Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκρηξη στην πλατεία Ταξίμ

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε την Κυριακή στην πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 32 άνθρωποι εκ των οποίων οι πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Νεκρός είναι ο καμικάζι που πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας, με τις αρχές να αναφέρουν ως στόχο της έκρηξης την αστυνομία. Οι αρχές αρχικά συνέδεσαν την επίθεση με το ΡΚΚ, καθώς η πρακτική είχε τη «σφραγίδα» - σύμφωνα με την αστυνομία - του κουρδικού κόμματος ή της «αλ Κάιντα». Το ΡΚΚ, αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση και παρέτεινε την εκεχειρία που είχε κηρύξει την Αύγουστο, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μπεσίρ Αταλάι, ανέφερε ότι «από τη στιγμή που καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη δεν πρέπει να προχωράμε σε βιαστικές κρίσεις». Η επίθεση αναμένεται να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό, από τις τουρκικές αρχές, κατά το σύνηθες, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει ότι «δε θα υπάρξει καμία επιείκεια στους δράστες». Την επίθεση καταδίκασε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Την ίδια στιγμή, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί σε σχετική έκθεσή του την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί την νομοθεσία περί «τρομοκρατίας» εναντίον ειρηνικών κουρδικών κινητοποιήσεων, φυλακίζοντας διαδηλωτές.

Νέο φιλοϊσλαμικό κόμμα ιδρύθηκε στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα διάσπασης στο Κόμμα Ευτυχίας, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Νετσμετίν Ερμπακάν. Το νέο «Κόμμα της Φωνής του Λαού» εμφανίζεται να μην κρατά αποστάσεις από το κυβερνών κόμμα, με το οποίο - όπως και το Κόμμα Ευτυχίας - έχει κοινές ρίζες.

Οσον αφορά τα αμερικανικά σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα, η Τουρκία δε δηλώνει αντίθετη, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ωστόσο ζητά το σύστημα να ορίζεται ως «αμυντικό και όχι ως επιθετικό», προκειμένου να διατηρήσει άρρηκτες τις σχέσεις της με τη Ρωσία, το Ιράν ή τη Συρία, ζητώντας να αποστασιοποιηθούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια από την «ψυχροπολεμική ορολογία», που χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες χώρες ως απειλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βόμβα κοντά στο μετρό στην Κωνσταντινούπολη (2015-12-02 00:00:00.0)
Οξύνονται τα πνεύματα μεταξύ Αγκυρας και ΡΚΚ (2012-08-22 00:00:00.0)
Σφοδροί βομβαρδισμοί κατά Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ (2010-07-03 00:00:00.0)
Νέο μακελειό και... συμπτώσεις (2006-09-14 00:00:00.0)
Απαγόρευση του γιορτασμού του Νεβρόζ (2001-03-21 00:00:00.0)
Εξι νεκροί σε επίθεση του ΡΚΚ (1999-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ