ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συγκρούσεις και επιθέσεις
Πέμπτη 11 Μάρτη 2004

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΧΙΛΑ - ΚΑΪΜ - ΝΑΣΙΡΙΓΙΑ.--

Ενα νέο κύμα επιθέσεων και συγκρούσεων των κατοχικών και των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας που συνεργάζονται μαζί τους με ενόπλους σε διάφορα σημεία της χώρας στιγμάτισε το δεύτερο 24ωρο μετά τη «νίκη της δημοκρατίας», όπως ο Κόλιν Πάουελ χαρακτήρισε την υπογραφή του Συντάγματος από τα μέλη του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Δύο Αμερικανοί υπάλληλοι του υπουργείου Αμυνας, των οποίων η ακριβής αρμοδιότητα δεν έγινε γνωστή, και ο Ιρακινός μεταφραστής τους βρέθηκαν νεκροί στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους. Εντοπίστηκαν από Πολωνούς στρατιώτες που σταμάτησαν το αυτοκίνητο για έλεγχο κοντά στη Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης, και συνέλαβαν τους 5 επιβαίνοντες Ιρακινούς. Δεν έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία για τα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου τους, ενώ ο Πολ Μπρέμερ φέρεται να κάλεσε το FBI να ασχοληθεί με την υπόθεση.

Λίγο νοτιότερα, στη Νασιρίγια, σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε ανάμεσα σε ενόπλους της σιιτικής πολιτοφυλακής «Ομάδα Ασφαλείας των Πολιτών» και Ιρακινούς αστυνομικούς. Οι ένοπλοι της «Ομάδας», που δρα σε αρκετές σιιτικές πόλεις ως ασπίδα προστασίας των αόπλων, φέρονται να κρατούσαν ομήρους 2 πολίτες, για άγνωστη αιτία, σε κτίριο της πόλης. Κατά τη μάχη σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι 2. Τελικά, παρενέβησαν άνδρες των ιταλικών κατοχικών δυνάμεων, οι οποίοι συνέλαβαν τους ενόπλους και απελευθέρωσαν τους πολίτες.

Στη βόρεια πόλη Κάιμ, κοντά στη Συρία, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικών που βρίσκονταν σε εστιατόριο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και να τραυματιστεί ένας. Στην Μπαακούμπα έκρηξη σημειώθηκε, τα ξημερώματα χτες, κοντά στα γραφεία της σιιτικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση», με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 πολίτες, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού. Στη Μοσούλη, οι κατοχικές δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι σκότωσαν «κατά λάθος» έναν Ιρακινό πολίτη και τραυμάτισαν ένα δεύτερο. Τέλος, πυρκαγιά ξέσπασε σε πετρελαιαγωγό νοτίως της Βαγδάτης, που αποδόθηκε σε σαμποτάζ.

Αναστάτωση συνεχίζει να προκαλεί, στο μεταξύ, με τις δηλώσεις του ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ. Μία ημέρα μετά από συνέντευξή του, όπου κατηγόρησε τις ηγεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας ότι «υπερέβαλαν σε όσα ισχυρίστηκαν για το ιρακινό οπλοστάσιο», ο Σουηδός διπλωμάτης εκτίμησε ότι είναι «απολύτως λογικό ο Αυστραλός πρωθυπουργός να πληρώσει κάποιο τίμημα για την υποστήριξη που παρείχε στις ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράκ». Ο Μπλιξ κατέληξε ότι είναι κατανοητό πως «η Αυστραλία δε θα μπορούσε να αντιταχθεί πλήρως στις ΗΠΑ, αλλά θα μπορούσε να είναι πιο ουδέτερη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιρανο-ιρακινές σιιτικές επαφές χωρίς αποτέλεσμα (2008-05-03 00:00:00.0)
Επιθέσεις και αστρονομικές υπεξαιρέσεις (2005-09-20 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο οι συνεργάτες (2005-07-23 00:00:00.0)
Μπαράζ επιθέσεων στην πρωτεύουσα (2005-04-21 00:00:00.0)
Αρχισε η προεκλογική εκστρατεία μέσα σε επιθέσεις (2004-12-16 00:00:00.0)
Φωτιά από άκρη σε άκρη (2004-04-06 00:00:00.0)