Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νέα πρόεδρος η Ρουσέφ

Η νέα πρόεδρος της Βραζιλίας
Η νέα πρόεδρος της Βραζιλίας
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Τα προγνωστικά και οι δημοσκοπήσεις αυτή τη φορά επαληθεύτηκαν πανηγυρικά και η υποψήφια του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών (ΡΤ), Ντίλμα Ρουσέφ, εκλέχτηκε την Κυριακή κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 99,99%, η Ντίλμα Ρουσέφ απέσπασε το 56,05% των έγκυρων ψήφων έναντι του 43,95% που απέσπασε ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSDB) Ζοζέ Σέρα. Αξιοσημείωτη όχι τόσο η αποχή, η οποία ήταν 21,5%, αλλά τα λευκά (2,3%) και τα άκυρα που έφτασαν στο 4,4%. Πάντως, ένα σύνολο περίπου 30% του εκλογικού σώματος δεν μπήκε στο δίλημμα της επιλογής ενός εκ των δύο υποψηφίων.

Η Ντίλμα Ρούσεφ γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1947, από πατέρα Βούλγαρο και μητέρα Βραζιλιάνα. Σε νεαρή ηλικία εναντιώθηκε στη στρατιωτική δικτατορία, συμμετείχε σε αντάρτικο κίνημα, συνελήφθη στο Σάο Πάολο το έτος 1970, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών, αλλά μετά από δύο έτη εγκλεισμού και βασανιστηρίων στη φυλακή ελευθερώθηκε.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των μερικών αποτελεσμάτων, η Ντίλμα Ρουσέφ με δηλώσεις της τόνισε ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι θα τιμήσει το έργο του προκατόχου της, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, και πως θα εργαστεί για όλους τους Βραζιλιάνους, ακόμη και για εκείνους που δεν την ψήφισαν. Παράλληλα, έτεινε «χείρα συνεργασίας» προς την αντιπολίτευση, εκτιμώντας πως «ήρθε η ώρα της ενότητας», τόνισε η Ρουσέφ και οι δηλώσεις αυτές αποτελούν σημαντικό στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Επίσης σε άλλο σημείο της πρώτης της ομιλίας, η Ρουσέφ επέκρινε τον προστατευτισμό που εφαρμόζουν οι προηγμένες οικονομίες του κόσμου και τον συναλλαγματικό πόλεμο που κατά την ίδια βρίσκεται σε έξαρση, τονίζοντας ότι ο προστατευτισμός αυτός «εμποδίζει τα φτωχότερα κράτη να πραγματώσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους», όπως είπε. «Είμαστε εξίσου αντίθετοι στο συναλλαγματικό πόλεμο που σοβεί παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Ενεκα της «βραχυπρόθεσμης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στην ευρωστία των αναπτυγμένων οικονομιών. Οι πολιτικές μας, οι αγορές μας, οι αποταμιεύσεις μας και οι αποφάσεις μας πρόκειται συνεπώς να γίνουν πιο σημαντικές», τόνισε η Ρουσέφ, διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται «να κλείσει τη χώρα». Η ίδια όπως και ο προκάτοχός της Λούλα αυτό που προσφέρουν είναι στην ουσία μια σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση, που δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα του καπιταλισμού.

Πάντως, η νέα πρόεδρος θα συνοδεύσει τον νυν πρόεδρο Λούλα στην τελευταία παγκόσμια περιοδεία του σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και χώρες της Λατινικής Αμερικής. Περιοδεία που ξεκινά το Σάββατο από τη Μοζαμβίκη και περιλαμβάνει και την επίσκεψη στη Νότα Κορέα, για τη Σύνοδο της G-20, που είναι προγραμματισμένη για τις 11 και 12 Νοέμβρη.

Τη νίκη της Ρουσέφ χαιρέτισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, αλλά και όλοι οι ηγέτες της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ