Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συντηρητικότερος και σκληρότερος ο "εκλογικός" Πέρες

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Δυτική Οχθη, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες υιοθετεί ολοένα και συντηρητικότερη στάση σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία, δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Υπέρ της παραμονής των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη τάχθηκε, χτες, ο Πέρες, ενώ δεν έχει, ακόμα, καταλαγιάσει η παλαιστινιακή αντίδραση από την εξαγγελία της πραγματοποίησης δημοψηφίσματος για την έγκριση της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να εδραιωθεί η ισραηλινή κυριαρχία στην αμφισβητούμενη Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή Αστυνομία απαγόρευσε σε δεκάδες Παλαιστινίους γιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς να πάρουν μέρος σε μια προγραμματισμένη συνάντησή τους. Η κατάσταση φορτίστηκε ακόμα περισσότερο μετά την έκκληση της "Χαμάς" προς το στρατιωτικό της σκέλος, να επαναλάβει τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Αποφασισμένος να πείσει και τους πλέον δύσπιστους ψηφοφόρους εμφανίζεται ο Σιμόν Πέρες, ο οποίος αναιρεί τη μία μετά την άλλη τις προηγούμενες θέσεις του σχετικά με τις συμφωνίες ειρήνης με τους Παλαιστινίους. Ξεχνώντας τις προηγούμενες απόψεις του περί συγκέντρωσης των μεγαλύτερων εβραϊκών οικισμών, σε ορισμένα "οικιστικά συγκροτήματα", τα οποία σταδιακά θα ενσωματωθούν στο ισραηλινό έδαφος, ο ισραηλινός πρωθυπουργός τάχθηκε, χτες, ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής όλων των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη μελλοντική τελική ειρηνευτική συμφωνία, ο Πέρες είπε ότι οι όροι της είναι σαφείς: "Κανένας λαός δεν ελέγχει, κανένας λαός δε μεταφέρεται, δεν υπάρχει κράτος δύο εθνών, η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, η κοιλάδα του Ιορδάνη είναι η μεθόριος ασφαλείας του".

Οι σκληρές αυτές δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγιναν, μόλις μία ημέρα, μετά την αντίστοιχη "βόμβα" περί δημοψηφίσματος στο Ισραήλ για το τελικό κείμενο της ειρηνευτικής συμφωνίας. Η Παλαιστινιακή Αρχή κατήγγειλε τη θέση του Πέρες περί δημοψηφίσματος ως κατάφωρη παραβίαση των υπαρχόντων ειρηνευτικών συμφωνιών. Εκτός από τις οργισμένες δηλώσεις του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του Παλαιστινίου υπουργού Δικαιοσύνης, Φράι Αμπού Μεντέινε, ο οποίος έκανε λόγο για δύο παραβιάσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας από το Ισραήλ: Η μία είναι ο, άνευ προηγουμένου, παρατεινόμενος αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης και η δεύτερη είναι η αναβολή της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα. Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της παλαιστινιακής Χάρτας, των διεθνών αποφάσεων και κάθε έννοια λογικής χαρακτήρισε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών, Ζόχντι Νασασίμπι, αναρωτώμενος "πώς είναι δυνατόν ο ισραηλινός λαός να αποφασίσει για την τύχη του παλαιστινιακού κράτους και του λαού του".

Οι έντονες αντιδράσεις της επίσημης Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και η οργή του παλαιστινιακού λαού, που εκφράζεται με την καθημερινή πραγματοποίηση μικρών διαδηλώσεων ενάντια στην παράταση του αποκλεισμού, δε φαίνεται να πτοεί την ισραηλινή κυβέρνηση. Αποφασισμένο να δείξει αποφασιστικότητα και πυγμή, σε μια προσπάθεια υπερσκελισμού της εθνικιστικής Λικούντ, το Τελ-Αβίβ απαγόρευσε, μέσω του υπουργού Αστυνομίας Μοσέ Σαχάλ, την πραγματοποίηση μιας συνάντησης Παλαιστινίων κοινωνιολόγων και κοινωνικών λειτουργών στην Ιερουσαλήμ. Η συνάντηση, που είχε ως θέμα τις κοινωνικές επιπτώσεις του παρατεινόμενου αποκλεισμού, είχε οργανωθεί, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι, από μη κυβερνητικές οργανώσεις υγείας. Αυτό, όμως, δεν έπεισε τους οπλισμένους με Ούζι Ισραηλινούς στρατιώτες, που έκαναν έλεγχο στοιχείων στην είσοδο του ξενοδοχείου της συνάντησης, αλλά δεν άφησαν κανέναν να εισέλθει. Κατά την ισραηλινή κυβέρνηση τέτοιου είδους εκδηλώσεις συνδέονται άμεσα με την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να επιβάλλει την κυριαρχία της στην Ιερουσαλήμ, που διεκδικείται και από τις δύο πλευρές.

Στην, ήδη, τεταμένη ατμόσφαιρα προστέθηκε και η χτεσινή ανακοίνωση της "Χαμάς" που μοιράστηκε σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Με το κείμενο αυτό, η πολιτική ηγεσία της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης εμφανίζεται να καλεί την "Ιζεντίμ αλ Κασάμ", το στρατιωτικό της σκέλος, να προχωρήσει στην οργάνωση νέων επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον τόσο ισραηλινών στόχων όσο και εναντίον Παλαιστινίων αξιωματούχων, που πρωτοστάτησαν στο ανθρωποκυνηγητό κατά των μελών της οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ