Κυριακή 13 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Μια «θερμή» υποδοχή αναμένει τον Μπους...

Συνέντευξη με τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιρλανδίας, Γιουτζίν Μακ Κάρταν

Αφίσα, που καλεί στις κινητοποιήσεις «υποδοχής» του Τζ. Μπους
Αφίσα, που καλεί στις κινητοποιήσεις «υποδοχής» του Τζ. Μπους
Στα τέλη του Ιούνη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφτεί την Ιρλανδία, ύστερα από πρόσκληση της κυβέρνησης. Το αντιπολεμικό κίνημα είναι έτοιμο να τον «υποδεχτεί» με μια σειρά δραστηριότητες. Για τις προετοιμασίες αυτές, μας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚ Ιρλανδίας, Γιουτζίν Μακ Κάρταν.

-- Πώς βλέπει ο λαός της Ιρλανδίας την επίσκεψη αυτή του Προέδρου των ΗΠΑ στη χώρα σας;

-- Στις 26 Ιούνη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους τζούνιορ, θα φτάσει στην Ιρλανδία για να συμμετάσχει σε Συνάντηση Κορυφής μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή θα είναι μία από τις τελικές πράξεις της ιρλανδικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στην ΕΕ. Η πρόσκληση έχει προκαλέσει αναβρασμό σε μεγάλο μέρος του λαού, σε σωματεία και συνδικάτα, πολιτικά κόμματα, συγγραφείς και κοινωνικές ομάδες. Ενας αριθμός σχολιαστών και σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νόρα Οουεν, έχουν δημόσια ζητήσει να ανακληθεί η πρόσκληση.

-- Ποια η στάση της Ιρλανδίας σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στο Ιράκ;

-- Η Ιρλανδία έχει άμεσα εμπλακεί στον πόλεμο, με την έγκριση της ιρλανδικής κυβέρνησης να επιτρέπει στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τον αερολιμένα Σάνον και το αεροδρόμιο Μπαλντόνελ (βάση του Ιρλανδικού Σώματος Στρατού), στο δρόμο τους προς και από το Ιράκ. Πρόσφατα, υπήρξε δημόσια κατακραυγή, όταν ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μπαλντόνελ από το Ιράκ, με τη σημαία των πειρατών να ανεμίζει, σύμβολο πως το πλήρωμα ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή βομβαρδισμού. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ επίσης χρησιμοποίησε τον αερολιμένα Σάνον για να μιλήσει στους στρατιώτες των ΗΠΑ που έφευγαν για το Ιράκ. Τις πράξεις αυτές πολλοί Ιρλανδοί τις είδαν ως σοβαρές παραβιάσεις της ιρλανδικής ουδετερότητας και κυριαρχίας.

Η Ιρλανδία έχει συρθεί σ' αυτόν τον επιθετικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ που ακολούθησε με μια σειρά ενέργειες, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν την παραδοσιακή πολιτική της ουδετερότητας που έχει διασφαλίσει αυτό το κράτος από τη δημιουργία του.

-- Απ' όσα γνωρίζουμε, ο αερολιμένας Σάνον έχει γίνει το επίκεντρο αρκετών διαμαρτυριών.

-- Θα πρέπει να αναφέρω κατ' αρχήν ότι ο αερολιμένας Σάνον, που βρίσκεται στην ακτή του Ατλαντικού, έχει ουσιαστικά επιταχθεί στην αμερικανική πολεμική μηχανή. Το 2003, η ιρλανδική κυβέρνηση επέτρεψε σε 3.691 στρατιωτικά αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από τον εναέριο χώρο της χώρας - σημειώνοντας 50% αύξηση, σε σχέση με το 2002. Εξακόσια δώδεκα επιπλέον αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας με πολεμοφόδια προσγειώθηκαν στο Σάνον το 2003, ενώ σε άλλα 270 παρόμοια αεροσκάφη με πολεμοφόδια επετράπη η πτήση πάνω από την Ιρλανδία. Το 2002, μόνο 1 αεροσκάφος της πολιτικής αεροπορίας με πολεμοφόδια προσγειώθηκε και σε πάνω από 30 επετράπη η πτήση. Πάνω από 125.000 Αμερικανοί στρατιώτες πέρασαν από τον αερολιμένα Σάνον. Αυτό απέφερε πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ στην «Αερ Ριάντα», την κρατική εταιρία που διοικεί όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Η συγκεκριμένη εταιρία αντιμετωπίζει την πιθανότητα διάλυσης και ιδιωτικοποίησης από την κυβέρνηση, οπότε η διατήρηση των αμερικανικών στρατιωτικών πτήσεων κάνει καλό για την επιχείρηση.

Πρέπει, επίσης, να πω πως επιπλέον η πετρελαϊκή εταιρία της Ιρλανδίας «Τοπ Οϊλ» ανεφοδιάζει εν πτήσει τα στρατιωτικά αεροσκάφη. Ιδιοκτήτης της εταιρίας είναι ένας προεξέχων οικονομικός υποστηρικτής των βασικών κομμάτων του κατεστημένου. Ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός έχουν δειπνήσει στη βίλα του στη νότια Γαλλία.

Ο αερολιμένας Σάνον έχει γίνει το επίκεντρο αρκετών διαμαρτυριών, που έχουν αποτελέσει αιτία για τη σύλληψη αρκετών ανθρώπων επειδή ενεργούσαν κατά των στρατιωτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ. Ενας λέκτορας Ιστορίας, ο Φίνταν Λέιν, πέρασε δύο μήνες στη φυλακή τα Χριστούγεννα, επειδή πήρε μέρος σε μια τέτοια διαμαρτυρία. Ενας αριθμός διαδηλωτών θα εμφανιστούν μπροστά σε δικαστήριο τον Ιούνη, με την κατηγορία ότι προκάλεσαν εγκληματικές καταστροφές σε αεροσκάφος, πιθανότατα αντιμετωπίζοντας μέχρι και 10 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμα μέχρι και 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Μια γυναίκα, η Μέρι Κέλι (που έχει περάσει αρκετό χρόνο στα κατεχόμενα εδάφη στην Παλαιστίνη), θα καταδικαστεί σε φυλάκιση τον Ιούνη, επειδή έδρασε ενάντια σε στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ.

Πάνω από 1.000 πρώην μέλη της «RUC» (της κακόφημης αστυνομικής δύναμης της Βόρειας Ιρλανδίας που έχει διαλυθεί) και δεσμοφύλακες βρίσκονται τώρα στο Ιράκ ως μισθοφόροι. Εργάζονται για μια εταιρία που ονομάζεται «Rubicon International Services» και διοικείται από τον υποστράτηγο Μπομπ Χότζες, πρώην διοικητή των βρετανικών δυνάμεων στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι 600 περίπου δεσμοφύλακες, που δούλευαν στη φυλακή Λονγκ Κες, τώρα φρουρούν περίπου δέκα χιλιάδες Ιρακινούς κρατούμενους.

Οπως έχει τονίσει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιρλανδίας, τα τελευταία 30 χρόνια βίας στο βόρειο μέρος της Ιρλανδίας, το βρετανικό στρατιωτικό καθεστώς δεν ήταν μια προσηνής δύναμη. Το αντίθετο μάλιστα, συνέχιζε τη σύγκρουση, χρησιμοποιώντας την ως εκπαιδευτικό πεδίο για τη στρατιωτική του μηχανή, τόσο για εσωτερική χρήση στη Βρετανία, όσο και για περιπέτειες στο εξωτερικό. Οι μέθοδοι βασανισμού που χρησιμοποιούνται τώρα στο Ιράκ είχαν χρησιμοποιηθεί στα στρατιωτικά και αστυνομικά ανακριτικά κέντρα στο Μπέλφαστ και άλλες πόλεις του βορρά. Ο όρος «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση» πρωτοχρησιμοποιήθηκε, όταν αναφερόταν κανείς στο βρετανικό στρατό και τις ενέργειές του στη Βόρεια Ιρλανδία.

-- Ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί για να «υποδεχτείτε» τον Πρόεδρο των ΗΠΑ;

-- Ενας σημαντικός αριθμός του ιρλανδικού λαού βλέπει την επίσκεψη του Μπους ως τίποτα άλλο από μια ευκαιρία φωτογράφισης, ώστε να υφαρπάξει την ιρλανδο-αμερικανική ψήφο στις προσεχείς εκλογές. Καθώς η υποστήριξη του Μπους συνεχίζει να μειώνεται, κάθε ψήφος μετράει. Επομένως, είναι σημαντικό οι Ιρλανδο-Αμερικάνοι να δουν πως υπάρχει μια ξεκάθαρη αντίθεση στην Ιρλανδία σε ό,τι αφορά στον Μπους και τις πολιτικές του. Το θεωρούμε αυτό σημαντικό, ώστε να ωθήσουμε τους Ιρλανδούς εξόριστους να μην εξαπατηθούν από το ρόλο που παίζεται από την ιρλανδική κυβέρνηση στη σημερινή ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στο Ιράκ.

Η επίσκεψη Μπους έχει προκαλέσει αντίδραση σε ευρύ φάσμα του ιρλανδικού λαού. Παραμονή της επίσκεψης έχει προγραμματιστεί μεγάλη μαζική διαδήλωση στο Δουβλίνο, όπου θα καταφτάσουν άνθρωποι απ' όλη τη χώρα, τόσο από το Βορρά όσο και από το Νότο, ώστε δυναμικά να δείξουν και δημόσια την αντίθεσή τους, τόσο στον Μπους, όσο και στην πρόσκληση της κυβέρνησης. Η πορεία υποστηρίζεται από το Ιρλανδικό Αντιπολεμικό Κίνημα, το Εργατικό Κόμμα, το Κόμμα των Πρασίνων, το Σιν Φέιν, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και έναν αριθμό σωματείων, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου της χώρας SIPTU.

Την Παρασκευή 19 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί συναυλία από διάσημους τραγουδιστές, μουσικά συγκροτήματα, ποιητές και συγγραφείς, όπου αναμένεται να παρευρεθούν χιλιάδες άνθρωποι. Αυτές οι εκδηλώσεις θα αυξήσουν το δημόσιο προφίλ των αντιπολεμικών δυνάμεων και θα βοηθήσουν στο να συγκεντρωθούν χρήματα για τη διεξαγωγή της μαζικής διαδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί για την επίσκεψη.

-- Καλλιεργείται κλίμα εκφοβισμού; Εχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας;

-- Το Σάββατο 26 Ιούνη θα γίνει αποκλεισμός του τόπου Συνάντησης Κορυφής στο Ντρόμολαντ Κασλ, στο Κάουντι Κλερ, από αντιπολεμικούς διαδηλωτές. Η ασφάλεια αναμένεται να είναι άνευ προηγουμένου, μια και η αστυνομία ήδη επισκέπτεται τα σπίτια της πόλης του Σάνον, συλλέγοντας τα ονόματα αυτών που ζουν εκεί και στην περιφέρεια. Η πολιτεία έχει αγοράσει δύο αντλίες νερού από την αστυνομική δύναμη της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι εταιρίες ενοικίασης πούλμαν είναι απρόθυμες να μισθώσουν λεωφορεία για τη μεταφορά διαδηλωτών στην πορεία: Ενα κλίμα φόβου και πολιτικής πίεσης έχει αρχίσει να καλλιεργείται, με το γνωστό πανικό της βίας από τους διαδηλωτές. Η συμπεριφορά των αναρχικών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Δουβλίνο αποδείχτηκε πολύ βολική για το κράτος, δικαιώνοντας την υπερβολική παρουσία ασφάλειας και τη χρήση αντλιών για να ελέγξει μια μικρή ομάδα κυρίως νεολαίας μεσαίας αστικής τάξης.

Ο ιρλανδικός λαός, όπως και εκατομμύρια άλλοι στον πλανήτη, θα ακουστούν. Μια «θερμή» υποδοχή αναμένει τον Τζορτζ Μπους, όταν καταφτάσει. Αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι θα πορεύονται, κρατώντας πανό με τα συνθήματα: «Οχι στον πόλεμο», «Κανένα καλωσόρισμα στον Τζορτζ Μπους», «Οχι στη χρήση του Σάνον! Ναι στην ιρλανδική ουδετερότητα»!


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ