Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΠΑΤΡΑ
Τίμησαν τους 250 εκτελεσμένους στο Γηροκομείο

Τους 250 εκτελεσμένους κομμουνιστές και λαϊκούς ήρωες που έπεσαν στο Γηροκομείο της Πάτρας την περίοδο του εμφυλίου πολέμου από τα μοναρχοφασιστικά βόλια, τίμησαν προχτές την Κυριακή μέλη και φίλοι του ΚΚΕ αλλά και συγγενείς των αγωνιστών, σε εκδήλωση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ στα πλαίσια των 85 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος.

«85 χρόνια αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ούτε στις εξορίες ούτε στις φυλακές ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», βροντοφώναξαν στον τόπο της υπέρτατης θυσίας κατά την είσοδό τους οι νέοι της ΚΝΕ και κρατώντας ψηλά τις τιμημένες κόκκινες σημαίες «παρατάχθηκαν» μπροστά από τη μαρμάρινη πλάκα που έχει στήσει η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ προς τιμήν των ηρώων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντρέας Αντωνόπουλος, μέλος του ΝΓ Αχαΐας του ΚΚΕ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εδώ, στον τόπο των εκτελεσμένων, δίνουμε υπόσχεση για σταθερή και αταλάντευτη συνέχεια. Για σκληρό καθημερινό αγώνα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας. Για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες χωρίς πείνα, ανεργία και πόλεμο με το λαό αφέντη στον τόπο του, με λαϊκή εξουσία και σοσιαλισμό».

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών, ενός λεπτού σιγή και το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με τους συγκεντρωμένους να τραγουδούν το «Επέσατε θύματα».

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης - με αφετηρία την πλατεία Ομονοίας - φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του ΚΚΕ. Η πορεία κατέληξε στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης όπου ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης που ολοκληρώθηκε με την πολιτική ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο βετεράνος αγωνιστής Τάκης Σταθάτος και από την ΚΝΕ, η Κατερίνα Κούτρα, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Οργάνωσης της ΚΝΕ στην Πελοπόννησο. Δύο νέοι της ΚΝΕ, η Αρχοντούλα Χριστούλη και ο Γιάννης Αλυσσανδράτος, απήγγειλαν τα ποιήματα «Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος» του Τάσου Λειβαδίτη και «Εγκώμιο στο κόμμα» του Μπέρτολντ Μπρεχτ.

«Ολοι στη μάχη»


«Τα διδάγματα της πολύχρονης πορείας του κόμματός μας στρατεύονται στην υπηρεσία των αναγκών της ταξικής πάλης για να γίνει η δράση μας πιο αποτελεσματική, να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις και να προχωρήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά στο δρόμο για την εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης, την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Η κοσμοθεωρία του Μαρξισμού - Λενινισμού, οι δεσμοί του Κόμματος με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα αποτέλεσαν και αποτελούν πηγές της δύναμης του ΚΚΕ». Αυτό σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφορικά με την ιστορία και το ρόλο του ΚΚΕ και συμπλήρωσε γιατί «ισχυρό ΚΚΕ»:

«Ισχυρό ΚΚΕ γιατί δεν έκανε πίσω από τη μανιασμένη επίθεση της αντεπανάστασης και του αντικομμουνισμού. Στάθηκε όρθιο και διέψευσε τους επίδοξους νεκροθάφτες του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Διέψευσε τον οπορτουνισμό, που αποδείχτηκε όχημα της αντεπανάστασης και αποτελεί σαράκι το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα κατατρώγει το κορμί του εργατικού κινήματος. Το κόμμα μας ανέλυσε σωστά τις εξελίξεις γιατί κριτήριο έχει τα λαϊκά συμφέροντα. Μίλησε ανοιχτά για τη σφοδρή επίθεση του κεφαλαίου στη δεκαετία του '90 και έθεσε τις δυνάμεις του στην υπηρεσία της ενημέρωσης, της προετοιμασίας των εργαζομένων, της ανάπτυξης των αγώνων τους, την ώρα που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έκρυβαν την αλήθεια. Ισχυρό ΚΚΕ γιατί αυτό απαιτεί το δυνάμωμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος για να οργανώσει την αντίστασή του απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και πολύ περισσότερο σε αυτά που έχουν σχεδιάσει μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Οσο κι αν προσπαθούν να κλείσουν τα μάτια του λαού, η απειλή καιροφυλακτεί. Αν δε δεχτεί χτύπημα ο δικομματισμός, αν δεν ενισχυθεί γερά το ΚΚΕ, μετά τις εκλογές η επίθεση θα κλιμακωθεί».


Αναφερόμενος στις επικείμενες εθνικές εκλογές, κάλεσε το λαό να υπερψηφίσει το κόμμα της εργατικής τάξης και να καταψηφίσει το δικομματισμό, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «O εργάτης και η εργάτρια, ο άνθρωπος που ζει από το μόχθο του όταν επιλέγει το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ κάνει μια επιλογή που θα ενισχύσει τον αντίπαλό του. Ενισχύει τις δυνάμεις, την πολιτική που τον καταδικάζουν στην ανεργία, στη λιτότητα, στη φτώχεια, στην αμορφωσιά. Μπορεί να συμμετέχει στους αγώνες αλλά την ίδια στιγμή τους αδυνατίζει όταν ρίχνει την ψήφο του στο δικομματισμό και στα κάθε λογής αναχώματα που στριφογυρίζουν γύρω από την κυρίαρχη πολιτική». Και κατέληξε τονίζοντας: «Αυτή την ώρα όλοι στη μάχη. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, να συζητήσουμε άνθρωπο τον άνθρωπο. Να μπούμε σε περισσότερα σπίτια λαϊκών οικογενειών για να ενταχθούν στον αγώνα και να φέρουν κι αυτές το μήνυμα της ενίσχυσης του ΚΚΕ σε περισσότερους ανθρώπους. Η θέση του κάθε αγωνιστή είναι μαζί με το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ