Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Οικονομική και πολιτική ένωση

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Συμφωνία για τη δημιουργία μιας ισχυρής πολιτικής και οικονομικής ένωσης, η οποία θα ονομάζεται Κοινότητα Κυρίαρχων Κρατών (ΚΚΚ) υπέγραψαν στις 2 Απρίλη στη Μόσχα οι Πρόεδροι της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν και της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. "Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας", τόνισε ο Γιέλτσιν κατά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας, που μεταδόθηκε απευθείας από τη ρωσική τηλεόραση. Πρόσθεσε δε ότι "αυτό το ντοκουμέντο ανοίγει ένα ποιοτικά νέο στάδιο στην ιστορία των δυο αδελφών λαών". Από τη μεριά του, ο Λουκασένκο χαρακτήρισε τη Συμφωνία"αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος" στη διαδικασία ενοποίησης των πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών. Επισήμανε, επίσης, ότι η Συμφωνία δε θα υπονομεύσει την κυριαρχία των δύο χωρών, ούτε θα εξασθενήσει την ΚΑΚ. Με τη Συμφωνία συγκροτούνται υπερεθνικά όργανα, τα οποία θα διοικούν τη νέα Κοινότητα, προωθείται η νομισματική ένωση, η κοινή αγορά, θα υπάρχει συντονισμός της εξωτερικής πολιτικής και συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Οι πρώτες αντιδράσεις πολιτικών αναλυτών αναφέρουν ότι πολιτικοί και όχι οικονομικοί λόγοι υπαγόρευσαν την υπογραφή της Συμφωνίας. Ο Γιέλτσιν, που προσπαθεί να εξασφαλίσει την επανεκλογή στις 16 Ιούνη, ελπίζει ότι με τη συμφωνία αυτή θα αφοπλίσει τους αντιπάλους του, κυρίως τους κομμουνιστές, που τον κατηγορούν για τη διάλυση της ΕΣΣΔ. "Πρόκειται για μια πρόωρη και βιαστική συμφωνία, που θα έχει αρνητικό οικονομικό κόστος για τη Ρωσία", σημείωσε ο Μιχαήλ Ντμίτριεφ από το Ινστιτούτο Κάρνετζι της Μόσχας. Η εφημερίδα "Σεβόντνια", σχολιάζοντας τη δήλωση του Λουκασένκο που μίλησε για ένωση τύπου Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνει ότι στη Δύση η υπογραφή μιας συμφωνίας είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και η συμφωνία αποκτά ισχύ νόμου. "Εδώ, κατά τις βυζαντινές παραδόσεις, η συμφωνία προετοιμάζεται για πολιτικούς λόγους και οι αντιφάσεις προκύπτουν μετά την υπογραφή της", τονίζει η εφημερίδα.

Μιλώντας για τη Συμφωνία στο "Ρ", το μέλος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Αλεξάντρ Φρολόφ τόνισε ότι "η σημερινή συμφωνία θα έχει την τύχη του ντοκουμέντου του Μπελοβέζσκ. Είναι προϊόν συνεννόησης αστικών καθεστώτων, που στα πρόθυρα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, αναγκάζονται να λάβουν υπόψη τη φυσική επιθυμία των λαών για ενοποίηση. Χαιρετίζουμε οποιαδήποτε βήματα των σημερινών αρχών για την επανένωση των λαών, δε θα τα εμποδίσουμε, αλλά δεν πιστεύουμε στην ειλικρίνεια αυτών των προσπαθειών. Πραγματική προώθηση θα σημειωθεί μόνο μετά τον ερχομό στην εξουσία στις Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ των κομμουνιστών, άλλων αριστερών και πατριωτικών δυνάμεων, οι οποίες επιδιώκουν στην πράξη να αποκαταστήσουν την εξουσία των εργαζομένων και την ακατάλυτη φιλία ανάμεσα στους λαούς".

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, πάνω από 5.000 διαδηλωτές, οπαδοί εθνικιστικών οργανώσεων πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης προς τα γραφεία του Προέδρου Λουκασένκο και προς το Κοινοβούλιο, διαμαρτυρόμενοι κατά της Συμφωνίας για τη δημιουργία της Κοινότητας Κυρίαρχων Κρατών. Οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό που έγραφαν "Χούντα", "Σώστε τη Λευκορωσία", διέσχισαν την κεντρική λεωφόρο του Μινσκ και συγκεντρώθηκαν έξω από την Οπερα της πόλης. Η Αστυνομία παρεμπόδισε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στην έδρα του Προέδρου και του Κοινοβουλίου. Δε σημειώθηκαν επεισόδια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπογράφτηκε η συμφωνία της ένωσης (1999-12-09 00:00:00.0)
Υπογραφή αρχών κοινής στρατιωτικής πολιτικής (1998-01-23 00:00:00.0)
Απειλές Γιέλτσιν (1997-07-31 00:00:00.0)
Επικυρώθηκε η συμφωνία συνεργασίας (1997-06-12 00:00:00.0)
Προσπάθειες για ...συμβιβασμό (1996-11-21 00:00:00.0)
Βάθεμα των διαδικασιών ολοκλήρωσης (1996-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ