Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολύνεκρες μάχες στο Σαντρ Σίτι

Σε συνοικία της Βαγδάτης μεταφέρθηκαν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ενόπλους του Μουκτάντα Σαντρ και σε αμερικανικές δυνάμεις, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

Από τις συγκρούσεις στο Σαντρ Σίτι

Associated Press

Από τις συγκρούσεις στο Σαντρ Σίτι
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονταν μέχρι χτες το απόγευμα οι σκληρές μάχες ανάμεσα σε ενόπλους του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ και σε αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις στη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης. Εκτός από εκεί, συγκρούσεις και επιθέσεις σημειώνονται σε διάφορα σημεία της χώρας, με αποτέλεσμα τα τελευταία 24ωρα να αποδεικνύονται εξαιρετικά αιματηρά τόσο για τις κατοχικές δυνάμεις όσο και για τους Ιρακινούς.

Τουλάχιστον 40 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και άλλοι 172 τραυματίστηκαν, στη συνοικία Σαντρ Σίτι, από τη Δευτέρα το απόγευμα μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Υγείας. Στην ανακοίνωση δε διευκρινίζεται αν οι νεκροί είναι μαχητές ή άμαχοι. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκε και ένας Αμερικανός στρατιώτης. Ο Σαντρ κατηγόρησε, διά μέσου εκπροσώπου του, τις κατοχικές δυνάμεις ότι προκάλεσαν τις συγκρούσεις εισβάλλοντας στη συνοικία, άνευ αιτίας. Από την πλευρά του, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων «παντού».

Χτες, πάντως, η ένταση παρέμενε στα ύψη σε διάφορα σημεία του Ιράκ. Στη Φαλούτζα, μετά την αεροπορική επιδρομή της νύχτας της Δευτέρας, που ακολούθησε την ενέδρα όπου σκοτώθηκαν 7 Αμερικανοί πεζοναύτες, αμερικανικά τανκς έπλητταν στόχους στην πόλη, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Σε ξεχωριστές επιθέσεις, είτε βομβιστικές είτε ενόπλων, στην ευρύτερη περιοχή της Βαγδάτης, μόνο το τελευταίο 24ωρο, σκοτώθηκαν 5 Αμερικανοί στρατιώτες, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών Αμερικανών από την έναρξη του πολέμου στους 997 (σύμφωνα με άλλη καταμέτρηση του BBC, οι αμερικανικές απώλειες έφθασαν τις 1.000). Αιματηρό ήταν το τελευταίο 24ωρο και για τους Ιρακινούς, καθώς στις διάφορες συγκρούσεις, με βάση την επίσημη πληροφόρηση, σκοτώθηκαν 11 και τραυματίστηκαν 30.

Στη Μοσούλη, δολοφονήθηκε από αγνώστους ο γιος του τοπικού κυβερνήτη. Στόχος δολοφονικής απόπειρας έγινε και ο κυβερνήτης της Βαγδάτης. Ο ίδιος διέφυγε και σκοτώθηκε ένας περαστικός. Επίσης, το βράδυ της Δευτέρας, δολοφονήθηκε, έξω από τη Σαμάρα, ο ηγέτης τοπικής φυλής μαζί με το γιο του, προφανώς επειδή συνεργαζόταν με τις κατοχικές δυνάμεις.

Τέλος, ενώ ακόμη αναμένονται νεότερα για την τύχη των 2 Γάλλων δημοσιογράφων μετά και από την εντυπωσιακή διπλωματική κινητοποίηση του Παρισιού, χτες, η ιταλική ανθρωπιστική οργάνωση «Γέφυρα στη Βαγδάτη» ανακοίνωσε ότι απήχθησαν 4 συνεργάτες της: 2 Ιταλίδες, 1 Ιρακινή και 1 Ιρακινός. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1991, μετά τον πόλεμο του Κόλπου, με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον ιρακινό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ