ΡΩΣΙΑ
«Κοινωνική γενοκτονία»
Κυριακή 8 Αυγούστου 2004

Associated Press

«Είμαι σε απεργία πείνας. Οχι στην κατάργηση των προνομίων». Κομμουνίστρια που διαμαρτύρεται για το νομοσχέδιο
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν ξεκίνησε και επισήμως τη δεύτερη θητεία του πριν από μερικούς μήνες, υποσχέθηκε ότι προτεραιότητά του στα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι η αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων, αφού μετά από σχεδόν 15 χρόνια «ελεύθερης αγοράς» οι συνθήκες διαβίωσης για τους πολλούς εξακολουθούν να παραμένουν από κακές έως άθλιες.

Τη βδομάδα που πέρασε, ωστόσο, η Κρατική Δούμα ενέκρινε το εξαιρετικά ανάλγητο νομοσχέδιο για την «αναδιάρθρωση» του συστήματος «κοινωνικής πρόνοιας» που έχει ξεσηκώσει τεράστιες αντιδράσεις και έχει κινητοποιήσει μερίδα του ρωσικού λαού. Το τεράστιο νομοσχέδιο, με περισσότερες από 700 σελίδες, κατατέθηκε και εγκρίθηκε με ουσιαστικά συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου η κυβέρνηση και η ελεγχόμενη από αυτήν Δούμα να γλιτώσουν τα χειρότερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί λίγοι βουλευτές γνωρίζουν τι ακριβώς αναφέρεται στο νομοσχέδιο, το οποίο πλέον αναμένει μια ακόμη τυπική έγκριση από την Ανω Βουλή και την υπογραφή του από τον Πούτιν.

Βασική πρόβλεψη του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση των «κοινωνικών προνομίων» που λαμβάνουν αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι συνταξιούχοι, οι βετεράνοι του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου, άτομα με ειδικές ανάγκες και άνθρωποι που εργάστηκαν για την αποκατάσταση του Τσερνόμπιλ. Μεταξύ των δικαιωμάτων που θα καταργηθούν είναι η ελεύθερη χρήση των αστικών λεωφορείων, τα δωρεάν φάρμακα, τα δωρεάν αστικά τηλεφωνήματα, οι ποσοστώσεις σε ό,τι αφορά στην πρόσληψη ατόμων με ειδικές ανάγκες σε επιχειρήσεις αλλά και στην εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι δωρεάν διακοπές για άτομα που έχουν προσφέρει υπηρεσίες στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα προνόμια αυτά θα αντικατασταθούν με ένα μηνιαίο επίδομα που θα κυμαίνεται μεταξύ 150 και 1.550 ρουβλιών (5-53 δολάρια). Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου θα είναι πιο «ορθολογική», αφού λέει στην επαρχία δεν υπάρχουν μέσα μεταφοράς οπότε κάποιοι αδικούνται από τη μη χρήση των προνομίων. Αυτό που δε λέει η κυβέρνηση είναι ότι με την «αναδιάρθρωση» θα εξασφαλίσει περίπου 17 δισεκατομμύρια ρούβλια το χρόνο. Αυτό που δε λέει είναι ότι το επίδομα είναι πενιχρό και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι τα βγάζουν πέρα ούτως ή άλλως με πολύ μεγάλη δυσκολία. Σε πολλές περιπτώσεις, το επίδομα θα είναι μέχρι και τέσσερις φορές μικρότερο από τις ανάγκες που κάλυπταν τα προνόμια. Αυτό που δε λέει η κυβέρνηση είναι ότι ο πληθωρισμός (μεγάλο πρόβλημα για τη Ρωσία) θα καταστήσει σταδιακά ακόμα και αυτό το πενιχρό εισόδημα πραγματικά πενταροδεκάρες. Αραγε, αν υπάρξει μια νέα οικονομική κρίση στο μέλλον, τι θα σώσει αυτά τα 32 εκατομμύρια ανθρώπους; Προφανώς αυτό δεν απασχολεί το Βλαντίμιρ Πούτιν και τους πιστούς συμμάχους του στη Δούμα και στα μέσα ενημέρωσης. Γι' αυτό που επίσης δε μιλάει η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι τα μισά χρήματα θα κληθούν να τα καταβάλουν οι τοπικές αρχές που και χρεωμένες είναι, αλλά και (το κυριότερο) συνηθίζουν να καθυστερούν έως και μήνες την καταβολή μισθών και οποιωνδήποτε άλλων χρηματικών αποζημιώσεων. Αυτό που, τελικά, δε λέει η κυβέρνηση είναι ότι με το νέο νόμο θα καταργηθεί οποιοδήποτε δικαίωμα στη ζωή είχαν αυτά τα 32 εκατομμύρια άτομα.

Οπως σημειώνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στη δεύτερη θητεία του ο παντοκράτορας Πούτιν θα βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά», θα εφαρμόσει δηλαδή (βασισμένος στην τεράστια πλειοψηφία του στη Δούμα, αλλά και στο συντριπτικό δικό του ποσοστό), όλα αυτά που δίσταζε να εφαρμόσει στην πρώτη θητεία. Το χειμώνα με τον καινούριο προϋπολογισμό τα νέα θύματα θα είναι οι δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία και τις «κοινωνικές παροχές». Το κόστος γι' αυτούς που πλήρωσαν τη μετάβαση στην οικονομία της αγοράς θα είναι πραγματικά τεράστιο αλλά πάντα όλα θα «γίνονται για το καλύτερο»...


Γ.Παπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγριος καπιταλισμός (2004-08-05 00:00:00.0)
«ΟΧΙ στην κοινωνική γενοκτονία» (2004-07-30 00:00:00.0)
Απεργία πείνας βουλευτή του ΚΚΡΟ (2004-07-20 00:00:00.0)
Η δημοκρατία «αλά Πούτιν» (2004-06-13 00:00:00.0)
Αλλη μια «έκπληξη» για το λαό (2002-07-14 00:00:00.0)
Απόρριψη νομοσχεδίου Πούτιν (2000-06-29 00:00:00.0)