Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Ανακινείται θέμα Σαντζάκ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την αυτονομία των Μουσουλμάνων του Σαντζάκ ζήτησε χτες ο μουφτής της ισλαμικής κοινότητας στη Σερβία Μουάρεμ Ζούκορλιτς, ισχυριζόμενος ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφενός δεν αντιτίθεται στο Σύνταγμα, αφετέρου καλύπτεται από το πλαίσιο διοικητικής αποκέντρωσης που προωθεί η ΕΕ...

Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε ο Ζούκορλιτς ήταν ο ισχυρισμός του περί διακρίσεων που ασκούνται σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας στη Σερβία, καθώς και «διάφορες πιέσεις και διακρίσεις» με εθνικά και θρησκευτικά κριτήρια.

Κατηγόρησε μάλιστα τους πολιτικούς εκπροσώπους των Μουσουλμάνων στη σερβική κυβέρνηση πως αθέτησαν τις υποσχέσεις που έδωσαν προεκλογικά «και κατάντησαν να γίνουν εκπρόσωποι της σερβικής κυβέρνησης στη μουσουλμανική κοινότητα». Ο Μουάμερ Ζούκορλιτς δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ίδρυση νέων πολιτικών παρατάξεων στο Σαντζάκ, οι οποίες στους πολιτικούς τους στόχους θα έχουν την αυτονομία της περιοχής.

Επανέλαβε, μάλιστα, την απαίτησή του για αποστολή ξένων παρατηρητών στο Σαντζάκ, αναγγέλλοντας νέα πολιτική «εκστρατεία» στον ΟΗΕ και την ΕΕ για την προώθηση της αυτονομίας διότι «η Σερβία συμμορφώνεται μόνο όταν δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό»(!).

Το ίδιο 24ωρο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν χαιρέτιζε την πληροφορία πως θα αρχίσει «σύντομα» ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας γιατί «θα ανοίξει νέα φάση στις σχέσεις των δύο πλευρών και θα βοηθήσει στην ισχυροποίηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή». Παράλληλα, κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφύγουν «οιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες ανακινήσουν περισσότερο τα πάθη στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ