ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Σαρωτική νίκη των δυνάμεων της «μπολιβαριανής διαδικασίας»
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004

Associated Press

Οπαδοί του Ου. Τσάβες πανηγυρίζουν έξω από το εκλογικό του κέντρο
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.--

Σαρωτική η επικράτηση όλων σχεδόν των υποψηφίων που στηρίζουν την «μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία» κατά τη διενέργεια των τοπικών εκλογών της 31ης Οκτωβρίου για την ανάδειξη νέων κυβερνητών, δημάρχων και τοπικών κοινοβουλίων.

Είναι ουσιαστικά μία πολύ μεγάλη νίκη των δυνάμεων που στηρίζουν τη διαδικασία και την κυβέρνηση Τσάβες στη Βενεζουέλα, η 9η κατά σειρά νίκη σε εκλογική αναμέτρηση σε αυτή την πενταετία, μόλις ενάμιση μήνα μετά τη νίκη στο δημοψήφισμα για την αποπομπή του Προέδρου Τσάβες. Νίκη που θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα για «την εμβάθυνση και τη διεύρυνση της επαναστατικής μπολιβαριανής διαδικασίας», όπως τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης Τσάβες κατά το «Vheadline» και ίσως γι' αυτό αποσιωπήθηκε τόσο πολύ από τα διεθνή ΜΜΕ. Ενδεικτικό της νίκης είναι ότι κατά τις εκλογές για τους κυβερνήτες των 23 επαρχιών, οι δυνάμεις της αποκαλούμενης «αντιπολίτευσης» κατόρθωσαν να διατηρήσουν μόνο τις 2, την επαρχία της Ζούλια και της Νουέβα Εσπάρτα και μάλιστα με ελάχιστες ψήφους διαφορά από τους υποψηφίους του MVR, το οποίο από 14 κυβερνήτες πλέον εκλέγει 21.

Στα χέρια των δυνάμεων της «μπολιβαριανής διαδικασίας» και η πρωτεύουσα Καράκας, αφού ο βουλευτής Χουάν Μπαρέτο κέρδισε τον εκλεκτό της «αντιπολίτευσης» Κλαούντιο Φερμίν. Πρώτη του ανακοίνωση: μετατροπή της μητροπολιτικής αστυνομίας - που τόσο δόλιο και υπονομευτικό ρόλο έχει διαδραματίσει σε όλες τις προσπάθειες ανατροπής και πρόκλησης χάους - σε λαϊκή δύναμη γειτονιάς.

Κατά το «Venpres», οι τοπικές εκλογές σηματοδοτούν μία νέα φάση στην πολιτική ιστορία της Βενεζουέλας, κατά την οποία ο λαός της Βενεζουέλας σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα θα συμμετέχει ενεργά στην τοπική και περιφερειακή εξουσία, θα ασκεί τον έλεγχο των νέων αιρετών αρχόντων και δε θα εξαρτώνται όλα από την κεντρική εξουσία και το Εθνικό Κοινοβούλιο.

Ηττα για Λούλα

Στο μεταξύ, το Κόμμα των Εργατών (ΡΤ) του Προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα υπέστη δύο σημαντικές ήττες, κατά το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Βραζιλία, χάνοντας το Σάο Πάουλο, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και το Πόρτο Αλέγκρε, προπύργιο της δύναμής του τα τελευταία 16 χρόνια.

Τις δύο αυτές αποτυχίες αναγνώρισε ως «σημαντικές ήττες» ο πρόεδρος του ΡΤ Ζοζέ Ζενουίνου, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε πως δε δημιουργούν «καμία πιθανότητα για κρίση» στους κόλπους του κόμματος.

Στο Σάο Πάουλο, ο Ζοζέ Σέρα του PSDB συγκέντρωσε το 55,6% έναντι του 44,4% της απερχόμενης δημάρχου Μάρτα Σουπλίσι, του ΡΤ. Στην προεκλογική εκστρατεία για τη δημαρχία είχε συμμετάσχει μάλιστα κι ο ίδιος ο Λούλα, και για το λόγο αυτό καταδικάστηκε να καταβάλει πρόστιμο 13.500 ευρώ «για παραβίαση του εκλογικού νόμου».

Στο Πόρτο Αλέγκρε, πρωτεύουσα της Πολιτείας του Ρίου Γκράντζι ντο Σουλ, ο απερχόμενος δήμαρχος Ραούλ Ποντ συγκέντρωσε το 46,5%, έναντι 53,5% του Ζοζέ Φογκάσα του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PPS, πρώην Κομμουνιστικού Κόμματος). Το PPS είναι μεν ένα από τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Λούλα, όμως το ίδιο το κόμμα είναι βαθιά διχασμένο από τη συμμετοχή αυτή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Συνεχίζουμε στο δρόμο του Τσάβες» (2013-03-22 00:00:00.0)
Νέα πρόεδρος η Ρουσέφ (2010-11-02 00:00:00.0)
Προχωράει ο Τσάβες το νέο κόμμα (2007-03-07 00:00:00.0)
Συζητήσεις για το «ενιαίο κόμμα» (2006-12-28 00:00:00.0)
Προς νέα νίκη οι δυνάμεις της Μπολιβαριανής διαδικασίας (2005-12-04 00:00:00.0)
Στους δρόμους δόθηκε η απάντηση (2004-03-02 00:00:00.0)