Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αιματηρές επιθέσεις καλλιεργούν θρησκευτική ένταση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σε λουτρό αίματος μετατράπηκε η πρωινή λειτουργία στη συριακή καθολική εκκλησία της Βαγδάτης, όταν ένοπλοι εισέβαλαν και επί αρκετές ώρες κράτησαν ομήρους τους πιστούς. Η ομηρία έλαβε τέλος με επέμβαση του ιρακινού στρατού (και αμερικανικών δυνάμεων, όπως ανέφεραν πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως). Ο απολογισμός τραγικός: 58 νεκροί (εκ των οποίων οι 12 ήταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και δύο παπάδες) και 65 τραυματίες.

Ολα άρχισαν, το πρωί της Κυριακής, όταν ένοπλοι αποπειράθηκαν να επιτεθούν στο χρηματιστήριο (!) της Βαγδάτης και μετά από μικρή ανταλλαγή πυρών εισέβαλαν στην καθολική εκκλησία.Την ευθύνη φέρεται, εμμέσως, να ανέλαβε, την Κυριακή, η ισλαμιστική οργάνωση «Κράτος του Ισλάμ», καθώς στην ιστοσελίδα της αναρτήθηκε ανακοίνωση που αναφέρει ότι στόχος της επιχείρησης «σε αυτόν τον τόπο ειδωλολατρίας είναι να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι της "αλ Κάιντα"». Μάλιστα, στο κείμενο εμπεριέχεται απειλή «ολικής εξόντωσης όλων των χριστιανών του Ιράκ, αν εντός 48ώρου δεν αφεθούν ελεύθερες μουσουλμάνες που κρατούνται σε χριστιανικά μοναστήρια από την εκκλησία των χριστιανών κοπτών στην Αίγυπτο»!

Για «προσπάθεια όξυνσης της σεχταριστικής βίας και εκδίωξης των χριστιανών Ιρακινών από τη χώρα», έκανε λόγο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάλικι. Τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν σε όλες τις χριστιανικές συνοικίες και σε τόπους λατρείας σε Βαγδάτη, Μοσούλη, Κιρκούκ. Υπενθυμίζεται ότι στο Ιράκ ζούσαν πάντα πολλοί χριστιανοί, αλλά λόγω της αυξημένης επιθετικότητας εναντίον τους έχουν εγκαταλείψει κατά κύματα τη χώρα από το 2003, με αποτέλεσμα σήμερα να απομένουν μόνο 600.000.

Αυτό το μακελειό ήρθε να προστεθεί στην αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας, του Σαββάτου, σε καφέ του Μπάλαντ Ρουζ, όπου ζουν κυρίως Σιίτες Κούρδοι. Σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 72.

Σαουδαραβική πρόταση

Πρόταση πραγματοποίησης σύσκεψης όλων των ιρακινών πολιτικών δυνάμεων στο Ριάντ προκειμένου να συμφωνηθεί η σύσταση νέας κυβέρνησης, που εκκρεμεί από το Μάρτη, διατύπωσε ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντουλάχ. Αρνητικές εμφανίστηκαν οι, κυρίως, σιιτικές δυνάμεις που έχουν καταλήξει σε συμφωνία υποστήριξης του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μάλικι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ