Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πλατιά σύσκεψη για την Ολυμπιάδα Ειρήνης

Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΔΥΕΘ, με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων και παραγόντων της κοινωνικοπολιτικής, πολιτιστικής και αθλητικής ζωής της περιοχής

Η απήχηση που βρίσκει και στη Θεσσαλονίκη η απόφαση της ΕΕΔΥΕ για τη διοργάνωση «Ολυμπιάδας Ειρήνης» εκφράστηκε μέσα από την πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΔΥΕΘ χτες βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι φορέων εργατικών, αθλητικών και πολιτιστικών φορέων, καλλιτέχνες, παράγοντες της κοινωνικής, αθλητικής και πολιτικής ζωής. Ακοινώθηκε, επίσης, και η συμμετοχή πολλών άλλων που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στη χτεσινή πρώτη συνάντηση, μέσα από την οποία συγκροτήθηκε η οργανωτική επιτροπή της Ολυμπιάδας Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, ορίστηκαν και οι ομάδες δουλιάς που θα σηκώσουν το βάρος του σχεδιασμού και της υλοποίησης των πολλών αθλητικών, πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται να γίνουν από τον Γενάρη μέχρι και το Μάη. Η Οργανωτική Επιτροπή θα παραμείνει ανοιχτή, προκειμένου να μην αποκλειστεί κανένας από όσους στην πορεία αποφασίσουν να συμβάλουν στο εγχείρημα. Ενα εγχείρημα που στόχο έχει, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχάλης Σπυριδάκης, να αναδείξει τα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού και να διατρανώσει τη θέληση και την απαίτηση της πλειοψηφίας του, να σταματήσουν τώρα όλες οι πολεμικές επιχειρήσεις, ν' αποσυρθούν οι δυνάμεις κατοχής από τα Βαλκάνια, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη. Να καταδικάσει την άκρατη εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, το ξεπούλημα του Ολυμπιακού Πνεύματος στο βωμό του κέρδους, την απάνθρωπη εκμετάλλευση των αθλητών, το μεγάλο παζάρι συμφερόντων γύρω από τις υποδομές και τη λεγόμενη ασφάλεια των αγώνων, την αξιοποίηση της Ολυμπιάδας για την προώθηση και εφαρμογή πρωτόγνωρων μέτρων αστυνόμευσης και στρατιωτικοποίησης, την εκμετάλλευση της Ολυμπιακής εκεχειρίας. Να αναδείξει το πραγματικό νόημα του «ευ αγωνίζεσθαι», τις αξίες της ευγενικής άμιλλας και της αλληλεγγύης των αθλητών, την ομορφιά της συλλογικότητας, της κοινής προσπάθειας, της αγωνιστικότητας ως τρόπου ζωής.

Ο Ηρ. Τσαβδαρίδης, από τη γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, ενημέρωσε για τις προσπάθειες προβολής της πρωτοβουλίας στο εξωτερικό και την απήχηση που ήδη βρίσκει σε δεκάδες χώρες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Γυμναστικού Συλλόγου «Ηρακλής», της Πολιτιστικής Εταιρείας «Μακεδνός», της ΔΕ του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, της Ενωσης Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, ο Χ. Μπουλιμπάτης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αμπελοκήπων, εκπρόσωποι της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Σωματείου Εργαζομένων «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - DIA», του Παγκαπνεργατικού Σωματείου, του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών και βοηθών ανελκυστήρων Β. Ελλάδας, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Συνδικάτου Δέρματος, πολλοί εκπρόσωποι των τοπικών επιτροπών ειρήνης. Επίσης, συμμετείχαν παράγοντες της αθλητικής, κοινωνικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής, μεταξύ των οποίων, ο Μ. Λιάκος πρώην αντινομάρχης υγείας, ο Χ. Παπαγεωργίου Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ο Γ. Πρώιος ζωγράφος, ο Μ. Ανδρουλιδάκης συνθέτης - τραγουδιστής, ο Σ. Ζαριαννόπουλος ΓΓ του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει, επίσης, πολλοί αθλητικοί σύλλογοι του νομού από τη Νέα Ζωή, το Βαθύλακκο, το Πλαγιάρι, το Λαχανά, τον Αγιο Παύλο κλπ.

Ολοι όσοι πήραν το λόγο, ανεξαίρετα, επιβεβαίωσαν πως κοινή τους επιθυμία είναι να αναδειχτεί η δύναμη των λαών κόντρα στη βαρβαρότητα του πολέμου, στην υπεροπλία της Νέας Τάξης και στα όσα επιχειρεί να επιβάλει σε κάθε δράση της ζωής, στην εργασία, στο πολιτισμό, στον αθλητισμό. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Π. Τσάλη από τον ΓΣ Ηρακλή, που ξεκαθάρισε πως πρέπει να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στην κατάληψη του αθλητισμού διά του χρήματος και να ενισχύσουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αλλά και του Μιχάλη Λιάκου αντιπροέδρου της ΕΔΥΕΘ που, αναφερόμενος στα υποκριτικά κελεύσματα των ισχυρών για ολιγοήμερη εκεχειρία, ανέφερε πως το φιλειρηνικό κίνημα μπορεί μέσα από τη δράση του, με συσπειρωμένο γύρω του το λαό, να επιβάλει τη θέλησή του για ειρήνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ