ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Υπογράφτηκε η συμφωνία της ένωσης
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999

Associated Press

Οι Πρόεδροι Ρωσίας και Λευκορωσίας, την ώρα υπογραφής της Συμφωνίας
ΜΟΣΧΑ (Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Στις 8 Δεκέμβρη στο Κρεμλίνο συνέβη ένα πραγματικά ιστορικό γεγονός: Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας Μπορίς Γιέλτσιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο υπέγραψαν το Σύμφωνο για τη δημιουργία του ενωσιακού ρωσολευκορωσικού κράτους. Αν και το Σύμφωνο αυτό είναι ατελές και κατά τη συζήτηση του σχεδίου του είχαν διατυπωθεί πολλές κριτικές παρατηρήσεις τόσο στη Λευκορωσία, όσο και στη Ρωσία, ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο ότι έγινε ένα βήμα προς την ενοποίηση των δυο αδελφών λαών και των δυο πρώην Δημοκρατιών της Σοβιετικής Ενωσης. Δύσκολος ήταν ο δρόμος που διάνυσαν και οι δυο πλευρές. Και από τις δύο πλευρές υπήρξαν επίσης αρκετοί αντίπαλοι. Πρόκειται για εκείνες τις δυνάμεις που είχαν πρωτοστατήσει στην καταστροφή της μεγάλης χώρας. Στη Ρωσία είναι οι ψευτοδημοκράτες, στη Λευκορωσία - οι το λεγόμενο Λαϊκό Μέτωπο και τα τσιράκια του. Και οι μεν, και οι δε είναι στην ουσία υπηρέτες της Δύσης, πριν απ' όλα των ΗΠΑ. Αυτοί, όλα αυτά τα χρόνια, έκαναν τα πάντα μέχρι και την οργάνωση προκλήσεων, για να εμποδίσουν τη δημιουργία αυτής της Ενωσης. Αντίπαλιοι της ενοποίησης είναι επίσης και τα φιλοδυτικά ρωσικά αστικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τηλεόραση δε μετέδωσε σε όλη τη χώρα την υπογραφή του πραγματικά ιστορικού Συμφώνου, σημαντικού για τις τύχες όχι μόνο των δύο Δημοκρατιών, αλλά για όλες τις Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.Συμφωνούν ή δεν εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους.

Ο πρόεδρος Γιέλτσιν δήλωσε κατά την υπογραφή: «Η υπογραφή του Συμφώνου για τη δημιουργία Ενωσιακού κράτους έχει ωριμάσει αντικειμενικά. Ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα και της Ρωσίας, και της Λευκορωσίας, βρίσκεται στην κατεύθυνση των πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων ολοκληρωσιακών τάσεων. Το σημαντικό είναι ότι η ενοποίηση γίνεται πάνω σε εθελοντική και ισότιμη βάση. Συγχρόνως, με το Σύμφωνο θα υπογράψουμε ένα πρόγραμμα δράσης για την υλοποίησή του, το οποίο καθορίζει όλα τα στάδια δημιουργίας του ενιαίου οικονομικού χώρου. Το ντοκουμέντο αυτό περιέχει τις εφεδρείες για την ανάπτυξη της διακρατικής ενοποίησής μας. Κύριο καθήκον μας είναι η δημιουργία των μεγαλύτερων δυνατών ευνοϊκών συνθηκών για την ευημερία των λαών και της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Είμαι πεπεισμένος ότι οι απόγονοι θα εκτιμήσουν κατ' αξίαν τις πράξεις μας». Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Λουκασένκο είπε: «Είμαι περήφανος που σήμερα υπογράφεται αυτό το Σύμφωνο. Βάζοντας τις υπογραφές μας, σύμφωνα με τη βούληση των λαών και τη Διακήρυξη για την παραπέρα ενοποίηση των λαών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και κάτω από το Σύμφωνο, εμείς, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας επιβεβαιώνουμε έτσι την ετοιμότητα να μεταβιβάσουμε εθελοντικά στο Ενωσιακό κράτος ένα μέρος των λειτουργιών που κατοχυρώνονται σ' αυτό το Σύμφωνο». Ταυτόχρονα, ο Λουκασένκο επισήμανε ότι το Σύμφωνο αυτό δεν είναι εκείνο, που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δυο λαών. «Δεν είναι το τελευταίο μας Σύμφωνο, που υπογράφουμε με τον Μπορίς Νικολάγεβιτς. Θα ετοιμάσουμε και θα υπογράψουμε το Σύμφωνο εκείνο που περιμένουν από μας οι λαοί μας - οι λαοί της Ρωσίας και της Λευκορωσίας - το Σύμφωνο για το Ενωσιακό κράτος», τόνισε ο Λευκορώσος Πρόεδρος.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η υπογραφή του Συμφώνου έγινε στις 8 Δεκέμβρη - συνέπεσε ακριβώς με την ήμερα που πριν από 8 χρόνια στο λευκορωσικό χωριό Βισκούλι στη λόχμη του Μπελοβέζσκ, οι τότε Πρόεδροι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας Μπορίς Γιέλτσιν, Λεονίντ Κραβτσιούκ και Στανισλάβ Σουσκέβιτς υπέγραψαν πίσω από τις πλάτες των λαών τους την εγκληματική Συμφωνία για τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Πολλοί θεωρούν ότι η ξαφνική «ασθένεια» του Γιέλτσιν το Νοέμβρη και η αναβολή της υπογραφής του Συμφώνου Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας συνδέεται μ' αυτή τη σύμπτωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι κυρώσεις από τη Δύση και η «σύσφιξη» σχέσεων με τη Μόσχα (2021-06-01 00:00:00.0)
Συνάντηση Πούτιν - Λουκασένκο (2002-11-29 00:00:00.0)
Απειλές Γιέλτσιν (1997-07-31 00:00:00.0)
Προσπάθειες για ...συμβιβασμό (1996-11-21 00:00:00.0)
Βάθεμα των διαδικασιών ολοκλήρωσης (1996-11-14 00:00:00.0)
Οικονομική και πολιτική ένωση (1996-04-03 00:00:00.0)