Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ - ΓΑΛΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Προειδοποιήσεις και έπαινοι...

ΣΚΟΠΙΑ.- Τα σχέδια διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 7ης Νοέμβρη για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο αποκέντρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης «μπορούν να υποβαθμίσουν την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία» στην ΠΓΔΜ, δήλωσε χτες κατά τη σύντομη επίσκεψή του στα Σκόπια ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Μπαρνιέ επαίνεσε την έως τώρα εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας, που έθεσε (προσωρινά;) τέρμα στις συγκρούσεις Αλβανών αυτονομιστών και στρατού της ΠΓΔΜ, υπενθύμισε πως απ' αυτή τη συμφωνία εξαρτώνται οι ευκαιρίες των Σκοπίων για ένταξη στην ΕΕ και πρόσθεσε πως «κανείς δεν πρέπει να ανοίξει το δρόμο σε όσους επιθυμούν τον εκτροχιασμό της Μακεδονίας απ' το μονοπάτι που οδηγεί προς την Ευρωπαϊκή Ενωση». Μετά απ' όλα αυτά, ο Μπαρνιέ κατέληξε πως «η αποκέντρωση και η εδαφική οργάνωση του κράτους είναι ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν εσωτερικώς και εμείς δε θέλουμε να αναμειχθούμε σ' αυτά»...

Και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας...

Το ίδιο 24ωρο, βρέθηκε στα Σκόπια ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ, που με την ιδιότητα της χώρας του ως μέλους του ΝΑΤΟ επαίνεσε τις προσπάθειες των Σκοπίων για ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, λέγοντας πως η Αγκυρα «παραδοσιακός σύμμαχος της Μακεδονίας υποστηρίζει ενθέρμως αυτές τις προσπάθειες». Ο Γκιονούλ χαρακτήρισε «άριστες» τις σχέσεις των δύο χωρών και πρόσθεσε πως τα υπουργεία Αμυνας αμφοτέρων χωρών «θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία».

Ο δε υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούσκοφσκι, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του δήλωσε πως «χάρη στην Τουρκία, η Μακεδονία έχει κάνει ένα ή δύο βήματα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ