Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «Μαύρη Χάρτα»

"Τετραετία υψηλού ρίσκου», χαρακτήρισε ο Κ. Σημίτης την τετραετία 2004 - 2008, αλλά δε διευκρίνισε ποιος και τι θα ρισκάρει. Προφανώς το «φύλαγε» για σήμερα, που θα παρουσιάσει την περιβόητη «Χάρτα Σύγκλισης». Στις μαύρες σελίδες της «Χάρτας» φαίνεται πεντακάθαρα ότι οι μόνοι που σίγουρα θα χάσουν, αν δε «ρισκάρουν» την οργάνωση της αντίστασης και της αντεπίθεσής τους, είναι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

* * *

Παρατήρηση πρώτη: Η «Χάρτα Σύγκλισης» δεν είναι παρά ο «οδικός χάρτης» που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να συμμορφωθεί με τη «στρατηγική της Λισαβόνας», που έχουν αποφασίσει οι «15», με στόχο το 2010 η οικονομία της ΕΕ να γίνει «η ανταγωνιστικότερη του κόσμου». Από χέρι, δηλαδή, η «Χάρτα» είναι ένα βαθιά αντιλαϊκό κείμενο -«εργαλείο» για την επίτευξη των πλέον σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών, όπως το γκρέμισμα του «κράτους πρόνοιας» και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, διά στόματος του εκπροσώπου της, έχει αναγορεύσει τη «Χάρτα» ως δικό της «επιχειρησιακό σχέδιο», ενώ ο φιλικός της Τύπος δε δίστασε να τη χαρακτηρίσει «κυβερνητικό πρόγραμμα» για την επόμενη τετραετία. Ο προγραμματικός λόγος δηλαδή του «νέου» ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται πλέον ανοιχτά με τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζιτών και των πολυεθνικών.

Παρατήρηση δεύτερη: Δεν είναι η πρώτη φορά που τα επιχειρησιακά σχέδια των πολυεθνικών και οι «πενταετείς» στόχοι της ΕΕ, πλασάρονται από τους «δικούς μας» ως «εθνικοί στόχοι» και το «όραμα» της χώρας για ένα «φωτεινό μέλλον». Το ίδιο έκαναν με την «ΕΟΚ των χρυσών κουταλιών», το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ... Δεν (πρέπει να) ξεχνιούνται τα «μεγάλα κόλπα» της κυρίαρχης προπαγάνδας...

* * *

Παρατήρηση τρίτη: Πάνω από είκοσι χρόνια τώρα που η χώρα κινείται στις ράγες της «σύγκλισης» της ΕΕ, τα λαϊκά στρώματα βουλιάζουν ολοένα πιο βαθιά στη φτώχεια... Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων είναι καθηλωμένη στο 1980, η μία δουλιά πλέον δε φτάνει για να «τα φέρουν βόλτα», ενώ ολοένα και λιγότεροι εργάζονται ένα 8ωρο... Η ανεργία έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως και η απασχολησιμότητα, ενώ οι συντάξεις έχουν αποσυνδεθεί από το βασικό μισθό... Οι αγρότες έχουν βίαια ξεκληριστεί και προλεταριοποιηθεί, οι λαϊκές αποταμιεύσεις έχουν εξανεμιστεί, τα νοικοκυριά βουλιάζουν στα χρέη... Οι «επιδόσεις» δεν έχουν τέλος...

Η εφαρμογή του «αμερικανικού μοντέλου», που έρχεται μέσα από την κατ' ευφημισμόν αποκαλούμενη «Χάρτα Σύγκλισης», θα πλήξει καίρια τις εναπομείνασες κατακτήσεις των εργαζομένων... Πίσω από τους ελκυστικούς «δείκτες» που επισείει η κυβέρνηση, κρύβονται μόνο δεινά και εφιάλτες για τα λαϊκά στρώματα. Μόνο αυταπάτες δε χωρούν.


Π.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ