Τρίτη 6 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Τρομοσεναρίων συνέχεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μία ακόμη προειδοποίηση, η μυριοστή, για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, το ερχόμενο καλοκαίρι, εναντίον μέσων μαζικής μεταφοράς σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις, εκ μέρους της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του FBI και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη Μαδρίτη...

Η σχετική ανακοίνωση εστάλη την Πέμπτη στις υπηρεσίες ασφαλείας και βασίζεται σε «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες» και όπως αναφέρουν οι δύο υπηρεσίες «εκτιμούμε ότι στόχοι μπορεί να είναι λεωφορεία και τρένα», τονίζοντας ότι το σχέδιο των τρομοκρατών περιλαμβάνει τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, που μεταφέρονται μέσα σε βαλίτσες ή χειραποσκευές.

Στο πλαίσιο αυτό καλούν όποιον διαθέτει κάποια πληροφορία για το θέμα να επικοινωνήσει με το FBI. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ζητεί, επίσης, να ληφθούν ορισμένα μέτρα, ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια στον τομέα των μεταφορών, όπως ο έλεγχος του κάθε χώρου για ύποπτα εγκαταλειμμένα οχήματα, η απομάκρυνση από τους σταθμούς των κάδων απορριμμάτων και οι τακτικές ανακοινώσεις προς τους επιβάτες, καλώντας τους να αναφέρουν οτιδήποτε ύποπτο αντιληφθούν.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι αρχές των ΗΠΑ επεκτείνουν το πρόγραμμα υποχρεωτικής λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογραφιών για την είσοδο στη χώρα σε πολίτες από 27 κράτη του πλανήτη - περιλαμβανομένης της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και άλλων. Οπως επισημαίνει το «Associated Press», οι πολίτες από 27 κράτη είχαν το δικαίωμα εισόδου και παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες δίχως βίζα για χρονική περίοδο 90 ημερών, ωστόσο, βάσει νέας απόφασης, που θα τεθεί σε ισχύ από τις 30 Σεπτέμβρη, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτική λήψη αποτυπωμάτων και φωτογραφιών κατά την άφιξή τους στα 115 διεθνή αεροδρόμια και στα 14 λιμάνια των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς «διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα κράτη δε θα ανταποκριθούν στην προθεσμία του Οκτώβρη για την απόκτηση διαβατηρίων με βιομετρικά δεδομένα που θα περιέχουν δακτυλικά αποτυπώματα και ψηφιακή φωτογραφία κατόχου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ