Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο πλούτος ανήκει στους εργαζόμενους που τον παράγουν

Αυτό που απαιτείται είναι στις εκλογές να ακουστεί ένα ΟΧΙ στις επιλογές της ΕΕ και της πλουτοκρατίας και ένα ΝΑΙ στα συμφέροντα της εργατικής τάξης

Eurokinissi

Η φετινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό, παρά τις όποιες φραστικές αντιπαραθέσεις, εντάσσεται στον αγώνα δρόμου για τις επικείμενες εκλογές, τόνισε αρχίζοντας την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Παρατήρησε όμως ότι η αντιπαράθεση αυτή και ο ανταγωνισμός των κομμάτων πολύ λίγη σχέση έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα και το χτύπημα της αντιλαϊκής κυρίαρχης πολιτικής, που δεν είναι μόνο η κυβερνητική. Τέτοια αντιπαράθεση, είπε, είναι μακριά από την αγωνία και τα ερωτήματα του λαού.

Για εμάς, είπε η Αλ. Παπαρήγα, κριτήριο για τον κάθε προϋπολογισμό είναι το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτόν. Και από το συζητούμενο προϋπολογισμό είναι καθαρό ότι κερδισμένη βγαίνει η πλουτοκρατία και χαμένοι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι ΕΒΕ, η νεολαία, οι γυναίκες, συνολικά δηλαδή τα λαϊκά στρώματα.

Κριτήριο επίσης, συνέχισε, είναι εάν γίνεται ανακατανομή εισοδήματος. Κάτι τέτοιο είναι φανερό ότι δε γίνεται αφού για να γίνει πρέπει να θιγούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού ανακατανομή εισοδήματος χωρίς να θίγεται κανένας δεν υπάρχει.

Τρικομματική συναίνεση στην ασυδοσία του κεφαλαίου

Στη συζήτηση που έγινε, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, υπήρξε μια τρικομματική λογική, άσχετα με το εάν ένα κόμμα είναι υπέρ ή κατά του προϋπολογισμού και ανεξάρτητα από το εάν κάποιος καταδικάζει τη φτώχεια και τις ανισότητες. Η τρικομματική αυτή λογική συνίσταται στην αποδοχή της στρατηγικής των τεσσάρων ελευθεριών του κεφαλαίου, δηλαδή της απελευθέρωσης της εργασίας, της κίνησης του κεφαλαίου και των υπηρεσιών, που αποτελούν και το θεμέλιο της συνθήκης του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ.

Χωρίς να ισοπεδώνουμε τα πράγματα, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΝ έκαναν κάποια κριτική για τον περιορισμό της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου. Ο ΣΥΝ, είπε, κάνει λόγο για τη ρύθμιση της αγοράς, όμως κάτι τέτοιο είναι ανεφάρμοστο αφού τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των εργαζομένων είναι ασυμβίβαστα. Αυτά, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οδηγούν στην απενοχοποίηση του καπιταλιστικού συστήματος και της καπιταλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δε γίνεται, τόνισε, να είσαι κατά του ΠΑΣΟΚ και υπέρ της ΕΕ, κατά της ΝΔ και υπέρ της ΕΕ. Η τρικομματική λογική, υπογράμμισε, παραγνωρίζει ότι δεν υπάρχει χρυσή τομή ανάμεσα στις ελευθερίες του κεφαλαίου και τα λαϊκά συμφέροντα.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στις κατακτήσεις που μπορεί να έχει το λαϊκό κίνημα τονίζοντας όμως ότι αυτές δεν μπορούν να κατοχυρωθούν εάν το λαϊκό κίνημα αποδέχεται τους όρους του συστήματος.

Οσα δάκρυα, τόνισε, και εάν χύνονται για τη φτώχεια, ακόμα και εάν είναι ειλικρινά, δε σημαίνει τίποτα εάν δε συνοδεύονται από την αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής και των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Για να στηριχτεί, είπε, η κυρίαρχη πολιτική ασκείται ιδεολογική τρομοκρατία, με τις απεργίες να βγαίνουν παράνομες, τους τρομονόμους, την καταστολή. Αυτή όμως ασκείται και με τις απόψεις που, στα συνθήματα ρήξης και προοπτικής άλλης πολιτικής, αντιτάσσουν ότι δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τους ισχυρούς και την παγκοσμιοποίηση, στρώνοντας έτσι το έδαφος για διεκδικήσεις διαχείρισης της φτώχειας.

Κρίνουμε με βάση τις πολιτικές των κομμάτων και όχι τα πρόσωπα

Η Αλ. Παπαρήγα αναφερόμενη στα σενάρια περί διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι δεν είμαστε αδιάφοροι στη συζήτηση που γίνεται. Ξέρουμε, είπε, ότι γίνονται παρεμβάσεις πυροσβεστικές κατά του λαϊκού κινήματος αλλά και στα κόμματα από πάνω, από μέσα και από έξω. Δεν είναι τυχαίο, παρατήρησε, ότι η ΕΕ προωθεί τη δημιουργία «Ευρωπαϊκών Κομμάτων» προκειμένου η πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων να έχει αντιστοίχιση και στο πολιτικό σκηνικό. Σε κάθε περίπτωση είπε, θύμα αυτών των προτάσεων θα είναι ο λαός και γι' αυτό εμείς δεν κρίνουμε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ από τις διάφορες ομαδοποιήσεις στο εσωτερικό τους. Δεν τους ρίχνουμε το γάντι για να μας ξεκαθαρίσουν τα εσωτερικά τους αφού γνώμονάς μας είναι η πολιτική που ακολουθούν και οι επιπτώσεις τους στην καθημερινή ζωή του λαού.

Στόχος, είπε, του προϋπολογισμού είναι, όπως ομολογείται, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια της ΕΕ. Ομως το κυνήγι αυτό προϋποθέτει τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τους μισθούς λιτότητας αλλά και ως έσχατο μέσο τις στρατιωτικές επεμβάσεις.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι κριτήριο για μια φιλολαϊκή πολιτική είναι να γίνει παραδεκτό ότι ο πλούτος παράγεται από την κοινωνική εργασία και τον παράγουν οι εργαζόμενοι. Γι' αυτό, είπε, στόχος μας είναι η κατοχή και ο έλεγχος των μέσων παραγωγής από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Αναφερόμενη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του προϋπολογισμού είπε ότι αυτό προωθεί την ανάπτυξη και την κερδοφορία του κεφαλαίου αφού διατίθεται κυρίως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τα διευρωπαϊκά δίκτυα που ενδιαφέρουν το μεγάλο κεφάλαιο. Αντίθετα η αντισεισμική θωράκιση, η ανάπλαση ολόκληρων περιοχών αλλά και η παιδεία, η υγεία, η υγιεινή στους τόπους δουλιάς, δεν είναι καθόλου στις προτεραιότητές του αλλά και όσα κεφάλαια διατίθενται εκεί, ωφελούν και πάλι το μεγάλο κεφάλαιο μέσω των διάφορων προμηθειών.

Σχετικά με τη φορολογική πολιτική, είπε ότι υπάρχει μεγάλη μείωση των φόρων του κεφαλαίου και αντίστοιχα αύξησή τους για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι ο κόσμος στις λαϊκές αγορές όταν ρωτιέται για την ακρίβεια, απαντάει ότι οι τιμές μπορεί να είναι προσιτές αλλά το διαθέσιμο εισόδημά του είναι τόσο που δε φτάνει για τις απαραίτητες αγορές.

Γιατί το ΚΚΕ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στις 1.200 απολύσεις που γίνονται στο Δήμο των Α. Λιοσίων, τονίζοντας ότι αυτές αποτελούν πιλότο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει σε όλη τη χώρα. Στάθηκε επίσης στην εξαπάτηση των κατοίκων που έδωσαν τα δάνειά τους στους δήμους προκειμένου μετά το σεισμό να χτιστούν σπίτια αλλά σήμερα βρίσκονται στο δρόμο. Η κυβέρνηση, είπε, πρέπει να κόψει το λαιμό της και να δώσει σπίτια στους εργαζόμενους. Αναφέρθηκε και στις απολυμένες της Σίσσερ - Πάλκο καταγγέλλοντας ότι τα υπόλοιπα κόμματα τις αποκοίμιζαν υποσχόμενα λύση στο πρόβλημά τους μέσω των διάφορων σεμιναρίων κατάρτισης.

Εμείς, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παίρνουμε υπόψη μας τις σύγχρονες πραγματικές λαϊκές ανάγκες, την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της τεχνολογίας και γι' αυτό προτείνουμε ως κατώτερο μισθό τα 1.100 ευρώ. Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό αίτημα αφού οι εργαζόμενοι ξοδεύουν μεγάλα ποσά για την κατοικία, την υγεία και την παιδεία που κατά τα άλλα είναι δωρεάν.

Καταψηφίζουμε, κατέληξε, τον προϋπολογισμό γιατί επιταχύνει την αρνητική πορεία του λαού. Αυτόν τον προϋπολογισμό, είπε, μπορούν να τον εφαρμόσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, και όσοι ορκίζονται στην κερδοφορία του κεφαλαίου και στην προώθηση των ελευθεριών του. Στις εκλογές, τόνισε, μπορεί να γίνει ανακατανομή της εκλογικής πίτας αλλά αυτό που απαιτείται είναι να ακουστεί ένα ΟΧΙ στις επιλογές της ΕΕ και της πλουτοκρατίας και ένα ΝΑΙ στα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Οποιος πατάει σε δύο βάρκες δίνει χέρι βοήθειας στην κυρίαρχη πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ