Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΦΤΑ
"Δέσμιοι" στην εξυπηρέτηση της ολιγαρχίας

ΛΙΛ.-

Με μια γενικόλογη διακήρυξη, από την οποία δεν παραλήφθηκαν οι έπαινοι για την ελεύθερη αγορά και τον περιορισμό των δημόσιων ελλειμμάτων, ολοκληρώθηκε, χτες, στη Λιλ της Γαλλίας, η διήμερη Σύνοδος της Ομάδας των Εφτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Δεν κατάφεραν, όπως και αναμενόταν άλλωστε, να βρουν μια μέση λύση για την καταπολέμηση του αυξανόμενου εφιάλτη της ανεργίας οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία. Στο τελικό ανακοινωθέν, διαγράφεται σαφώς η αντιπαλότητα συμφερόντων ανάμεσα στους "Ευρωπαίους υπέρμαχους της λεγόμενης παρεμβατικής οικονομίας" και στους Αγγλοσάξονες "υπέρμαχους της λεγόμενης φιλελεύθερης και εντελώς ανοιχτής οικονομίας". Παρ' όλα αυτά, οι δύο πλευρές δε φαίνεται να διαφωνούν στην ουσία των συμφερόντων που υπηρετούν, όσον αφορά το θέμα της μείωσης των μισθών, της περικοπής των δημοσίων δαπανών, αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης.

Η μη γεφύρωση του χάσματος, που υποστηρίζουν οι ίδιοι ότι χωρίζει τις δύο οικονομικές αντιλήψεις, δεν αποτελεί έκπληξη. Ούτε, βέβαια, αποτελεί έκπληξη ότι στην τελική αυτή διακήρυξη επαναλαμβάνεται πολλές φορές με έμφαση πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί η πολιτική των ανοιχτών οικονομικών αγορών, "για χάρη της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της αύξησης των αμοιβών!", ενώκαλούνται όλες οι κυβερνήσεις να διατηρήσουν τη "δυναμική της φιλελευθεροποίησης μέσω της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου". Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι πρέπει να συνεχιστεί και να γίνει ακόμα πιο επίπονη η προσπάθεια μείωσης των δημόσιων ελλειμμάτων μέσα από τις περικοπές όλων των δημοσίων δαπανών".

Προφανώς για λόγους καθησυχασμού της παγκόσμιας κοινής γνώμης, μέσα στο ανακοινωθέν αυτό, αναφέρεται και η σημασία της βελτίωσης των εργασιακών όρων ανά τον κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι ως "εργασιακοί όροι" αναφέρονται η κάλυψη των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η απαγόρευση των διακρίσεων, της απασχόλησης παιδιών και της αναγκαστικής εργασίας των φυλακισμένων. Παρά τη συγκινητική αυτή μνεία, βέβαια, κανένας λόγος δε γίνεται για λήψη συγκεκριμένων μέτρων ή κάτι παρόμοιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ