Τρίτη 6 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Φωτιά από άκρη σε άκρη
  • Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις των κατοχικών δυνάμεων με οπαδούς και ενόπλους της οργάνωσης του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα αλ Σαντρ
  • Ευρείες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Φαλούτζα
  • Την ίδρυση «Ενιαίου Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης» ανακοινώνει προκήρυξη στην αραβόφωνη εφημερίδα «Αλ Κοντς αλ Αράμπι»

Κατοχικές δυνάμεις έτοιμες να αναλάβουν δράση στη Φαλούτζα

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις έτοιμες να αναλάβουν δράση στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ - ΒΑΣΟΡΑ - ΑΜΑΡΑ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΚΙΡΚΟΥΚ.--

Νατζάφ, Καρμπάλα, Αμάρα, Νασιρίγια, Βασόρα... Πόλεις του «ήρεμου» σιιτικού νότου, που από την Κυριακή έχουν μετατραπεί σε πεδίο σκληρών μαχών. Ανάλογο το σκηνικό και στις σιιτικές συνοικίες αλ Σαντρ και Χούλα, της Βαγδάτης. Η ένταση είχε αρχίσει να οξύνεται από την περασμένη βδομάδα, όταν η κατοχική διοίκηση απαγόρευσε για 60 ημέρες την κυκλοφορία της εφημερίδας «Χάουζα αλ Νάτικα» του ακραίου σιίτη ηγέτη, Μουκτάντα αλ Σαντρ, ο οποίος, εξαρχής, είχε αντιταχθεί στην κατοχή. Η πρόφαση ήταν ότι «παρακινεί σε βία».

Οι οπαδοί του προχώρησαν σε καθιστικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις. Το Σάββατο, η είδηση της σύλληψης του στενού συνεργάτη του Σαντρ, Μουστάφα αλ Γιαακούμπι, με την κατηγορία της δολοφονίας ενός άλλου σιίτη ηγέτη, του Αμπντέλ Ματζίντ αλ Κχοέι, τον περασμένο Απρίλη, πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Την Κυριακή, οπαδοί του Σαντρ κατέκλυσαν τους δρόμους της Νατζάφ όπου συγκρούστηκαν επί ώρες με τις κατοχικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 διαδηλωτές και 1 στρατιώτης από το ελ Σαλβαδόρ, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 12 άνδρες των κατοχικών στρατευμάτων και 200 Ιρακινοί.

Την ίδια ώρα, ανάλογες συγκρούσεις μαίνονταν στην Αμάρα, όπου σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί διαδηλωτές. Ολονύκτιες ήταν οι συγκρούσεις στην Καρμπάλα, όπου σκοτώθηκε 1 Ιρακινός αστυνομικός και τραυματίστηκαν 11 διαδηλωτές. Μικρότερης εμβέλειας επεισόδια σημειώθηκαν στη Νασιρίγια, όπου τραυματίστηκε 1 Ιταλός καραμπινιέρος. Με αίμα βάφτηκαν και οι ολονύκτιες συγκρούσεις οπαδών του Σαντρ και κατοχικών στρατευμάτων στη συνοικία Σαντρ Σίτι, στη Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκαν 8 Αμερικανοί στρατιώτες και 30 Ιρακινοί, ενώ τραυματίστηκαν 20 Αμερικανοί στρατιώτες και άλλοι 110 διαδηλωτές.

Σιίτες διαδηλωτές μεταφέρουν τραυματία από κατοχικά πυρά

Associated Press

Σιίτες διαδηλωτές μεταφέρουν τραυματία από κατοχικά πυρά
Το σκηνικό δεν άλλαξε χτες. Στη Νατζάφ, όλμοι έπληξαν την ισπανική στρατιωτική βάση. Στη Βασόρα, μέλη του ενόπλου σκέλους της οργάνωσης του Σαντρ «Στρατός του αλ Μέχντι», κατέλαβαν για αρκετές ώρες το κυβερνείο της πόλης. Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στις σιιτικές συνοικίες Σαντρ Σίτι και Χούλα, της Βαγδάτης, όπου τανκ έχουν αποκλείσει τις εισόδους και μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις ενώ, τουλάχιστον, 2 αμερικανικά «Απάτσι» έβαλαν κατά του πλήθους. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

«Δεν πτοούμαστε»

Σε καθιστική διαμαρτυρία σε τέμενος της Κούφα βρίσκεται από την Κυριακή ο Μουκτάντα αλ Σαντρ, και όπως δήλωνε συνεργάτης του, «ας μην τολμήσουν καλύτερα οι Αμερικανοί να τον συλλάβουν». Ο Σαντρ φέρεται να δήλωσε «περήφανος» για το ότι ο κατοχικός διοικητής τον χαρακτήρισε «εκτός νόμου» με γνώμονα τους αμερικανικούς νόμους. Με επίσημη ανακοίνωσή του, ο Σαντρ ζητά «εγγυήσεις» αποχώρησης της κατοχής, τιμωρία των εγκλημάτων της και τονίζει ότι δεν πρόκειται «να πτοηθούν οι μαχητές του», τους οποίους κάλεσε, λίγες ώρες νωρίτερα, να «τρομοκρατήσουν» τον εχθρό.

Ο κατοχικός διοικητής Μπρέμερ, όπως και ο Αμερικανός Πρόεδρος, τόνισαν ότι «δε θα ανεχθούν εξεγέρσεις από συμμορίες και τρομοκράτες», καθιστώντας σαφές ότι θα «εγκαθιδρυθεί δημοκρατία στο Ιράκ». Ο Μπους τόνισε ότι θα τηρηθεί η ημερομηνία παράδοσης της εξουσίας και ότι το Ιράκ θα είναι «σταθμός στον αντιτρομοκρατικό πόλεμο και στην πρόοδο της Μέσης Ανατολής». Ο θρησκευτικός ηγέτης των Ιρακινών σιιτών, αλ Σιστάνι συνέστησε «ηρεμία», ενώ σιίτες ηγέτες εκτός Ιράκ, προειδοποίησαν τους Αμερικανούς να μην «προχωρήσουν σε απερίσκεπτες πράξεις» και καταδίκασαν τις κατοχικές δυνάμεις. Από την οργή τους, δεν ξέφυγε ούτε ο προεδρεύων του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, Κούρδος Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος καταδίκασε «την προσφυγή στη βία από πλευράς διαδηλωτών».

Εκκαθαριστικές και επιθέσεις

Δεν έχει ανοίξει, όμως, μόνο το μέτωπο με τον αλ Σαντρ. Στη Φαλούτζα, το μεσημέρι, περισσότεροι από 1.200 πεζοναύτες, συνοδευόμενοι από ισχυρές δυνάμεις της ιρακινής πολιτοφυλακής, εξαπέλυσαν ευρύτατες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, ως «απάντηση» για τη δολοφονία και τη σκύλευση των σωμάτων 4 ανδρών «ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας», την περασμένη βδομάδα. Τα ΜΜΕ δεν επιτράπηκε να πλησιάσουν την περιοχή, αλλά κάτοικοι της πόλης μιλούσαν για σκληρότατες μάχες και πολλούς νεκρούς.

Στη Μοσούλη, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός και τραυματίστηκε ένας δεύτερος σε βομβιστική επίθεση, ενώ στο Κιρκούκ, την Κυριακή, τραυματίστηκαν 5 Ιρακινοί και 2 Αμερικανοί από έκρηξη, και χτες σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης από βόμβα. Από έκρηξη στη σουνιτική περιοχή αλ Ανμπάρ, κοντά στη Βαγδάτη, σκοτώθηκε χτες άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης.

Αντικατοχικό Συμβούλιο

Η σύσταση ενός «Ενιαίου Εθνικού Συμβουλίου της Αντίστασης» ανακοινώνεται με προκήρυξη που δημοσιεύτηκε, την περασμένη Πέμπτη, στην αραβόφωνη εφημερίδα «αλ Κοντς αλ Αράμπι» του Λονδίνου. Στο κείμενο αναφέρεται ότι μετά από 10 μήνες διαβουλεύσεων, δυνάμεις από πολλούς χώρους της ιρακινής πολιτικής σκηνής και δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί πατριώτες (μπααθικοί, θρησκευτικοί σουνιτικοί παράγοντες, εκπρόσωποι των πρώην σωμάτων ασφαλείας, φύλαρχοι), συγκρότησαν το Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο καλεί όσους συνεργάζονται με τους κατακτητές, σε όλα τα επίπεδα, να επανέλθουν στους κόλπους της αντίστασης υποσχόμενο «αμνηστία». Θέτει ως πρώτιστο στόχο την αποτίναξη του κατοχικού ζυγού και υπόσχεται σύσταση αντιστασιακής κυβέρνησης με εμβέλεια 2 χρόνων, ενώ τάσσεται υπέρ της ανασύστασης των θεσμών του ιρακινού κράτους, της διενέργειας ελεύθερων εκλογών, τη σύνταξη Συντάγματος που θα προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ