Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΩΝ ΠΑΚΕΤΩΝ ΣΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ
Νέος γύρος τρομολαγνίας

Ενώ προετοιμάζεται επέμβαση της CIA στην Υεμένη

ΣΑΝΑ'Α - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε ένα νέο γύρο τρομολαγνίας που καλλιεργεί το έδαφος για νέα μέτρα ασφαλείας σε πτήσεις και αεροδρόμια, άφησαν να εννοηθεί ότι προσανατολίζονται αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά τον εντοπισμό παγιδευμένων πακέτων με εξαρτήματα υπολογιστή στα αεροδρόμια του Λονδίνου και του Ντουμπάι, την Παρασκευή, σε πτήσεις που είχαν ως προορισμό τις ΗΠΑ. Ο συναγερμός κλιμακώθηκε από το γεγονός ότι, όπως επιβεβαίωσε η εταιρεία «Qatar Airways», το πακέτο που εντοπίστηκε στο Ντουμπάι, μεταφέρθηκε εκεί με επιβατική πτήση της από τη Σάνα'α διά μέσου της Ντόχα (Κατάρ), τη στιγμή που οι αρχές διατείνονται ότι τα πακέτα περιείχαν εκρηκτική ύλη ικανή να τινάξει στο αέρα τα αεροσκάφη.

Λονδίνο, Παρίσι, και Βόννη ανακοίνωσαν, από το Σαββατοκύριακο, ότι πλέον δε θα δέχονται στα αεροδρόμια της επικράτειάς τους εμπορικές πτήσεις από την Υεμένη. Χτες, τα μέτρα αυξήθηκαν: η Βρετανία ανακοίνωσε ότι περιοριστικά μέτρα επεκτείνονται και στις εμπορικές πτήσεις που προέρχονται από τη Σομαλία, ενώ η Γερμανία επέκτεινε την απαγόρευση και στις επιβατικές πτήσεις από Υεμένη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μετά από σχετική υπουργική σύσκεψη, υποστήριξε ότι προκύπτει «επείγουσα η ανάγκη για περαιτέρω διεθνή συντονισμό».

Παρ' όλα αυτά, Βρετανοί αξιωματούχοι διέψευδαν ότι το Λονδίνο εξετάζει το ενδεχόμενο ν' αποστείλει στρατεύματα ή ειδικές δυνάμεις στην Υεμένη. Αντίθετα, αντίστοιχη φημολογία διογκώνεται σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Εξετάζεται άμεση εμπλοκή της CIA στην Υεμένη

Στις ΗΠΑ, που βρίσκονται στη δίνη των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, το θέμα των παγιδευμένων πακέτων δεν έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Εντούτοις, πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα «Wall Street Journal», ανέφεραν ότι πλέον η Ουάσιγκτον έχει θέσει στο στόχαστρό της τον 28χρονο Ιμπραχίμ Χασάν αλ Ασίρι, Σαουδάραβα που ζει στην Υεμένη, του οποίου ο αδελφός είχε ανατιναχθεί σε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του επικεφαλής της σαουδαραβικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας πριν από μερικούς μήνες.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, οι Αμερικανοί επιτελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο «αλλαγής» της τακτικής που ακολουθούν στην Υεμένη, δηλαδή της αποστολής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας αφειδώς προς τις ντόπιες δυνάμεις, που πραγματοποιούν, από τις αρχές του χρόνου, αλλεπάλληλες «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις στις δύσβατες περιοχές της αραβικής χώρας. Επί τάπητος έχει τεθεί το ενδεχόμενο ν' αναλάβει κατευθείαν η CIA τον έλεγχο και τη διοίκηση των ειδικών δυνάμεων της Υεμένης, αναπτύσσοντας και δικούς της άνδρες στη χώρα, προκειμένου να επιταχυνθεί ο σχεδιασμός και η εκτέλεση των επιχειρήσεων.

Προς το παρόν, πάντως, η συγκεκριμένη προοπτική εμφανίζεται να είναι «σενάριο» καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σοβαρότατες αντιδράσεις εντός της Υεμένης, όπου ο ισλαμισμός έχει καλλιεργηθεί επισταμένα ως αντίβαρο στις ιδέες και αρχές της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Υεμένης, στο νότο, που εγκολπώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 από το βορρά. Τέτοιου είδους αντιδράσεις θα προκαλέσουν, φυσικά, κλυδωνισμούς στη σύμμαχο, στις ΗΠΑ, ηγεσία Σάλεχ, ο οποίος επανέλαβε ότι θα «πλήξει αλύπητα τους τρομοκράτες», ενώ οι επιτελείς του ανακοίνωναν την ...παράδοση 14 μελών της «αλ Κάιντα» στην επαρχία Αμπιγιάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ