Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατατέθηκε στη Βουλή ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος

Βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ επανακαταθέσανε την πρόταση νόμου για απλή αναλογική. Συνυπογράφει και το ΔΗΚΚΙ

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την εκλογή βουλευτών, το οποίο διατηρεί την κλοπή των ψήφων των μικρότερων κομμάτων και κατά συνέπεια την αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, ενώ ενισχύει σημαντικά το πρώτο σε εκλογική δύναμη κόμμα. Ο νέος εκλογικός νόμος θα συζητηθεί το Γενάρη, ενώ θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές εκτός αν ψηφιστεί - πράγμα απίθανο - από τα 2/3 των βουλευτών. Θυμίζουμε ότι τα κόμματα, το καθένα για τους δικούς του λόγους, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη Διακομματική Επιτροπή, η οποία υποτίθετο ότι θα συζητούσε το περιεχόμενο του νέου νόμου. Το ΚΚΕ είχε κάνει καθαρή τη θέση του για θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής.

Σύμφωνα λοιπόν, με το νέο νόμο, το 87% των εδρών - δηλαδή οι 260 - κατανέμονται στα κόμματα που έχουν συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 3% στο σύνολο της επικράτειας, με το σύστημα της απλής αναλογικής. Στις 260 έδρες περιλαμβάνονται και οι 12 έδρες βουλευτών επικρατείας. Οι υπόλοιπες 40 έδρες κερδίζονται από το πρώτο κόμμα.

Επιτρέπονται οι προεκλογικές συνεργασίες, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των προτιμήσεων (σταυροδοσία) που μπορεί να εκφράσουν οι εκλογείς. Σε περίπτωση δε ισοψηφίας κομμάτων ή υποψηφίων του ίδιου κόμματος, προβλέπεται η διαδικασία της κλήρωσης.

«Σπάνε» οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της Β' Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής, στο όνομα δήθεν της διαφάνειας της πολιτικής ζωής του τόπου. Η πρώτη «σπάει» σε τρεις νέες εκλογικές περιφέρειες, με 13, 14 και 15 έδρες η κάθε μία. Το υπόλοιπο Αττικής «σπάει» σε δύο εκλογικές περιφέρειες, στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής με 8 έδρες και στην περιφέρεια Δυτικής Αττικής με 4 έδρες.

Θυμίζουμε πως οι προσωπικές επιλογές του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, αυτές της διπλής κάλπης και της λίστας δεν πέρασαν, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Επανακατατέθηκε η πρόταση νόμου για την απλή αναλογική

Σε κοινή τους δήλωση που μοίρασαν, μετά την κατάθεση του εκλογικού νόμου από τον κ. Σκανδαλίδη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Μανώλης Μπακόπουλος, σημειώνουν τα παρακάτω:

«Τελικά η κυβέρνηση κατέθεσε το εκλογικό νομοσχέδιο με το οποίο καθιερώνεται ένα ακόμα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα που κλέβει ψήφους και έδρες από τα μικρότερα κόμματα, διατηρεί το απαράδεκτο «πλαφόν» για την είσοδό τους στη Βουλή και πριμοδοτεί με τα «κλεμμένα» το πρώτο κόμμα που από μειοψηφία στο λαό, θα μετατρέπεται σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι ένα νομοσχέδιο που στην ουσία του κινείται στην ίδια λογική που έχει και η ΝΔ για τα εκλογικά συστήματα. Νομοσχέδιο με το οποίο επιδιώκεται μια γενικότερη παρέμβαση στο πολιτικό σύστημα για την παραπέρα στερέωση του δικομματισμού στην πολιτική ζωή της χώρας.

Σήμερα συνεχίζοντας την παλαιότερη πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το ΚΚΕ, το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ και εκφράζοντας τη θέληση κομμάτων, πολιτικών κινήσεων, κοινωνικών φορέων, και ευρύτατου φάσματος πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων και εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, προχωρήσαμε στην επανακατάθεση της πρότασης νόμου για την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής σαν εκλογικού συστήματος για τις βουλευτικές εκλογές.

Με αυτή την ενέργειά μας θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να υπογραμμίσουμε τη θέση μας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί δίκαια και δημοκρατικά ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα δημοκρατίας που απασχολεί επί δεκαετίες την πολιτική ζωή του τόπου. Δηλαδή το ζήτημα της καθιέρωσης ενός εκλογικού συστήματος που θα εξασφαλίζει την ισότητα της ψήφου των Ελλήνων πολιτών και τη γνήσια καταγραφή της λαϊκής θέλησης στην εκλογή των βουλευτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ