Τρίτη 6 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΑΝΤΑ
Δέκα χρόνια μετά τη γενοκτονία...

ΚΙΓΚΑΛΙ.- Εύθραυστη «σταθερότητα», αλλά και ανεπούλωτες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές πληγές είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Ρουάντα, που σήμερα κλείνει τη 10η μαύρη επέτειο απ' την έναρξη των φρικαλέων σφαγών πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Ρουαντέζων (ως επί το πλείστον μελών της φυλής των Τούτσι κάθε ηλικίας).

Σαν σήμερα, πριν δέκα χρόνια συνετρίβη, υπό αδιευκρίνιστες ως σήμερα συνθήκες, αεροσκάφος που μετέφερε τους Προέδρους Ρουάντας και Μπουρούντι, που έδωσε το έναυσμα για τη σωρεία σφαγών που εξαπέλυσαν ομάδες εξτρεμιστών της φυλής των Χούτου (που πλειοψηφεί αριθμητικά) με όπλα δυτικών πολεμικών βιομηχανιών, την άτυπη «εξουσιοδότηση» του τότε επικεφαλής των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, (νυν ΓΓ ΟΗΕ) Κόφι Ανάν, αλλά και τη συνενοχή των τότε ηγετών ΗΠΑ, Γαλλίας, ΕΕ. Ως γνωστόν, ο Κ. Ανάν είχε προτείνει στις αρχές Απρίλη του '94 στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη δραστική μείωση της ειρηνευτικής δύναμης στη Ρουάντα, παρά τις τότε έγκαιρες προειδοποιήσεις Καναδού στρατηγού (επικεφαλής της αποστολής κυανόκρανων στη Ρουάντα) πως σχεδιάζεται απόπειρα κατά της (τότε) κυβέρνησης Χαμπγιαριμάνα (μέλος της φυλής των Χούτου) και αιματοχυσία κατά αξιωματούχων της (μικρότερης αριθμητικά, αλλά ευνοημένης επί δεκαετίας απ' τους Βέλγους αποικιοκράτες) φυλής των Τούτσι.

Χτες, παραμονή της μαύρης επετείου, πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Ρουάντας, Κιγκάλι, διάσκεψη με θέμα τα γεγονότα, τα διδάγματα(;) και τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά δέκα χρόνια μετά τη γενοκτονία στη Ρουάντα παρουσία Αμερικανών, Γάλλων και αξιωματούχων του ΟΗΕ. Οι εκδηλώσεις μνήμης θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν τις επόμενες μέρες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ