Κυριακή 13 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η δημοκρατία «αλά Πούτιν»

ΜΟΣΧΑ.--

Την έκρηξη των εργαζομένων προκάλεσαν τη βδομάδα που πέρασε τα σχέδια της κυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν, σχετικά με την «κοινωνική πολιτική». Περίπου ένα εκατομμύριο Ρώσοι σε ολόκληρη τη χώρα κατέβηκαν την Πέμπτη στους δρόμους προκειμένου να καταδικάσουν τις προτεινόμενες «μεταρρυθμίσεις», με τις οποίες επισήμως η Κρατική Δούμα θα ασχοληθεί στις 2 Ιούλη. Παράλληλα, όμως, με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση Πούτιν τις τελευταίες βδομάδες πέρασε δύο διαφορετικά νομοσχέδια (ένα για τις διαδηλώσεις και ένα για τα δημοψηφίσματα), που επίσης περιορίζουν βασικά δημοκρατικά δικαιώματα. Είναι τελικά σαφές ότι όταν ο πρόεδρος Πούτιν στην ομιλία του για την κατάσταση της Ομοσπονδίας έκανε λόγο για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η φτώχεια, αλλά και να ενισχυθεί η «δημοκρατία», επιχείρησε να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα της Ρωσίας.

Το νομοσχέδιο για την «κοινωνική πολιτική» αποτελεί πραγματική απειλή για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και βετεράνους του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, αφού προβλέπει την αντικατάσταση «κοινωνικών προνομίων» (όπως δωρεάν χρήση των αστικών συγκοινωνιών, φθηνότερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φθηνότερο ρεύμα και νοίκι) με ένα συγκεκριμένο ποσό. Φυσικά χαμένοι είναι οι συνταξιούχοι, καθώς είναι προφανές ότι το ποσό και μικρό θα είναι και θα καταφαγωθεί από τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η μέση σύνταξη είναι 60 δολάρια, κάτω δηλαδή από το επίσημο όριο της φτώχειας, που είναι τα 75 δολάρια...

Ακόμη, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η κατάργηση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται από τον Εργατικό Κώδικα, όπως και μηδαμινές αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες της χώρας χρωστούν εκατομμύρια δολάρια στους εργαζόμενους (850 εκατομμύρια δολάρια μόνο το εργοδοτικό χρέος) και λόγος για την καταβολή των δεδουλευμένων δε γίνεται. Τα συνδικάτα απειλούν με πανεθνικές απεργίες στην περίπτωση που οι απαιτήσεις τους δεν εισακουστούν, αλλά το γεγονός είναι ότι τα μεγαλύτερα από αυτά ελέγχονται από το κόμμα Ενιαία Ρωσία που στηρίζει τον Πούτιν. Ηδη οι ηγέτες τους έδειξαν να τα «βρίσκουν» με την ηγεσία του Κρεμλίνου.

Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και τα νομοσχέδια για τις διαδηλώσεις και τα δημοψηφίσματα που έλαβαν την έγκριση της Κρατικής Δούμας. Πλέον οι Ρώσοι δε δικαιούνται να διαδηλώνουν έξω από τις προεδρικές κατοικίες, τις φυλακές και τα δικαστήρια, ενώ αν οι αρχές κρίνουν ότι οι στόχοι των συλλαλητηρίων είναι «παράνομοι», μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις. Επίσης εξαιρετικά δύσκολη γίνεται και η διοργάνωση δημοψηφισμάτων που δεν έχουν την έγκριση της κυβέρνησης, αφού τώρα απαιτείται η συλλογή δύο εκατομμυρίων ψήφων σε 45 ημέρες (αντί για 3 μήνες που ίσχυε πριν). Φυσικά η κυβέρνηση δε χρειάζεται καθόλου υπογραφές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ