«ΤΡΙΚΟΛΑΝ» - ΝΑΟΥΣΑ
«Βγάλτε συμπεράσματα, απαντήστε πολιτικά»

Με τους εργάτες και τις εργάτριες της «Τρικολάν» στη Νάουσα συζήτησε χτες ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος περιόδευσε στο εργοστάσιο επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος

Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004

«Μια ζωή ταλαιπωρία...». Δεν είναι η απογοήτευση, ούτε η ανάγκη για οίκτο που κάνουν τις εργάτριες της «Τρικολάν» να μετράνε αυτές τις μέρες τα τριάντα και πλέον χρόνια που έδωσαν από τη ζωή τους δουλεύοντας στο εργοστάσιο. Είναι περισσότερο η οργή η οποία φουντώνει όσο πλησιάζει η 6η του Οκτώβρη, καταληκτική ημερομηνία - σύμφωνα με την εργοδοσία - για τη λειτουργία της επιχείρησης, που επιβάλλει τον απολογισμό και βάζει επιτακτικά μπροστά τους την ανάγκη για συμπεράσματα. «Συμπεράσματα πολιτικά, αφού πολιτικό είναι το πρόβλημα και πολιτική πρέπει να είναι και η απάντηση», όπως τόνισε και ο Νίκος Χριστάνης, Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, ο οποίος επισκέφτηκε χτες το εργοστάσιο επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, στο πλαίσιο των εξορμήσεων του ΚΚΕ για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 9ης του Οκτώβρη.

«Ως ΚΚΕ σταθήκαμε και θα στεκόμαστε δίπλα σας σε όποια μορφή κινητοποιήσεων και αν επιλέξετε για να μην κλείσει το εργοστάσιο», σημείωσε ο Νίκος Χριστάνης, προσθέτοντας: «Στο ΚΚΕ οι εργαζόμενοι θα βρίσκουν πάντα ένα ασφαλές απάγκιο στον αγώνα τους». «Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι πιο ώριμα παρά ποτέ για να δει ο καθένας ποιος κρύβεται πίσω από το λουκέτο που ανακοίνωσε η εργοδοσία. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τις πολιτικές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση, πολιτικές που ενισχύουν το κεφάλαιο και στέλνουν τους εργαζόμενους στην ανεργία. Και αν με τον αγώνα σας δεν τιμωρήσετε τους πραγματικούς πολιτικούς υπεύθυνους, το φάσμα της ανεργίας θα το βρίσκετε διαρκώς μπροστά σας», τόνισε το στέλεχος του ΚΚΕ, παροτρύνοντας τους εργαζόμενους να διαφυλάξουν «σαν κόρη οφθαλμού» την ενότητα που κατέκτησαν.

Οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν» ετοιμάζουν ήδη την κάθοδό τους στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να διαδηλώσουν έξω από την «Κλωνατέξ» και το υπουργείο Απασχόλησης. Τα σημεία της διπλής διαδήλωσης δεν επιλέχτηκαν τυχαία. «Εχουμε ήδη βγάλει τα συμπεράσματά μας», διαβεβαιώνουν το κλιμάκιο του ΚΚΕ και αιτιολογούν την απόφασή τους να βρεθούν έξω από το «άνδρο» του Λαναρά και το αρμόδιο υπουργείο, λέγοντας: «Αλλη λύση πέρα από τον αγώνα δε μας απέμεινε. Να τους ταρακουνήσουμε!». Οσο η συζήτηση προχωράει, πληθαίνουν και οι φωνές που καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα: «Να κατασκηνώσουμε έξω από το υπουργείο μέχρι να μας βρουν δουλιά αυτοί που τώρα μας την παίρνουν!», ακούγεται να λέει μια εργάτρια, από τις δεκάδες της βάρδιας που συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο της «Τρικολάν».

Ο Νίκος Χριστάνης κάλεσε τις εργαζόμενες να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, προασπίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη δουλιά. «Τα αιτήματά σας είναι αιτήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που πλήττεται σήμερα από την ασκούμενη πολιτική, άσχετα αν είναι εργάτης, φτωχομεσαίος αγρότης ή επαγγελματοβιοτέχνης. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ στις 9 του Οκτώβρη στην Αθήνα στόχο έχει να φέρει στην επικαιρότητα αυτά ακριβώς τα αιτήματα, να γίνει βήμα διεκδίκησης μιας άλλης πολιτικής που θα έχει στο κέντρο της τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοβιομηχάνων. Απ' αυτή την άποψη, η συμμετοχή και της "Τρικολάν" με τα πανό της στη διαδήλωση αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που τόσα χρόνια σκάβουν το λάκκο στους εργαζόμενους πριμοδοτώντας με προνόμια το μεγάλο κεφάλαιο», κατέληξε ο Νίκος Χριστάνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση και πορεία στη Βέροια (2008-11-07 00:00:00.0)
Στο κενό η προσπάθεια παρεμπόδισης του ΚΚΕ (2008-02-02 00:00:00.0)
Αποκαλύπτεται η συμπαιγνία κυβέρνησης - Λαναρά (2004-09-17 00:00:00.0)
Πανεργατική απεργία σήμερα (2003-10-07 00:00:00.0)
Με κυβερνητικό «σιγόντο» ο Λαναράς ανακοινώνει απολύσεις (2003-10-01 00:00:00.0)
Το σημερινό πρόγραμμα (1997-05-29 00:00:00.0)