Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ – ΒΙΕΤΝΑΜ – ΙΑΠΩΝΙΑ
Συμφωνίες με το Ανόι κι ένταση με Τόκιο

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο Βιετνάμ στις 31 Οκτώβρη υπογράφτηκε νέο πακέτο ρωσο-βιετναμέζικων συμφωνιών.

Συγκεκριμένα, οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Βιετνάμ, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Νγκουγιέν Μινχ Τρίετ, υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία για κατασκευή από τη «Rosatom» στο έδαφος του Βιετνάμ πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το Ανόι αναμένεται να κατασκευάσει δυο πυρηνικούς σταθμούς, καθένας από τους οποίους θα έχει δυο αντιδραστήρες 1.000 mw και ελπίζει να θέσει σε λειτουργία το 2020 τουλάχιστον έναν από τους αντιδραστήρες αυτούς και να έχει σε 20 χρόνια οχτώ πυρηνικούς σταθμούς στο έδαφός του.

Παράλληλα, η ρωσική «Rushydro» και η κρατική βιετναμέζικη ενεργειακή εταιρεία «Petrovietnam» υπέγραψαν συμφωνία για την ανέγερση υδροηλεκτρικού σταθμού. Το εργοστάσιο, στον ποταμό Ντα, προστίθεται σε άλλο ένα που επίσης κατασκευάζει η ρωσική εταιρεία. Επίσης, υπογράφηκαν συμφωνίες για τελωνειακά ζητήματα, για τη συνεργασία στον τομέα της ενεργείας, των τηλεπικοινωνιών, της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας. Ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για επαναλειτουργία των ρωσικών πολεμικών ναυτικών βάσεων στο έδαφος του Βιετνάμ.

Κατά την επιστροφή στη Ρωσία ο Πρόεδρος Ντ. Μεντβέντεφ επισκέφτηκε τις Κουρίλες Νήσους. Για πρώτη φορά Ρώσος Πρόεδρος επισκέφτηκε την περιοχή, τμήμα της οποία διεκδικεί η Ιαπωνία. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν χαρακτήρισε «πολύ θλιβερό γεγονός» την επίσκεψη Μεντβέντεφ στο αρχιπέλαγος, ενώ ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Σεϊτζί Μαεχάρα κάλεσε στο υπουργείο το Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψη αυτή. Από τη μεριά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την αντίδραση της Ιαπωνίας και πρόσθεσε πως ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μπορεί να επισκέπτεται οποιοδήποτε σημείο της χώρας χωρίς να ζητά έγκριση από το εξωτερικό και πρόσθεσε ότι θα καλέσει στο υπουργείο τον Ιάπωνα πρεσβευτή στη Μόσχα για εξηγήσεις.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ