Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Φονική αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

Οι κηδείες των δολοφονηθέντων μετατράπηκαν σε μεγάλες διαδηλώσεις

Associated Press

Οι κηδείες των δολοφονηθέντων μετατράπηκαν σε μεγάλες διαδηλώσεις
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Δεκάδες χιλιάδες εξοργισμένοι Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιές σε λάστιχα και μετέτρεψαν σε διαδήλωση την κηδεία των θυμάτων της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, χτες τα ξημερώματα, που είχε ως στόχο στελέχη του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς». Οι χιλιάδες διαδηλωτές ζητούσαν εκδίκηση, όπως άλλωστε ορκίστηκε να πάρει η «Χαμάς», ενώ ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι, σε μια ασυνήθιστα έντονη αντίδραση, δήλωνε ότι είναι «βέβαιος για τα αντίποινα της οργάνωσης», εκτιμώντας ότι «ορισμένες φορές είναι δικαιολογημένα».

Δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 45 τραυματίστηκαν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που κατέστρεψε ολοσχερώς ποδοσφαιρικό γήπεδο στη συνοικία αλ Τσιζίγια, της πόλης της Γάζας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό επρόκειτο για μαχητές του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», των «Ιζεντίν αλ Κασάμ», οι οποίοι εκπαιδεύονταν σε όπλα και εκρηκτικά. Την ταυτότητά τους επιβεβαίωσαν και παλαιστινιακές πηγές. Λίγο μετά την επιδρομή, μια ρουκέτα «Κασάμ» έπληξε την ισραηλινή πόλη Σντερότ, χωρίς να προκαλέσει θύματα, ενώ όλμοι προσγειώθηκαν στα περίχωρα αρκετών εποικισμών στη Δυτική Οχθη.

Επίσης, στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις, στην Κεντρική Λωρίδα της Γάζας, μία 10χρονη Παλαιστίνια τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από σφαίρα ενώ πήγαινε στο σχολείο της. Το πιθανότερο είναι ότι Εβραίοι έποικοι κρύβονται πίσω από την επίθεση. Μετά και τη χτεσινή επιδρομή, σύμφωνα με έναν συνολικό απολογισμό ειδησεογραφικών πρακτορείων, από τότε που άρχισε η δεύτερη Ιντιφάντα, το 2000, έχουν σκοτωθεί 4.291 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 3.277 Παλαιστίνιοι και οι 943 Ισραηλινοί.

Η ισραηλινή ηγεσία απέφυγε να σχολιάσει άμεσα την αεροπορική επιδρομή. Ο σύμβουλος, όμως, του Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, επαναλάμβανε ότι «το Ισραήλ θα πλήξει τη "Χαμάς" οπουδήποτε». Η δήλωσή του θεωρήθηκε συνέχεια σχολίου του υπουργού Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, ο οποίος διατεινόταν ότι, με βάση πληροφορίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, μετά τις απειλές του Ισραήλ κατά της Συρίας, στελέχη της «Χαμάς» που ζουν στη Δαμασκό εγκατέλειψαν τη συριακή πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, οι ραβίνοι των εποικισμών τόσο της Δυτικής Οχθης όσο και της Λωρίδας της Γάζας «έριχναν λάδι στη φωτιά» της, ήδη, τεταμένης κατάστασης χαρακτηρίζοντας, με ανακοίνωσή τους, απολύτως δικαιολογημένο «το οποιοδήποτε πλήγμα του ισραηλινού στρατού κατά Παλαιστινίων, ακόμη και αν σκοτώνονται και άμαχοι». Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι «δε θα πρέπει να υιοθετείται το χριστιανικό μάθημα που θέλει να στρέφουμε και το αριστερό μάγουλο, όταν μας χτυπούν στο δεξί».

Στο περιθώριο της χτεσινής αιματηρής επίθεσης, οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν στην αποφυλάκιση 137 Παλαιστινίων κρατουμένων, οι οποίοι δεν κατηγορούνταν για ένοπλες επιθέσεις κατά Ισραηλινών και είχαν εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους. Οπως έγινε γνωστό, η αποφυλάκιση έγινε στο πλαίσιο μέτρων για την αποσυμφόρηση των ισραηλινών φυλακών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ