ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Γιάσερ Αραφάτ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004

Eurokinissi

Σε βαθύ κώμα βρίσκεται πλέον ο Γιάσερ Αραφάτ, μετά από εγκεφαλική αιμορραγία
ΠΑΡΙΣΙ.-

«Εξαιρετικά άσχημη» είναι πλέον η κατάσταση της υγείας του Γιάσερ Αραφάτ, όπως ανακοίνωσαν οι θεράποντες γιατροί του στο γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο «Περσί» και επιβεβαίωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι η υγεία του Παλαιστινίου ηγέτη υπέστη νέα ραγδαία επιδείνωση και ότι έχει, πλέον, βυθιστεί σε βαθύ κώμα. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, εμφανώς συγκινημένος, επιβεβαίωνε τις διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες ο Γιάσερ Αραφάτ υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία.

Εντούτοις, όλοι οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διέψευσαν τις πληροφορίες, που μετέδωσε νωρίς το απόγευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες ο Γιάσερ Αραφάτ είναι, ήδη, νεκρός. Παραδέχτηκαν, όμως, όλοι ότι πλέον η κατάστασή του είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμη. Παρ' όλα αυτά, υποστήριξε ο ΥΠΕΞ, Ναμπίλ Σάαθ, μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Περσί», δεν τίθεται κανένα θέμα λήψης απόφασης για αποσύνδεση του Αραφάτ από τα μηχανήματα που υποστηρίζουν τις λειτουργίες του, διότι, εκτός από απάνθρωπο, είναι αντίθετο με τις αρχές της ισλαμικής θρησκείας.

Ο Σάαθ, συνοδευόμενος από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμάντ Κορέι, τον δεύτερο στην ιεραρχία της ΟΑΠ, Μαχμούντ Αμπάς, και τον πρόεδρο του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Ράουχι Φατούχ, μετέβησαν, χθες το μεσημέρι, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Σάαθ, σε μια προσπάθεια να κατεβάσει τους τόνους της έντασης που προκλήθηκε με την σύζυγο του Αραφάτ, Σούχα, υποστήριξε ότι η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία έγινε δεκτή με θέρμη από την κυρία Αραφάτ. Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε από τους θεράποντες γιατρούς για την κατάσταση του Παλαιστινίου ηγέτη και, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μόνον ο πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι εισήλθε στο θάλαμο εντατικής θεραπείας, όπου νοσηλεύεται ο Γιάσερ Αραφάτ.

Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ ολοκλήρωσε την ενημέρωση των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι απορρίπτει την εκδοχή του δηλητηριασμού του Παλαιστινίου ηγέτη, αν και παραδέχτηκε ότι δεν έχει ακόμη εντοπιστεί η αιτία που προκάλεσε τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Αντίθετα, άλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, όπως ο επιτετραμμένος της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Ισμάτ Σάμπρι, δήλωνε ότι η «πιθανότητα δηλητηρίασης του Γιάσερ Αραφάτ είναι σχεδόν δεδομένη».

Ετοιμασίες στη Ραμάλα

Ενώ τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα στο νοσοκομείο «Περσί», η υπηρεσιακή τρόικα της παλαιστινιακής ηγεσίας, αφού συνάντησε τον Γάλλο Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ Μισέλ Μπαρνιέ, αναμενόταν να εγκαταλείψει τη γαλλική πρωτεύουσα, αργά χθες το βράδυ, και να επιστρέψει, μέσω Ιορδανίας, στη Ραμάλα. Λίγο νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στην παλαιστινιακή πόλη, από τον διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ και τον στενό συνεργάτη του Αραφάτ, Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχίμ, ανακοινώθηκε ότι πλέον συζητάται έντονα το ενδεχόμενο ο Παλαιστίνιος ηγέτης να ενταφιαστεί στο αρχηγείο του, στη Μουκάταα, όπου έζησε έγκλειστος τα τελευταία χρόνια, με στόχο, σταδιακά, το αρχηγείο να μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ορισμένες πρώτες εργασίες άρχισαν, ήδη, χθες το πρωί, στη Μουκάταα. Ανώνυμες ισραηλινές πηγές υποστήριζαν, αργά χθες, ότι σε εξέλιξη βρίσκονταν και επαφές Παλαιστινίων και Ισραηλινών αξιωματούχων, προκειμένου να συμφωνηθεί μια φόρμουλα για τον ενταφιασμό του Γιάσερ Αραφάτ. Επισήμως, πάντως, η ισραηλινή ηγεσία δεν ήταν θετική στο ενδεχόμενο ο ενταφιασμός να γίνει στη Ραμάλα, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, απέφυγε να κάνει προβλέψεις για την υγεία του Αραφάτ, αλλά και για την επόμενη μέρα. Εντούτοις, δηλώνοντας «εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συζητούν μεταξύ τους και προωθούν τις διαβουλεύσεις τους για το μέλλον», οδήγησε αρκετούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι διάκειται θετικά στις, μέχρι σήμερα, κινήσεις της υπηρεσιακής παλαιστινιακής ηγεσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρίσιμες ώρες (2004-11-06 00:00:00.0)
Ολα τα βλέμματα στο Παρίσι (2004-10-30 00:00:00.0)
Αδιάλλακτο το Ισραήλ παρά τη διεθνή κατακραυγή (2003-09-13 00:00:00.0)
Αναμένοντας τη συμφωνία, ο στρατός εισβάλει (2002-04-30 00:00:00.0)
Με το πιστόλι στον κρόταφο ο Αραφάτ (2002-03-30 00:00:00.0)
Εικόνες ολοκληρωτικού πολέμου (2002-03-13 00:00:00.0)