Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - «ΤΡΙΚΟΛΑΝ»
Αποκαλύπτεται η συμπαιγνία κυβέρνησης - Λαναρά

Απεργία σήμερα, συγκέντρωση και πορεία. Σε έμπρακτη αλληλεγγύη, καλεί όλο τον πληθυσμό του νομού το Εργατικό Κέντρο

Motion Team

Σήμερα, το αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων της Νάουσας είναι έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Εκεί, απ' όπου στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η πορεία προς την κεντρική πλατεία, στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνουν οι εργαζόμενοι του Λαναρά στη Νάουσα στα πλαίσια της σημερινής 24ωρης απεργίας τους. Ο αγώνας των εργατριών της «Τρικολάν» για να μην μπει λουκέτο στο εργοστάσιο στις 6 Οκτώβρη, έγινε από την πρώτη στιγμή και αγώνας των συναδέλφων τους στα «Κλωστήρια Ναούσης», που δεν πρόλαβαν ακόμα να πιάσουν δουλιά μετά την υποχρεωτική άδεια που τους επέβαλε η εργοδοσία στις αρχές του Ιούλη. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να γίνει και αγώνας ολόκληρης της πόλης, ύστερα από τη λαϊκή συνέλευση που συγκαλούν αύριο το ΕΚΝ και τα σωματεία των «Κλωστηρίων» και της «Τρικολάν» στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου στις 8 μ.μ., προκειμένου να αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στα σχέδια Λαναρά και κυβέρνησης.

Διπλό το μέτωπο

Η εργατική αντεπίθεση που σιγοβράζει στη Νάουσα, αυτή τη φορά, έχει ξεκάθαρα διπλό στόχο: Απ' τη μια τον μεγαλοβιομήχανο Λαναρά, που λίγες μέρες πριν προικοδοτήθηκε για πολλοστή φορά με θαλασσοδάνεια, ύστερα από κυβερνητική παρέμβαση, προκειμένου - όπως ισχυρίζονταν κυβέρνηση και επιχειρηματίας - να σώσει τις θέσεις εργασίας στον όμιλο. Και από την άλλη, τον πρώτο ένοχο, την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία όχι μόνο συνεχίζει και επεκτείνει την πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου που εφάρμοσε επί χρόνια το ΠΑΣΟΚ, αλλά επιπλέον ήταν και ενήμερη για το επικείμενο λουκέτο στην «Τρικολάν», αφού πρωτοστάτησε στις διαβουλεύσεις για την παροχή του δανείου στον Λαναρά και γνωρίζει τους όρους της δανειοδότησης. Μέρος της μυστικής αυτής συμφωνίας φαίνεται να αποτελεί και το κλείσιμο του εργοστασίου στη Νάουσα.

Αποκαλυπτική ως προς τα παραπάνω είναι και η χθεσινή ανακοίνωση της «Κλωνατέξ», στην οποία παραδέχεται κυνικά ότι η διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου στη Νάουσα «αποτελεί μέρος του γενικότερου επιχειρησιακού σχεδίου αναδιοργάνωσης», ενώ περιγράφει επακριβώς και την πορεία απαξίωσης της «Τρικολάν» μέσα στο 2003, με τη μεταφορά δραστηριοτήτων της σε άλλα εργοστάσια της Ελλάδας και των Βαλκανίων, γεγονός που αποδεικνύει ότι το λουκέτο ήταν προαποφασισμένο από καιρό και προφανώς σε γνώση των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών.

Μένει το επόμενο διάστημα να αποκαλυφθεί και το υπόλοιπο «επιχειρηματικό σχέδιο» που κατάρτισε ο όμιλος «Κλωνατέξ» και το οποίο κρατάει κρυφό από τους εργαζόμενους, προκειμένου να μην πυροδοτήσει ταυτόχρονες αντιδράσεις στα εργοστάσια του ομίλου. Ολα τα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι οι θέσεις 500 τουλάχιστον εργαζομένων στην FANCO AE στη Νάουσα, στην Κομοτηνή και το Βαθύ Αυλίδας βρίσκονται υπ' ατμόν, ενώ στα «Κλωστήρια Ναούσης» αναμένεται οδοστρωτήρας ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, χωρίς να αποκλείονται και μαζικές απολύσεις, έστω και με το κάλυμμα της «εθελούσιας εξόδου».

Θεριεύει η αλληλεγγύη

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις, φουντώνει και η αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους της Νάουσας, που αγωνίζονται να κρατήσουν ανοιχτό το εργοστάσιο. Η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της Νάουσας και καλεί σε ένταση του αγώνα ενάντια στην πολιτική που πριμοδοτεί το κεφάλαιο και στέλνει τους εργαζόμενους στην ανεργία. Με χθεσινή της ανακοίνωση, η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της πόλης «να αγκαλιάσουν τον αγώνα των εργαζομένων και απολυμένων του Λαναρά σαν δικό τους αγώνα και να εκφράσουν με κάθε τρόπο και έμπρακτα τη συμπαράστασή τους». Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων στη Νάουσα εκφράζουν ακόμα το ΠΑΜΕ Κομοτηνής και τα σωματεία των εργαζομένων στην «ΑΝΚΕΡ» και τη «ΘΡΑΚΗ» του Ν. Εβρου. Μεταφέροντας την πείρα από τις δικές τους κινητοποιήσεις, σε κοινή τους ανακοίνωση, τα δυο σωματεία τονίζουν ότι «ότι μόνον ο κοινός και συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων με τους αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες που γεύονται την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και τα αποτελέσματά της μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια των εργοδοτών και των πολιτικών τους εκφραστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ