ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στα όπλα κατά των κατακτητών
Πέμπτη 8 Απρίλη 2004

Associated Press

Στα όπλα ο ιρακινός λαός
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Φαλούτζα, Ραμάντι, Μπαακούμπα, Μπάλαντ, Κιρκούκ, Κουτ, Νατζάφ, Καρμπάλα, Νασιρίγια... Το Ιράκ φλέγεται από άκρη σε άκρη από την εξέγερση σιιτών και σουνιτών που, αντί για τον εμφύλιο που «προέβλεπε» η κατοχική διοίκηση, μάχονται ενωμένοι κατά των κατοχικών δυνάμεων. Ο πόλεμος μοιάζει, μόλις, να αρχίζει.

Με βαρέα όπλα, αεροσκάφη και ελικόπτερα, οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να κάμψουν την αντίσταση της Φαλούτζα, που σφυροκοπιέται αδιάκοπα, από την Κυριακή. Η πόλη των 200.000 κατοίκων φαίνεται ότι αντιστέκεται σύσσωμη παρά τις απώλειες. Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν σκοτωθεί 46 Ιρακινοί (ανάμεσα στους οποίους 16 παιδιά και 8 γυναίκες) και είχαν τραυματιστεί 100. Το απόγευμα, την ώρα της προσευχής, μαχητικό αεροσκάφος έπληξε τέμενος με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, σύμφωνα με ιρακινές πηγές, άλλοι 40 Ιρακινοί. Αργότερα, Αμερικανοί επιτελείς παραδέχονταν ότι στο συγκεκριμένο «στόχο» έριξαν 2 βόμβες των 500 κιλών.

Οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι μια φάλαγγα τεθωρακισμένων προσέγγισε το κέντρο της πόλης, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί. Αντίθετα, με ανακοίνωσή της, η οργάνωση «αντίσταση της Φαλούτζα» τονίζει ότι κατέρριψε 3 ελικόπτερα, και κατέστρεψε 2 τζιπ και 2 τεθωρακισμένα. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν επιβεβαιώσει το θάνατο μόνο 1 πεζοναύτη.


Associated Press

Μάχες διεξάγονται, πλέον, και στο γειτονικό Ραμάντι, όπου σε έφοδο μαχητών της ιρακινής αντίστασης στο διοικητήριο, τα ξημερώματα χτες, σκοτώθηκαν 12 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 24. Στην Μπαακούμπα, αμερικανικό ελικόπτερο υποχρεώθηκε, λόγω πυρών, σε προσγείωση, χωρίς να ανακοινωθούν θύματα. Στο Μπάλαντ, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε σε συγκρούσεις με Ιρακινούς μαχητές.

Φλέγεται η Βαγδάτη και ο νότος

Σκληρές συγκρούσεις σημειώθηκαν και χτες στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 7. Στη συνοικία, από τη Δευτέρα, έχουν σκοτωθεί 60 Ιρακινοί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σουνίτες κάτοικοι της πρωτεύουσας ενώθηκαν με τους σιίτες στις μάχες κατά των κατακτητών. Στη συνοικία Γιουσιφίγια, σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί αστυνομικοί μετά από επιδρομή, ενώ από ρουκέτα σε αστυνομικό τμήμα σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης.

Στη σιιτική Κουτ, αποχώρησαν χτες οι ουκρανικές κατοχικές δυνάμεις, μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες να την ανακαταλάβουν από τους σιίτες που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα εξέγερσης του Μουκτάντα Σαντρ. Στις σκληρές συγκρούσεις που σημειώνονταν όλη τη νύχτα, σκοτώθηκαν 12 Ιρακινοί αλλά και 1 Νοτιοαφρικανός μισθοφόρος βρετανικής εταιρίας ασφαλείας.

Στην Νατζάφ, συνεργάτες του Σαντρ ισχυρίζονται ότι συνέλαβαν στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται με τις ισπανικές δυνάμεις, αν και σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος της πόλης ελέγχεται από τους εξεγερμένους. Στην Καρμπάλα, οι συγκρούσεις μαίνονται ανάμεσα σε Πολωνούς στρατιώτες και σε εξεγερμένους σιίτες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 άνθρωποι (Ιρακινοί και Ιρανοί προσκυνητές), να τραυματιστούν άλλοι 16 (Ιρακινοί και Ιρανοί). Οι βουλγαρικές δυνάμεις που βρίσκονται στην πόλη ζήτησαν ενισχύσεις καθώς και εδώ φαίνεται ότι οι κατοχικές δυνάμεις χάνουν σταδιακά τον έλεγχο.

Associated Press

Σε δράση οι δολοφόνοι των κατοχικών δυνάμεων
Η αμερικανική κατοχική διοίκηση διέψευδε χτες την πληροφορία ότι περισσότεροι από 100 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Αμάρα, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός διακήρυττε ότι οι καραμπινιέροι θα παραμείνουν στη Νασιρίγια, όπου επίσης σημειώνονται συγκρούσεις. Στο Κιρκούκ, πάντως, οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που τάσσονταν κατά των κατοχικών επιχειρήσεων σε βορρά και νότο, σκοτώνοντας 8 και τραυματίζοντας 12. Διαδηλώσεις συμπαράστασης στους εξεγερμένους έγιναν και σε Μοσούλη - Ρασάντ.

Συνολικά, από την Κυριακή μέχρι χτες το μεσημέρι, εκτιμάται, με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, ότι έχουν σκοτωθεί 30 Αμερικανοί στρατιώτες, 1 Ουκρανός, 1 από το Ελ Σαλβαδόρ, και 190 Ιρακινοί.

«Θα επιμείνουμε μέχρι να φύγουν οι κατακτητές»

«Μειονότητα» χαρακτήριζε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛίλαν, τους Ιρακινούς που έχουν εξεγερθεί. Ο Πρόεδρος Μπους δήλωνε, αμήχανα, ότι «οι Ιρακινοί δεν έχουν μάθει την ελευθερία» και διαμήνυε ότι η αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον «είναι ακλόνητη». Εντούτοις, πυρετός επικρατεί στην αμερικανική ηγεσία. Ο Μπους έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους Ράμφσελντ, Ράις, Πάουελ και συμβούλους εθνικής ασφαλείας, ενώ άφησε την απόφαση αποστολής ενισχύσεων στο Ιράκ στη στρατιωτική ηγεσία. Εκπρόσωπος της κατοχικής διοίκησης στη Βαγδάτη δήλωνε ότι θα «συντριβεί η οργάνωση του Σαντρ».


Associated Press

Ο Μουκτάντα Σαντρ, από την άλλη, τόνισε ότι η εξέγερση θα συνεχιστεί, μέχρις ότου φύγουν οι κατακτητές. Ο σιίτης ηγέτης ζήτησε μεταβίβαση της εξουσίας «σε έντιμους Ιρακινούς και όχι σε συνεργάτες της κατοχής» και προειδοποίησε ότι το Ιράκ θα γίνει δεύτερο Βιετνάμ. Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε χτες τις κατοχικές δυνάμεις να τερματίσουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και τους αποκλεισμούς και ζήτησε από τον ΟΗΕ να παρέμβει άμεσα, καταλήγοντας ότι ριζική λύση είναι μόνο ο τερματισμός της κατοχής. Ανάλογη έκκληση προς τον ΟΗΕ απηύθυνε η Επιτροπή Σουνιτών Κληρικών, που ακύρωσε χτες συνάντηση με τον απεσταλμένο του Οργανισμού, Μπραχίμι, τονίζοντας ότι για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση, «θα πρέπει ο ΟΗΕ να παρέμβει και να σταματήσει το αιματοκύλισμα από τους κατακτητές σε βορρά και σε νότο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύνεκρες επιθέσεις (2008-03-12 00:00:00.0)
Κλυδωνισμοί στον κατοχικό άξονα (2007-07-10 00:00:00.0)
Πολύνεκρες μάχες στο Σαντρ Σίτι (2004-09-08 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεων συνέχεια στον ΟΗΕ (2004-06-05 00:00:00.0)
Ανάπαυλα... διαβουλεύσεων (2004-04-20 00:00:00.0)
Αίμα στη Μοσούλη, διαδηλώσεις στη Βαγδάτη (2004-03-30 00:00:00.0)