Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διεκδικήσεις που απαντούν στις ανάγκες

Από παλιότερη κινητοποίηση των οικοδόμων της Αθήνας
Από παλιότερη κινητοποίηση των οικοδόμων της Αθήνας
Απέναντι στα οξυμένα προβλήματα, οι οικοδόμοι ξεκινούν καθημερινό αγώνα και κάνουν σημαία στόχους πάλης και διεκδικητικό πλαίσιο με κριτήριο τις πραγματικές - σύγχρονες ανάγκες που έχουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι η ριζική επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων απαιτούν ριζικές αλλαγές, απαιτούν τελικά να μπει η χώρα σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Σε αυτή την προοπτική, θα γίνεται πιο αποτελεσματικός και ο καθημερινός αγώνας.

Οι οικοδόμοι παλεύουν και διεκδικούν:

Πλήρη σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους: Οσον αφορά στον κλάδο, μια τέτοια προοπτική μπορεί να εξασφαλιστεί με την κατασκευή έργων και υποδομών (αντιπλημμυρικά, λαϊκές κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.) που να υπηρετούν τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών, με ευθύνη του κράτους και κρατικές επενδύσεις.

Ιδιαίτερα για την προστασία των ανέργων: Επιδότηση στο 80% του κατώτερο μεροκάματου που διεκδικεί η Ομοσπονδία για όλο το διάστημα της ανεργίας και υπολογισμός της σαν συντάξιμος χρόνος. Επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς προϋποθέσεις, επέκταση υπαλληλικής αποζημίωσης, συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια, πάγωμα δανείων, μηνιαία κρατική επιδότηση οικογενειών που σπουδάζουν παιδιά, επιχορήγηση ενοικίου, διάθεση δωρεάν βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών για παιδιά ανέργων.

Κατώτερο μεροκάματο 60 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ: Το σημερινό μεροκάματο δε φτάνει να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες με την ακρίβεια να κατατρώει το εργατικό εισόδημα από τις αυξήσεις στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης. Αύξηση αφορολόγητου στα 15.000 ευρώ για άγαμο, 30.000 για οικογενειακό με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Δωρεάν εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας τις πρωινές ώρες και μειωμένο τις επόμενες ώρες, κατάργηση διοδίων.

Συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλιάς: Ο κλάδος πλήρωσε πολύ ακριβά τα Ολυμπιακά έργα με τη ζωή 13 οικοδόμων και πολύ περισσότερους σακατεμένους. Γι' αυτό κλιμακώνεται η πάλη για να αντιμετωπιστούν παραβιάσεις κανόνων υγιεινής - ασφάλειας, καταστρατήγηση της σύμβασης, χτύπημα μαύρης - ανασφάλιστης εργασίας. Πάλη να θωρακιστεί το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και ν' ανοίξει ο δρόμος για 6ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Διεκδίκηση καθιέρωσης - κατοχύρωσης εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη επαγγελματικού κινδύνου. Κρατικό Σώμα τεχνικών Ασφαλείας και γιατρών Εργασίας στο δημόσιο σύστημα Υγείας και κατάργηση ιδιωτικών ΕΞΥΠ και ανάθεση καθηκόντων τεχνικών Ασφαλείας στους εργοδότες.

Κοινωνική Ασφάλιση: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σύνταξη στα 55, επαναφορά των 4.050 για κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Υπεράσπιση, επέκταση του θεσμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Δημόσια δωρεάν υγεία, κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στο κλάδο Υγείας.

Παιδεία: Δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα και κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Πλήρη κάλυψη των αναγκών της Παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δημόσια δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση μετά το Λύκειο.

Τρομονόμοι: Ενταση της πάλης για την κατάργηση του τρομονόμου και κάθε μέτρου που χτυπάει τα δημοκρατικά δικαιώματα. Συνεχίζουμε τις απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις και την πάλη για το ξήλωμα του χαφιέδικου μηχανισμού.

Εργατικές Κατοικίες: Είναι πρόκληση σε βάρος του συνόλου της εργατικής τάξης το κόστος κατασκευής των κατοικιών στο Ολυμπιακό Χωριό. Είναι απαράδεκτη η σκέψη που οδηγεί σε χαράτσωμα των εργατικών οικογενειών με ποσά που ξεπερνούν το πανελλαδικό μέσο όρο των 400-450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Ρατσισμός - εθνικισμός: Υπεράσπιση των μεταναστών από εθνικισμό και ρατσισμό και αποφασιστική αντιμετώπιση των απειλών, διώξεων, απελάσεων. Ελληνες και ξένοι μετανάστες σκοτώνονται στις οικοδομές, βασανίζονται από κοινά προβλήματα, τους ενώνει η κοινή πάλη κατά του κοινού αντιπάλου της πλουτοκρατίας και των πολιτικών της εκπροσώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ