναντι στον αρχηγό - εγγυητή της ενότητας. Οτι έτσι δε γίνεται εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος. Δίνοντας και αυτός μια απάντηση στην κινδυνολογία περί ακυβερνησίας που θα προκαλέσει η απλή αναλογική, είπε ότι διεκδίκηση αυτού του συστήματος σημαίνει και «ναι» στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Ομως οι συνεργασίες αυτές, είπε, δεν πρέπει να είναι ευκαιριακές και συμπλήρωσε την ανάγκη ανάπτυξης ενός «τρίτου, προοδευτικού πόλου εξουσίας».

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Σπύρος Χαλβατζής, τα μέλη της ΠΓ του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης, Σπ. Λυκούδης, Ν. Χουντής και Γ. Μπαλάφας, τα μέλη της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ Ηλίας Νικολόπουλος, Γ. Παπασίμος και Π. Μαντάς, ο πρόεδρος της ΕΔΗΚ Ν. Σαρρής, ο αντιπρύτανης του Παντείου Π. Μωυσίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δ. Μαυροδόγλου, ο Λεων. Κύρκος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής, ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος και πολλοί άλλοι. Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Π. Κρητικός, ο πρώην υπουργός Μ. Δρεττάκης και ο επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Ε. Μαχαίρας. Ψηφίσματα υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής έστειλε το προεδρείο της ΠΕΑΕΑ, πολλά συνδικάτα και σωματεία. Εξάλλου στην εκδήλωση πήραν το λόγο και τάχθηκαν υπέρ της απλής αναλογικής οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Γ. Α. Μαγκάκης και Γ. Κατσιμπάρδης, ο Χρ. Μαργανέλης εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, ο Π. Παρασκευόπουλος εκ μέρους της ΑΚΟΑ και πολλοί άλλοι ακόμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ