Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ας διαλέξει...

Εκδήλωση παρουσίασης των μελετών για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού χώρου της Γυάρου, με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, διοργάνωσε πρόσφατα ο υπουργός Αιγαίου. Οπως είναι γνωστό, το νησί έχει χαρακτηριστεί τόπος ιστορικής μνήμης καθώς εκεί μαρτύρησαν περισσότεροι από 20.000 αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές, αλλά και άλλοι δημοκράτες αντιφασίστες, ενώ πολλοί άφησαν εκεί την τελευταία πνοή τους από τα βασανιστήρια και τις κακουχίες. Και η οφειλόμενη μνήμη και τιμή γι' αυτούς τους αγωνιστές είναι χρέος ανεκπλήρωτο μέχρι σήμερα.

Ακόμη και τώρα, όμως, η κυβέρνηση, απλώς, προβάλλει το ζήτημα, για ευνόητους προεκλογικούς λόγους. Το ίδιο έκανε και ο Κ. Σημίτης το 2001... Πριν τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές ο υπουργός Αιγαίου ξαναθυμήθηκε το θέμα. Και, τώρα, το ξαναφέρνει στην επικαιρότητα... Και δεν είναι μόνον αυτό. Στις σχετικές αναφορές, κατά κανόνα αποσιωπάται ότι στο νησί μαρτύρησαν κομμουνιστές και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων. Λες και όσοι μαρτύρησαν εκεί ήταν πολιτικά «άχρωμοι - άοσμοι» και δεν πάλευαν για συγκεκριμένα ιδανικά και οράματα, για δημοκρατία και σοσιαλισμό, όπως σωστά επισημάνθηκε από αγωνιστές, πρώην κρατούμενους στο «θανατονήσι» της Γυάρου.

Είναι κατανοητές οι δυσκολίες της κυβέρνησης, αλλά δεν μπορεί να είναι «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ»! Ας διαλέξει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ